Ввечері «на коня», а зранку — на роботу «з бодуна»…
Деякі люди від натурального квасу і кисломолочних напоїв не тверезіють, а навпаки… п’яніють! То як же ефективно боротися з похміллям?
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/376583/kac.jpg)
Багато людей, хильнувши на забаві зайвого, наступного дня шукають порятунку у каві. «Однак це — не найкращий спосіб боротьби з похміллям», — цитує лікаря-дієтолога Ганну Столінську-Федоровіч польське видання «Gazeta Wyborcza».
Алкоголь виводить рідину з організму. Кава діє так само. Головний біль — один зі симптомів зневоднення. Тому якщо зауважували, що після кави у вас починає боліти голова, — це не випадково.
«Кава, як і міцний чай, підвищує тонус нервової системи. Загальне самопочуття покращується. Кофеїн покращує мозковий кровообіг. Однак у випадку синдрому похмілля має місце набряк мозку, про що свідчать почервоніння очей, поганий настрій, підвищений артеріальний тиск, збільшення частоти серцевих скорочень. Вживаючи каву/чай, підвищуємо ймовірність розвитку інсульту. У групі ризику — люди, старші за 50 років. Також кофеїн стимулює роботу серця, змушуючи його посилено перекачувати густу кров, що може призвести до інфаркту. Найбільше ризикують молоді чоловіки віком 30−35 років», — застерігає лікар-дієтолог, фітотерапевт Борис Скачко.
То як же боротися із похміллям? «Випийте у міру гарячий, у міру солоний м’ясний або рибний бульйон. Можете розтопити холодець. Це допоможе м’яко активізувати роботу кишечнику, нирок і печінки, що сприятиме швидшому очищенню крові. Як варіант — приготуйте овочевий відвар, наприклад, з картоплі із дрібно нарізаною цибулею. Варити треба доти, доки цибуля повністю не розвариться. На допомогу також прийде домашня консервація. Через високий вміст кухонної солі такі продукти посилюють виділення травних секретів у просвіт кишечнику. Запускаються процеси очищення крові і паралельно активується травна система. Сіль надходить у кров, збільшуючи її об’єм та, відповідно, зменшуючи в’язкість, і та знову береться видаляти токсини з клітин. Такий спосіб помічний не лише від похмілля. У першій половині вагітності з його допомогою можна усувати симптоми токсикозу. Натуральні кисломолочні продукти (кефір, простокваша, йогурт) сприяють легкому травленню їжі. З іншого боку, у них присутній алкоголь. Є люди, які п’яніють навіть від натурального квасу, а є такі, які можуть випити багато, але алкоголь їх не „пробирає“. У таких „щасливців“ — багато генів від скандинавів. Активність ферменту алкогольдегідроденази, який перетворює спирт у токсичний альдегід, що й викликає похмілля, у них низька. Висока активність іншого ферменту — ацетальдегіддегідрогенази — продовжує витягати енергію зі спирту, швидко перетворюючи токсичний альдегід в оцтову кислоту, — пояснює Борис Скачко. — Якщо у вас багато генів з Південно-Східної Азії, активність першого ферменту — надмірна, як і темп утворення токсичного ацетальдегіду, з яким не може дати ради другий фермент, що може призвести до гострого алкогольного отруєння навіть при вживанні малих доз спиртних напоїв».
«Їжте соковиті фрукти та ягоди, — радить лікар. — Вони володіють сокогінними властивостями, містять антиоксиданти, ефективно очищують кров, але мають недолік — не так активно знижують в’язкість крові. Помічним може виявитися і узвар із сухофруктів. Але радив би їсти печені яблука або пити компот із повністю розварених яблук, попередньо очищених від серцевини. Клітковина фруктів виконує роль активного сорбента, а компот — поповнює запаси рідини в організмі. Однак вибирайте не солодкі, а кислі або кисло-солодкі сорти яблук. Найкраще — дичку».
Як запобігти похміллю?
ü Найбільш надійний спосіб — взагалі не вживати алкоголю. Тоді й печінка (метаболічний «мозок» організму, від якого залежать практично всі процеси, що у ньому відбуваються) добре працюватиме;
ü не вживайте спиртного на голодний шлунок. Після кожного келиха/чарки — закушуйте. Зверніть увагу: газовані напої (солодкі і мінеральні води), соки, компоти не є закускою!
ü не змішуйте міцні алкогольні напої зі слабоалкогольними.
Якщо у вас — похмілля, у жодному разі:
ü не похмеляйтеся! На деякий час це допоможе зняти симптоми сп’яніння. Алкоголь посилює роботу печінки, відповідно, зменшується кількість токсичного ацетальдегіду. Але з нових доз спиртного утворяться нові його порції, і похмілля повернеться. Якщо так робити, можна доекспериментуватися до хронічного алкоголізму. Печінку буде важко відновити. Алкогольний стеатогепатит — недуга, яка погано піддається лікуванню, особливо, коли на печінку діють інші подразники (екологія, харчування, медикаменти). Це захворювання часто призводить до розвитку цирозу печінки;
ü не відвідуйте лазні. Чим вища температура, тим більші ризики. І якщо у турецькому хамамі 100% вологість не дає випаровуватися поту (він просто стікає), російська лазня і фінська сауна створюють умови для перегрівання організму, у відповідь на яке здоровий організм відповідає посиленим потовиділенням, запускається процес очищення організму через шкіру. Якщо у ньому є надлишок рідини, цей процес відбувається легко і без ускладнень. А якщо у людини похмілля, де її організму взяти воду для боротьби з активним перегріванням? Це тягне за собою різке підвищення в’язкості крові та ризики, пов’язані з цим;
ü не відвідуйте тренажерний зал. Інтенсивні фізичні навантаження у закритому приміщенні вам протипоказані! Задишка і посилене потовиділення додатково зневоднять організм. Вийдіть на балкон і подихайте свіжим повітрям або просто провітріть помешкання — додаткові порції кисню дозволять вашій печінці краще метаболізувати алкоголь і продукти його перетворення та вивести вас зі стану похмілля.