Передплата 2024 «Добра кухня»

Водохреще на озері Танковому

Його чекають 19 січня кілька сотень військових з Яворівського полігону і жителі села Старичі

Магічну силу Йорданської купелі на свято Водохреща відчують завтра і захисники нашої Вітчизни. Серед них і ті, що проходять вишкіл у 184-му Навчальному центрі Академії Сухопутних військ ім. Гетьмана Петра Сагайдачного, А разом з ними — жителі гарнізонного села Старичів, багато з яких працює у військовому містечку, гості звідусіль. Очікується не менше тисячі людей. Водосвяття відбудеться на озері, яке в народі назвали Танковим, — саме тут під час тренувань на Яворівському полігоні вчиться долати водні перепони українська бронетехніка.

19 січня, о 12-й годині, на березі озера, у кри­зі якого напередод­ні вирізали хрестоподібну опо­лонку, відправлять Літургію за участі владики Володимира, па­роха церкви Різдва Пресвятої Бо­городиці о. Богдана, військового капелана Тараса Свища. Душпас­тирі освятять воду, а потім учас­ники дійства зануряться у неї.

Серед тих, хто не раз відчув дивовижне піднесення від цього дійства, — 40-річний військовий кухар Оксана Полюга. За день до свята Хрещення Господньо­го вона розповіла нам:

Військовий кухар Оксана Полюга (справа) на Водохреще купається разом із сім’єю і подругою Надею
Військовий кухар Оксана Полюга (справа) на Водохреще купається разом із сім’єю і подругою Надею

— Четверту зиму поспіль на Йорданські свята я купаюся в озері Танковому. Пірнаю з го­ловою! Разом зі мною набира­ються сил у крижаній воді мій чоловік Володимир, 10-річна племінниця Вікуся, 65-річний батько Василь. Компанію нам складає подружка, теж військо­вий кухар, Надія Макара. При­їде з нашого села не менш як триста людей (їх підвозитимуть своїм автобусом військові). Бу­дуть гості з Новояворівська, ін­ших військових частин. У воду полізуть навіть маленькі діти — торік бачила, як в ополонку сту­пали трирічні карапузи…

— Не боїтеся застудитися? І чи не шкода зіпсувати зачіску? — запитуємо пані Оксану.

— Не шкода! І не боюся ані­трохи! Ніколи після такої купе­лі не кашляю. Йорданська вода дуже здорова, помічна! Дає мені здоров’я на весь рік.

І все ж, щоб запобігти переохолодженню, військові по­дбали про комфорт для йор­данських пірначів. На березі розкладуть багаття, розіб’ють кілька армійських наметів з по­льовими пічками. Зігрівати­ме святкувальників свіжа рибна юшка, похідний куліш із салом, пшоном, тушкованою морквою-цибулькою (його зготують пів­тонни у великому казані). А ще — подаватимуть гарячий чай з вином. Додаватиме настрою святкувальникам військовий ор­кестр.

А після купелі – гаряча юшка, куліш і глінтвейн!
А після купелі – гаряча юшка, куліш і глінтвейн!

.

Завдяки старанням заступ­ника начальника Старицького військового гарнізону полков­ника Володимира Безбородо­ва українські різдвяні традиції міцно увійшли у побут воїнів з Яворівського полігону. На не­давній Святвечір вони мали змогу і поколядувати, і по­смакувати зготовленими по-домашньому кутею, пампу­хами та іншими обрядовими стравами.

Схожі новини