Передплата 2024 «Добра кухня»

Путін взяв паузу на Донбасі: експерт розповів, які три нових сценарії Кремль підготував для України

  • 16.09.2018, 11:53
  • 1 592

Росія використовую ліквідацію ватажка бойовиків «ДНР» Олександра Захарченко як причину для блокування переговорного процесу в Мінську, щоб зробити паузу Донбасом. Тим часом вона переключиться на більш важливий «фронт» — президентську кампанію в Україні.

Таку думку висловив співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков, пише «Апостроф».

На його думку, відсутність екс-ватажків «ДНР» і «ЛНР» Захарченко та Плотницького не вплине на подальший переговорний процес в рамках «нормандського формату» і мінської контактної групи. Однак Москва спробує використати цю ситуацію з вигодою.

«Безумовно, Росія буде максимально використовувати цю ситуацію навколо „ДНР“, щоб блокувати переговорний процес. Абсолютно очевидно, що до парламентських виборів в Україні якихось кардинальних змін і рішень в рамках „нормандського формату“ очікувати не варто. Росія, очевидно, взяла паузу. Вона буде використовувати цю ситуацію, з одного боку, з метою компрометації українського керівництва, а з іншого — як формальний привід для блокування переговорів, де на Москву чинять все більший тиск. Але навряд чи вона вийде з переговорно про процесу», — сказав Пашков.

Він читає, що тепер тактика російської сторони буде зводитися до трьох сценаріїв: утримання ситуації на Донбасі в форматі «ні війни, ні миру», відмова від обговорення кримської проблематики і, найважливіше, Росія готуватиметься до часу «Ч» — українських парламентських і президентських виборів.

«Кремль зосередиться на трьох основних напрямках. Перше — дестабілізація ситуації всередині країни: підтримка і інспірування сепаратистських настроїв у регіонах, розгойдування внутрішньополітичної ситуації. Друге — просування в медіа-просторі України п'ятої колони, проросійських сил. Третє — це дискредитація керівництва України, а також європейського і євроатлантичного курсу країни. Україну чекає дуже складний період, тому потрібно використовувати всі можливості, щоб забезпечити безпеку виборчої кампанії. Було б и доцільно розробити міжвідомчий план щодо її захисту», — пояснив він.

Варто відзначити, що в Україні давно знають про плани Кремля на президентські і парламентські вибори. За словами президента України Петра Порошенка, розвідка має дані про використання Москвою проросійських політсил і політиків. Він упевнений, що горизонт планування антиукраїнських сил досягає осені 2020 року, коли за результатами вже місцевих виборів в окремих обласних радах, проектується створення «лояльних до Москви політичних коаліцій».

Схожі новини