Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Скрипка Моцарта грає, серце крає…

У Львові презентували особисту скрипку австрійського композитора, виготовлену 1764 року. У Росію її ніколи не возили

У Львівському театрі опери та балету відбувся фінальний концерт знаменитого фестивалю класичної музики LvivMozzArt (у місті Лева культурний захід тривав десять днів і зібрав чимало гостей з України, Італії, Австрії, Ізраїлю).

«Родзинка» цього концерту — австрійський скрипаль Франк Стадлер заграв на раритетній скрипці (її виготовили 1764 року в італійському Тревізо), яка належала маестро Вольфгангу Амадею Моцарту. Композитор грав на ній в останні дні свого життя. Тепер музичний інструмент вперше привезли до України, а саме міста Лева, де вдруге провели міжнародний фестиваль класичної музики. Кажуть, скрипка Моцарта не часто покидає межі музею в австрійському Зальцбурзі. Лише у кількох країнах скрипка звучала на концертах: у Японії, Італії, Німеччині, Швейцарії, Литві та Кубі.

Скрипку Моцарта презентували у дзеркальній залі палацу Потоцьких. На презентацію раритету вирушила журналіст «ВЗ».

…За кілька хвилин до презентації організатори сказали журналістам, що скрипка Моцарта ось-ось прибула з трапу літака. У залі зберігалася неабияка інтрига. Не щодня випадає нагода побачити раритет, на якому грав класик світового рівня.

І ось музичний інструмент у супроводі озброєного охоронця принесли в зал. Охоронець не спускав зі скрипки очей. Забороняє журналістам близько підходити, торкатися раритету. Директор музею та архіву Моцарта, що в австрійському Зальцбурзі, Габріеле Рамсауер взяла скрипку в руки і показала присутнім. Дехто вирішив роздивитися скрипку ближче.

Запитую, чи це справді оригінал. Габріеле Рамсауер показала викарбувані ініціали композитора Моцарта. Гравіювання виглядає не надто старим. З першого погляду, немає відчуття автентики. Пані Габріеле пояснила, що скрипка тривалий час зберігалася у приватній колекції і гравіювання зробили після смерті композитора. Згодом цей колекціонер вирішив подарувати скрипку в музей імені Моцарта, що у Зальцбурзі.

Інструмент для Моцарта виготовив італійський майстер П’єтро Антоніо Далла Коста. Використовував дерево клена та сосни. Це була одна з улюблених скрипок Моцарта, якою він залюбки користувався в останні роки життя.

«Крім скрипки, у фондах нашого музею є й інші речі Моцарта — ноти, портрети, — каже Габріеле Рамсауер. — Є ще чотири струнні та два клавішні інструменти, на яких грав Моцарт. Вони відреставровані і робочі. Зазвичай ними грають на знакових концертах у Зальцбурзі. Колекціонер поставив нам умову — скрипка не повинна бути суто музейним експонатом. Критично обираємо захід, куди привеземо раритетну скрипку Моцарта. Вона була і в Японії, і на Кубі, і в багатьох містах Європи. У Росію скрипку Моцарта ніколи не возили.

Що нас переконало привезти її до міста Лева? Це фестиваль міжнародного рівня LvivMozzArt. Франц Ксавер Моцарт — син Вольфганга Амадея Моцарта, знаний педагог, піаніст, диригент, композитор, у 1808−1838 роках жив у Львові".

Почути, як грає скрипка Моцарта, міг не кожен охочий. Квитки на концерт були не дешеві — тисячу-дві тисячі гривень. Організатори концерту вирішили обмежити участь журналістів, пропонували їм «стоячі місця» в Опері. Мовляв, місць немає, квитки були продані заздалегідь.

Фінальний концерт класичної музики на сцені Оперного театру. У складі оркестру на скрипці Моцарта зіграв скрипаль Франк Стадлер.
Фінальний концерт класичної музики на сцені Оперного театру. У складі оркестру на скрипці Моцарта зіграв скрипаль Франк Стадлер.

Завершальну концертну програму відкрила увертюра «Ре мажор» патрона фестивалю Франца Ксавера Моцарта — сина видатного віденського класика. Також Франк Стадлер виконав ліричну перлину романтичної музики — концерт Фелікса Мендельсона.

А тим часом…

У подвір’ї Палацу мистецтв взялися за відновлення французького парку, який висадив Герой України Борис Возницький. Зелені насадження знищили заради Моцарт-сцени. Тепер на відновлення кущів, дерев та газону виділили 60 тисяч гривень.

Схожі новини