Передплата 2024 «Добра кухня»

«Мусимо припинити циркуляцію вірусу кору! Єдиний шлях — вакцинуватися»

З початку року на Львівщині на кір захворіли 2112 осіб, з них 1388 — діти

У січні 2019 року до Львівської міської дитячої лікарні госпіталізували п’ятьох немовлят, які захворіли на кір у перші дні життя. Кір спровокував ускладнення — пневмонію. Про це повідомив заступник головного лікаря лікарні Роман Герега. «Мами заразилися кором ще до пологів, а проявилося захворювання вже після них. В однієї мами — через два дні після пологів, у другої — через п’ять. Піднялася температура, з’явилося висипання. А через кілька днів температура й висипання виникли і в новонароджених діток», — сказав заступник головного лікаря. Міністерство охорони здоров’я до кінця тижня має намір підготувати документи для скликання спеціальної комісії — щодо розгляду питання про необхідність оголошення в Україні епідемії кору. Про це повідомила в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Як повідомили у МОЗ, цього року в Україні від ускладнень кору помер­ло вже п’ятеро осіб, тоді як 2018-го кір забрав 16 життів. «Є багато показників щодо епідемії — не лише кількість захво­рювань або кількість смертей, а й інші. Зараз, щоб оголосити епідемію, має­мо скликати спеціальну комісію, яка це буде робити. До кінця тижня всі юридич­ні документи збираємо, щоб ми могли розглянути, чи вже час оголосити епіде­мію», — сказала Супрун.

Знайома лікарка каже: «Педіатрам ви­носять догани, якщо вони вчасно не пе­реконали батьків робити дітям щеплен­ня… А як я можу батьків переконати, якщо вони проти вакцинації?». Чимало батьків і справді не довіряють вакцинації. Щоб робити щеплення, дитина має бути повністю здоровою. А взимку діти зазви­чай хворіють на різні респіраторні захво­рювання, бронхіти, імунітет ослаблений, у когось алергія. Батьки побоюються ро­бити щеплення, а потім дітей атакує кір…

Оксана Пушкарьова, експерт із епі­деміології обласного департаменту охорони здоров’я, розповіла журналіс­ту «ВЗ»: «В Україні катастрофічна ситуа­ція з кором почалася ще торік. Смертель­ні випадки підтверджені, і ускладнення також. Якщо не зрозуміємо, що вакцина­ція — єдиний захист від смерті, від усклад­нень, то не зможемо подолати цей вірус. Щотижня у Львівській області хворіють на кір 500−600 осіб. З початку року має­мо 2112 хворих, з них 1388 — діти. Один випадок смертельний. Торік — два смер­тельні випадки. Якщо раніше хворіли пе­реважно діти, то тепер і діти, і дорослі. 70% осіб — не вакциновані. Вони станов­лять найбільшу небезпеку».

— Якщо кількість хворих збільшу­ється, очевидно, українці побоюють­ся вакцинації. Чи докопалося Мініс­терство охорони здоров’я, чому така ситуація?

— Поширюються міфи, що вакцина — неякісна… Але у Львівській області вак­цина з достатнім терміном придатнос­ті. В однієї вакцини термін придатності — 2020 рік, в іншої — ще довший. Вакци­на належним чином привезена, зберіга­ється з дотриманням усіх температурних режимів. Бельгійська. Ефективність цієї вакцини доведена в усьому світі. І в Аме­риці, і в Європі, у тій же Польщі, якщо і є випадки кору, то лише привезені. Через те, що за кордоном люди вакцинують­ся, вони змогли локалізувати ці випадки. І спалах далі не поширився. У нас же че­рез те, що є велика кількість невакцино­ваних, вірус знаходить сприятливий ор­ганізм і рухається далі.

Медики щодня доводять, що вакци­на — ефективна. А у нас кожна мама має свою думку. І не тільки щодо медицини, а й щодо навчання, виховання дитини, загалом, усього. Мамі говорять, що тре­ба зробити, аби захиститися від інфек­ційних захворювань. Але… А потім, коли мама стоїть під реанімацією, і у дитини правець чи кір, тоді вона плаче: «Ой, мені не сказали. Мене не переконали». Але вже може бути пізно…

— Як має бути в ідеалі — перед вак­цинацією треба здати усі аналізи?

— Коли дитина народжується, лікар її оглядає. Робить вакцинацію від гепатиту і туберкульозу в пологовому будинку. Піс­ля того мама обирає сімейного лікаря чи педіатра, щоб бути під наглядом медика. Батькам пропонують вакцинувати дитину згідно з віком. Перед вакцинацією дити­ну, як і у всьому світі, оглядають.

— А як взимку можна робити ще­плення, якщо діти хворіють на респі­раторні захворювання?

— Коли у вас гостра вірусна інфекція, то, звичайно, вакцинацію не будуть ро­бити. Коли дитина відвідує дошкільний чи навчальний заклад, значить, вона здорова. Протипоказом до вакцинації є підвищення температури. Навіть якщо 37 градусів, вакцинацію не проводять. Яка мама при температурі 37 буде вес­ти дитину до школи? Якщо нежить і лег­кий кашель (дитина виходить з гостро­го стану), це не є протипоказом до вакцинації. Значить, дитина зможе ви­робити антитіла. І коли зустрінеться з вірусом кору, матиме готові антитіла і зможе побороти цю інфекцію. Якщо за­хворіє, то перенесе хворобу в легшій формі.

— Доцільно на Львівщині оголошу­вати епідемію. Чи є для цього показ­ники?

— Це питання не вирішується одноосібно. Чи це буде називатися епідемія чи спалах, неважливо. У нас одне завдан­ня — припинити циркуляцію вірусу! Щоб це зробити, потрібно провакцинуватися. Маємо мати показник — 95% вакцинова­них. Але не на папері, а в реальності. Тоді зможемо зупинити вірус кору. (Зі слів ме­диків, серед дітей, яким виповнився рік і шість років, — 80% вакцинованих. Про­блема з дітьми, які в попередні роки мали по плану вакцинуватися, але цього не зробили. Зараз по школах проводиться перевірка. — Авт.).

— Якщо оголошується епідемія, на­вчальні заклади будуть закривати?

— Якщо на державному рівні приймуть документи, що не можна буде відвідува­ти навчальні заклади, так і буде. На Львів­щині, до речі, досить високі показники захворювання. І в Івано-Франківській об­ласті, в інших західних регіонах.

Схожі новини