Передплата 2024 «Добра кухня»

Кохання на фазенді

30 років тому нам показали перший «мильний» серіал «Рабиня Ізаура»

Старожили пам’ятають: коли по «тєлєку» йшов серіал «Рабиня Ізаура», народ кидав усю роботу, молодь не ходила на побачення — усі прикипали до екранів і співчували бідній Ізаурі. В оригіналі бразильський серіал складається зі 100 серій по 25 хвилин кожна. Однак 30 років тому у тодішній Радянський Союз «прийшла» інша версія — 30 епізодів по 30 хвилин. Перші п’ять серій нам показали наприкінці 1988 року, а решту — у лютому-березні 1989-го.

У серіалі йшлося про рабиню-квар­теронку Ізауру (квартеронами нази­вали людей, у яких один з предків у другому поколінні був представником негроїдної раси. Г. Я.). Її не приму­шували займатися звичною рабською працею, не посилали на плантації до­бувати цукрову тростину. Навпаки — вона жила у родині командора Орасіу Корреа ді Алмейда мало не на правах доньки. У неї були заздрісники (на­приклад, рабиня Роза), але загалом її всі любили. Перед смертю коман­дор на прохання своєї дружини Естер дав Ізаурі вільну. Однак його спадкоє­мець і син, злобний Леонсіо, вирішив зробити красиву рабиню Ізауру сво­єю наложницею — документи знищив, а потім «відбивав» від дівчини усіх за­лицяльників. Завершився серіал хе­пі-ендом: Леонсіо втратив плантацію і фазенду, а новий власник, багатий і красивий поміщик Алвару звільнив усіх рабів і одружився з Ізаурою.

«Рабиня Ізаура» — екранізація рома­ну бразильського письменника Бер­нарду Жоакіма да Сілви Гімарайнша. Книга вийшла 1875 року, коли у Брази­лії ще процвітало рабство (його скасу­вали 1888 року), а дія книги відбуваєть­ся наприкінці 1860-х. До речі, сам автор був противником рабства — саме через це і написав свій роман. У літературних традиціях ХІХ століття додав у роман багато болю і сліз: герої повинні були мужньо страждати… До «Розвіяних ві­тром» залишалося ще майже 60 років.

До екранізації роману Гімарайнша у бразильських кінематографістів руки дійшли аж через 100 років. Можливо, саме через це зі сюжету про боротьбу за звільнення бразильських рабів у них і вийшла якісна мелодрама.

У Бразилії серіал показали наприкін­ці 70-х років минулого століття. Окрім головних «білих» героїв, у серіалі впер­ше було задіяно багато темношкірих акторів. Попри те, що новими «Розвія­ними вітром» серіал про рабиню Ізауру не став, однак певну частку слави отри­мав. За підрахунком програми Good Morning America, це «мило» було про­дубльоване найбільшою кількістю мов в історії телебачення.

Популярність серіалу вимірюєть­ся ще й словами, що міцно закріпили­ся у нашій мові. Наприклад, «фазенда» і «плантація», у які перетворилися дач­ні ділянки на шість сотиків. В оригіналі фазенда — великий маєток у Бразилії у ХІХ столітті. А назва фільму «Рабиня Ізаура» стала синонімом до слів «не хочу задарма працювати». «Я що вам, раби­ня Ізаура?» — кажуть іноді підлеглі пра­цедавцеві…

Луселія Сантуш, виконавиця ролі Ізаури

Це була перша і найзнаковіша роль 19-річної акторки. Сантуш ста­ла справжнім секс-символом своєї країни. Кілька разів знялася для бра­зильського журналу Playboy.

Актриса — одна із найбагатших знаменитостей Бразилії: у неї ши­карна вілла у найпрестижнішому ра­йоні Ріо-де-Жанейро. Вона володіє колекцією рідкісних і найдорожчих автомобілів. Після поїздки у Тибет Сантуш прийняла буддизм, захо­плюється йогою і стала вегетаріан­кою.

Луселії Сантуш минув 61 рік. Вона розлучена. Продовжує працювати на сцені театру. Любить екстремаль­ні види спорту.

Рубенсо ді Фалко, зіграв роль Леонсіо

До ролі у серіалі «Рабиня Ізаура» він уже був знаменитим 45-річним актором. Однак жорстокий тиран Леонсіо Алмейда у його виконанні приніс йому світову по­пулярність. Сім’ї ді Фалко так і не створив.

2008 року помер від серцевого нападу у віці 76 років.

Едвін Луїзі у ролі Алвару

Актор зіграв Алвару Сантару ді Сауза, коли йому виповнилося 29 років. На той час він був задіяний у великих театральних постановках і кіно. Однак серіал про рабиню Ізауру назавжди «приклеїв» до нього образ Алвару.

Едвін ніколи не був одружений, дітей не має, живе сам. Любить собак. Він і досі грає у театрі і знімається у кіно. Йому 71 рік.

Роберто Пирильо в образі Тобіаса

Коханого Ізаури Тобіаса Паес Відала зіграв відомий у Бразилії актор Роберто Пи­рильо. Да речі, у романі такого героя не було.

Роберто має 71 рік. Він і досі грає у театрі і знімається у кіно у ролях другого пла­ну. Одружений понад 30 років. У нього є син і дві доньки.

Зені Перейра у ролі Женуарії

Мудра і добра тітонька Женуарія стала улюбленицею глядачів. Виконавиця цієї ролі Зені Перейра вперше знялася у фільмі «Чорний Орфей» у 1959 році, який при­ніс Бразилії «Оскар» і «Золоту пальмову гілку». Але серіал «Рабиня Ізаура» подару­вав Перейрі любов народу. Вона померла у віці 77 років 2002 року. Останню її ге­роїню у серіалі «Моя батьківщина» звали Ізаурою.

Схожі новини