Передплата 2024 «Добра кухня»

У природи немає поганої погоди…

Сімейний лікар розвінчує міфи про метеочутливість: від неї, як правило, потерпають люди зі суглобовими захворюваннями, а не всі підряд

Задишка, запаморочення, шум у вухах, роздратованість, сонливість, безсоння, ниючий біль у суглобах, знижений або, навпаки, підвищений артеріальний тиск, головний біль — чимало людей пов’язує ці симптоми зі змінами погоди або магнітними бурями. Самі собі поставили діагноз, запили піґулки кавою, — життя триває! Справді, погодні умови у наших широтах мінливі. Сьогодні може бути +150С, а завтра -10С. Додайте до цього зміни атмосферного тиску, підвищену вологість… «Зв'язок між змінами погоди і самопочуттям людини існує, але українці схильні перебільшувати його значення, — каже сімейний лікар Ігор Заставний. — Як правило, від метеозалежності потерпають люди зі суглобовими захворюваннями. В інших випадках не радив би списувати погіршення самопочуття на вибрики погоди».

Людям, які почувають­ся погано під час змін атмосферного тиску чи температури навколишнього середовища, лікар радить до­тримуватися певних рекомен­дацій, які допоможуть якщо не впоратися із симптомами, то принаймні полегшити їх про­яви.

1. Займайтесь помірни­ми фізичними навантажен­нями. Навіть легка гімнастика вранці може значно покра­щити стан здоров’я. Замість того, щоб користуватися ліф­том, піднімайтеся-спускайте­ся сходами.

Фізична активність поміч­на у випадках багатьох за­хворювань. Надзвичайно ко­рисним є плавання, а також тривалі прогулянки на свіжо­му повітрі. На роботу та з ро­боти ходіть пішки.

2. Приймайте контраст­ний душ.

3. Обмежте споживання кави, цукру і солі.

4. Позбудьтесь поганих звичок, як-от тютюнопалін­ня чи вживання алкоголю.

5. Відмовтеся від жир­ної, гострої і смаженої їжі. Збагатіть свій раціон свіжи­ми овочами та фруктами. Раціон повинен бути різнома­нітним і збалансованим.

6. Не забувайте про здо­ровий сон — спіть не менше, ніж сім годин на добу.

7. Уникайте стресових ситуацій.

8. Не займайтесь само­лікуванням.

«Великою помилкою лю­дей є думати, що якщо тобі 50, 60 чи 70 років, то собою можна вже не займатися, — їсти все, що завгодно, про фі­зичну активність взагалі за­бути, а потім сподіватися, що вип’єш диво-піґулку і всі про­блеми зі здоров’ям вирішать­ся. Такого не буде. Над собою потрібно постійно працювати. Багато рухатися, їсти здорову їжу, за появи будь-яких про­блем зі здоров’ям — звертати­ся до сімейного лікаря. Тоді у будь-яку погоду почуватиме­теся здоровим», — запевняє фахівець.

Схожі новини