Передплата 2024 «Добра кухня»

«Горнятка кави вистачає, аби дитина обпекла 30% тіла»

Як діяти, якщо дитина ненароком обпеклась, та чого категорично не можна робити

Коли чуєш, що малюк перекинув на себе чайник з окропом чи вступив у каструлю з гарячим борщем, яка чомусь була на підлозі, виникає питання: а куди дивились батьки? Однак навіть в обережних батьків трапляються нещасні випадки. Нещодавно така прикрість сталася і з моєю дитиною. Коли я наливала гаряче молоко, горнятко тріснуло надвоє. Саме в той момент підійшла донька і простягнула до мене руку. Молоко затекло їй за рукав і обпекло зап’ястя. З переляку я стягнула з неї светр і відразу ж запшикала пантенолом. Виявилось, зробила грубу помилку. Якби я відразу засунула її ручку під струмінь холодної води, можливо, опік був би не таким глибоким. А так міхур луснув, довелось їхати в опіковий центр та ще тиждень робити перев’язки.

На щастя, ручка зажила швидко, рубця немає, а про нещасний випадок на­гадує хіба рожева шкіра на міс­ці опіку. Та яких порад я тільки не наслухалась від знайомих! Окрім традиційних: відразу по­мастити горілкою чи спиртом або олією, були поради наклас­ти терту картоплю, присипати крохмалем, помастити зубною пастою. Однак нічого з цього робити не можна, тим більше дитині! «Ви собі навіть не уявля­єте, чим люди примудряються мастити чи присипати обпечене місце. Мало не гноївкою, — каже завідувач Центру термічної травми та пластичної хірургії Василь Савчин. — Буває, опік невеликий, люди не звертають­ся до лікаря, мастять чимось вдома. А лише за чотири-п'ять днів, коли починається нагноєн­ня і у дитини піднімається тем­пература, звертаються по до­помогу. Причому це стосується не лише жителів сіл, яким часом справді важко дістатись до лі­карні, а й тих, хто живе у Львові».

Схема надання першої до­помоги при опіку однакова як для дитини, так і для доросло­го: обпечене місце обов’язково охолодити прохолодною водою (але не льодом). При цьому за­нурити у воду треба щонай­менше на п’ять хвилин. Важли­во зробити це у перші хвилини після травми — тоді зупиняється руйнування тканин. Якщо ж від­разу змастити олією, вона утво­рює на поверхні плівку, і тепло проникає глибше. Зрештою, прохолодна вода знімає больо­ві відчуття. Знеболення — також важливий момент. Якщо під ру­кою є нурофен чи парацетамол — варто дати дитині.

«Тканина руйнується лише в той момент, коли діє тепло. Піс­ля того, як охолодили обпече­не місце, головне, не допусти­ти потрапляння інфекції в рану, — каже Василь Савчин. — Щодо популярного пантенолу, то він ефективний при сонячних опі­ках, або якщо є легенький по­верхневий опік (але після охо­лодження). Але опік першого ступеня (якщо є лише стійке по­червоніння) заживає і без будь-якого втручання через 5−10 днів. Якщо з’явились пухирці, дити­ну варто уже показати лікарю, адже самому важко оцінити сту­пінь ураження. Не варто самому пробивати пухирі. Лише лікар може визначити, чи треба це ро­бити, і якщо треба, — зробить це правильно».

Якщо опік невеликий, але глибокий, то навіть для того, щоб доїхати до лікарні, треба накласти стерильну пов’язку. За словами Василя Савчина, за світовими стандартами для лі­кування опіку застосовують кре­ми та мазі з іонами срібла. Під пов’язку добре накладати будь-яку мазь на основі сульфадіа­зиду срібла. Їх перевага у тому, що вони не прилипають до рани, тому легко робити перев’язки. Бо якщо пов’язку щоразу доводиться віддирати від рани, це і болісно, і рана заживає довше. Такі мазі слід використовувати шість-сім днів. Якщо у вас є малі діти, а до аптеки далеко, то таку мазь варто придбати для до­машньої аптечки (коштує 150−300 гривень, залежно від мар­ки). Вона підійде не лише при опіку, а й якщо треба перебин­тувати побиті коліна. Крім того, варто мати вдома стерильний бинт та жарознижувальне, яке одночасно є знеболювальним.

Прості правила, які рятують життя

«Практично в усіх випадках діти зазнають опіків через не­догляд дорослих. Зараз у від­діленні лежить дитина, якій рік і три місяці. Вона впала руками в камін, отримала глибокий опік обох рук, треба буде робити пе­ресадку шкіри. Ну як можна було залишити малу дитину в кімнаті, де горить вогонь? Або, буває, мама тримає дитину на руках і п’є гарячу каву. А в цей момент ще й по телефону розмовляє. А горнятка чаю або кави виста­чає, аби дитина до трьох років отримала важкий опік, площею 30%», — каже Василь Савчин. Лі­кар додає, що основна частина їхніх пацієнтів обпеклись саме гарячими рідинами. Тож милі фото, де мама готує їжу разом з маленьким карапузом, у ліка­рів опікового центру викликають не захоплення, а жах. Тут вважа­ють, що маленьким дітям вза­галі не місце на кухні, коли там готують. А батькам варто до­тримуватись кількох простих правил:

— каструлі і сковорідки став­те на плиту ручками назад. За можливості, готуйте на віддале­них конфорках;

— не ставте на край столу горнятка з гарячими напоями;

— не використовуйте скатер­тин, що звисають;

— стежте, аби шнур від елек­трочайника не звисав;

— не їжте і не пийте нічого га­рячого, тримаючи дитину на ко­лінах;

— не ставте каструлі з гаря­чим супом чи водою на підлогу;

— не залишайте кран у ванній у положенні «гаряча вода»;

— якщо у вас бойлер, не став­те перемикач температур більш як на 50 °C.

Схожі новини