Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Кажу зятю: «Чотирьох сантиметрів бракувало, щоб твою тещу струмом вбило…»

Львів досі оговтується після потужної зливи

У п’ятницю, 17 серпня, у Львові стався «Всесвітній потоп». Близько 17 год. почалася страшенна злива. Вулиці міста у буквальному сенсі перетворилися на ріки! Найбільше постраждала Привокзальна, у районі ринку. На площі утворилося озеро. Транспорт зупинився. Автомобілі і маршрутки потрапили у водну пастку. «Еменесники» на руках виносили людей з автобуса…

Ювелірний магазин, ломбард і кантор, розташований впритул до Привокзального ринку, залило водою по вінця. Скляні двері розбились. Продавці ледь звідти вибралися… Травмували лише руки.

Постраждала і наша редакція, яка розташована на вул. Героїв УПА, 65. Водою залило підвальне приміщення. А те, що коїлося на вул. Сахарова, треба було бачити. Машини, які у той час опинилися на перехресті, неподалік СБУ, мало не втопилися. Їх залило водою по дах. Якийсь чоловік взявся перевозити людей на надувному човні… Хто компенсує людям збитки?

У понеділок, 20 серпня, зранку, Привокзальна все ще оговтується від негоди. Ювелірний магазин, де сталася НС, зачинений. Звідти лише повиносили якісь дошки, сміття. Двірники драять дорогу та тротуар від мулу…

Я зустрічаю одного з представників Привокзального ринку. Він розповідає, коли все сталося, вода чомусь не сходила у дощоприймачі. Ринок, зі слів чоловіка, має свій каналізаційний колектор. Коли падає дощ, вода зазвичай сходить нормально, а цього разу — не сходила.

«Дивіться, — показує мені фото і відео, яке небайдужі львів’яни зняли на початку вул. Я. Мудрого, вище цирку. — О 17.24 тут вирвало люк (видно, що з-під землі б’є величезний фонтан брудної води.Авт.). Коли там прорвало, біля нас вода взагалі не сходила… Видно, що вони щось перекрили».

Двірники розповідають, що працюють уже декілька днів. Роботу ускладнюють автівки, які водії паркують вздовж вулиці. «Болото на будинках було на метр, — каже одна з жінок, яка мете тротуар. — Продавці з магазину (показує рукою на ринок. — Авт.) всі меблі з магазину повиносили. Все намокло».

Пан Михайло, який працює на тракторі, обурюється: «Ви знаєте, який тут був намул, скільки ми тут дерли? Наш народ паскудний. Як їли чіпси, так і папірчик кинули. А пуститься злива, целофан закриє стоки. До того целофану прилипає інше сміття. Перед бурею починається вітер, все несе на дорогу. Я казав, щоб двірникам дали гумаки, щоб вони ті люки чистили. Але тоді їм треба зарплату піднімати… Не будуть працювати за ті копійки (Зарплата у двірників — 3700. Хто бере додаткову територію, отримує ще вищу зарплату.Авт.). Ось бачите сміття на тротуарі, до вечора його буде ще більше».

Нарікають двірники і на людей, які приїжджають на базар з домашньою городиною. Після них на площі «армагеддон». На ринку місць для усіх бракує. Селянам пропонують торгувати на другому поверсі, але вони відмовляються…

Пані Ліда з вул. Городоцької, 167, розповідає, що у її будинку затопило підвал. «Ми торгуємо на ринку, — каже жінка. — Я залетіла у підвал рятувати товар, то мене мало струмом не вбило. Світло вони не одразу здогадалися вимкнути. Кажу зятю: «Чотирьох сантиметрів бракувало, щоб твій мотор гавкнув (машина у той час стояла на вулиці.Авт.). І чотирьох сантиметрів бракувало, щоб твою тещу забило (вода майже дійшла до розетки.Авт.). Я весь товар занесла у хату, спала на балконі. Та головне, що жива».

Пані Ліда бачила, як біля магазинчику з мобільними телефонами, неподалік «Скрині», зірвало два люки. Припускає, що під час ремонту вул. Городоцької майстри припустилися помилки… Кажуть, що частково труби у цьому районі поміняли, частково — залишили старі. Каналізація не справляється з таким об’ємом води. Також жінка нарікає на двірників. «Вони коли замітають, сміття кидають прямо у каналізаційні стоки. Не раз це бачила», — додає львів’янка.

Проходжу повз магазин «Тканини». Вода підмила сходи. Нижня сходинка обвалилася…

Директор департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Ірина Маруняк у понеділок відзвітувала перед журналістами. Запевнила, що усі наслідки негоди чиновники усувають. У місті працюють порохотяги (Учора у багатьох районах міста світла не було по кілька годин через аварійні відключення.Авт.). «Ще два дні, і пісок буде зібраний, — сказала чиновниця. — Такої зливи старожили не пам’ятають впродовж останніх 30−40 років. Ми зробимо відповідні висновки».

Ірина Маруняк зауважила, що усі дощоприймачі у місті чистять навесні. З ними все в порядку. Жодної провини за собою чиновники не відчувають…

«Очисні споруди приймають у гарну погоду 20 тисяч метрів кубічних стоків. У п’ятницю вони прийняли 60 тисяч, тобто втричі більше. Ви розумієте, який об’єм води випав. Дощоприймачі і колектори не впоралися».

На запитання журналістів, чи звертаються потерпілі мешканці до міської ради про відшкодування збитків, Ірина Маруняк сказала: «Ми аналізували письмові звернення мешканців — їх є одиниці. Вони стосуються підтоплення підвальних приміщень. Надаємо матеріальну допомогу. Усі питання вирішуємо у робочому порядку. Щодо власників автомобілів — ніяких звернень ні на „гарячу лінію“, ні у департамент житлового господарства не надходило. Якою є загальна сума збитків, не можу сказати, таких підрахунків немає. Усі наслідки ліквідовуємо одразу».

Начальник служби каналізацій водоканалу Володимир Васильченко також сказав, що винна у всьому… злива. Потім заговорював зуби журналістам історичними фактами. Згадав фільм про «Термінатора», який знімали у дощовому колекторі… «Ви бачили фільм про „Термінатора“? — звернувся до журналістів пан Васильченко. — Там є момент, коли зйомки велися у дощовому колекторі. Бачили його розміри? Він 95% часу на рік стоїть порожній. А 5% часу, коли йде дощ, він працює. Тому у них немає таких катаклізмів». Нам би зі своїми колекторами розібратися, що нам до американських?

Запитували журналісти і про підтоплення на вул. Торф'яній. Посадовець зауважив, що у цей район сходиться 90% води зі всього Львова. Запевнив, що підприємство працює над новими інженерними проектами. Наприклад, розробляє проект реконструкції вул. Сахарова. Там дощоприймачі будуть розташовані уже по-іншому.

Обіцяного три роки чекають… Цього тижня синоптики обіцяють нову зливу…

Схожі новини