Передплата 2024 ВЗ

Екскаватором — по унікальних кортах

Діти, тренери та батьки ДЮСШ «Спартаківець» з відчаю перекрили вулицю Мельника, бо їх викидає на вулицю забудовник, який хоче збудувати тут черговий «спортивно-розважальний комплекс»

Понеділок, 23 липня, став «початком кінця» для унікальних сторічних тенісних ґрунтових кортів, що на вул. Мельника, 18. Забудовник, який заявляв про те, що хоче реконструювати палац спорту «Україна» (корти розташовані у його комплексі), розпочав «реконструкцію» із того, що… пригнав екскаватор, який почав рити ґрунт на кортах. А робітники тим часом працювали болгарками та відбійними молотками, зрізаючи стовпчики і викопуючи тенісні сітки…

«Реконструкцію» розпочали з того, що екскаватор почав розривати ґрунт на кортах.
«Реконструкцію» розпочали з того, що екскаватор почав розривати ґрунт на кортах.

Юні тенісисти з ДЮСШ «Спартаківець» із ракетками, їхні батьки та тренери зібралися біля хвіртки, через яку завжди ходили на тренування. Тепер вона для них закрита. Уже кілька днів тому ланцюгами почали перекривати усі інші вхідні двері по периметру спорткомплексу. «Спартаківці» вважають це рейдерським захопленням, оскільки палац спорту «Україна», який є профспілковим майном, свого часу був незаконно відчужений. Уже відбулося декілька акцій протесту перед Львівською міською радою з вимогою зберегти і цю територію, і спортивну школу. Наразі з усіх інстанцій протестанти чують одні лише відмовки…

Нагадаємо, реконструювати Палац спорту на вулиці Мельника має намір інвестор — ТзОВ «Спортивно-оздоровчий центр «Україна-Китай» (його пов’язують із відомим львівським бізнесменом і депутатом Львівської міськради Григорієм Козловським). Спорткомплекс під приводом того, що він є буцімто аварійний, хочуть перетворити на елітний заклад.

Проект передбачає перенесення кортів на дах оновленого спорткомплексу, облаштування підземного паркінгу, басейнів, дитячих спортсекцій тощо. При такому «розкладі» унікальні ґрунтові корти, яким більше ста років, будуть стерті з лиця землі.

Діти ДЮСШ «Спартаківець», їхні батьки, тренери та мешканці довколишніх будинків категорично проти такої «реконструкції». До інвестора довіри немає, оскільки під такі ж обіцянки побудувати спорткомплекс, будівельні фірми, пов’язані із цим інвестором, нещодавно звели багатоповерхове житло поблизу стадіону «Сільмаш».

Учасник ініціативної групи зі збереження кортів, доцент ЛНУ ім. І. Франка Юрій Залізняк розповів «ВЗ» про те, як відбувалися громадські слухання із цього питання у Львівській міській раді.

Відбувалися вони у п’ятницю, 13 липня, виявилися нещасливими для «спартаківців». На слухання прийшли юнаки спортивної статури, зокрема, представники партії «Національний корпус» та громадського об’єднання «Розвиток громади», а також різних волонтерсько-ветеранських організацій. Усі вони виступали за «реконструкцію» кортів. Оскільки вони чисельно переважали противників «реконструкції», ті демонстративно вийшли із залу.

Тож у понеділок, 23 липня, «спартаківці» та ініціативна група, «поцілувавши клямку» на шляху до кортів, вичерпавши ресурс боротьби і бачачи, що усі їхні аргументи відскакують від забудовника, як тенісний м’ячик від стінки, вдалися до відчайдушного кроку — перекрили вулицю Мельника. Близько двадцяти хвилин вони ходили по пішохідному переходу неподалік Палацу спорту «Україна».

Діти стояли на тротуарі, тримаючи плакати з написами: «Агов, меріє, по чому земля на Мельника, 18?». За цей час протестантам довелося вислухати усю «палітру обурень» від водіїв, які вимушені були гальмувати і простоювати. Керманичі не церемонилися із використанням нецензурної лексики. Найм’якішим зауваженням було: «Чого ви тут стали? Підіть у мерію і вріжте мерові по голові!».

«Насправді це — кримінальна справа, — говорить Юрій Залізняк. — Складається враження, що на всіх рівнях влади цю справу гальмують. Сьогодні була заява в поліцію від місцевих мешканців, що відбувається рейдерське захоплення кортів. Але таке враження, що Франківський райвідділ поліції уже був поінформований про це. Поліція приїхала, але жодної реакції від неї не було.

Забудовник називає себе благодійником, але чомусь саме реконструкцію спорткомплексу, який руйнується і в якому тече дах, ніхто не починає. А починають «реконструкцію» із кортів, які в доброму стані. Чомусь вони дуже цікавлять забудовника.

Нам кажуть, що з 1 липня ми мали б тренуватися на «Динамо» (вул. Янева, 10), обіцяли там орендувати п’ять кортів. Але наразі жодної копійки з міського бюджету не переведено зі «Спартаківця» на це «Динамо». Усе — на словах. Забудовник хоче чимшвидше «застовпити» територію, тобто прибрати всі стовпи і тенісні сітки.

Директор Палацу спорту «Україна» і водночас директор ТзОВ «Палац спорту «Україна» (це комерційна структура, очільником якої є та сама особа) Богдан Ломага довів спорткомплекс до такого аварійного стану, а тепер сюди заходить бізнес, якому цей гектар землі так гарно впав у вічі.

— Що вам сказали на це у міській раді?

— Начальник Управління молоді та спорту Антон Нікулін каже, що йде реформа ДЮСШ по цілому Львову. «Спартаківець» хочуть приєднати до ДЮСШ № 1. Але там немає тренувальної бази. То приєднайте тоді ДЮСШ № 1 до «Спартаківця», бо в нас є база! Але той самий Нікулін «не на диктофон» каже, що він не може бути упевнений, що на Мельника збудують спортивний комплекс. На громадських слуханнях пан Нікулін сидів і слова не сказав. Це позиція чиновника, який має бути посередником між громадою і бізнесом?

— Що зараз будете робити?

— Продовжувати протестувати. Від тренерів і батьків уже пішли звернення до президента України, до Уповноваженого президента України з прав дитини, до Кабміну. Звертаємося в усі можливі інстанції. Будемо пробувати всіма законними методами не дати зруйнувати корти. Бо дитині для того, щоб втратити спортивну форму, достатньо кілька тижнів не грати в теніс. А нас без грошей, без документів і домовленостей викидають, а корти «Динамо», які звідси за «якихось» три кілометри! На яких умовах можливе повернення ДЮСШ «Спартаківець» на нові корти? Якщо забудовник називається «благодійником», то благодійник не забирає, він дає. А місто має контролювати цей процес.

Коментар для «ВЗ»
Богдан Кук, політик, бізнесмен, представник інвестора

Є позиція групи людей, які виступають проти реконструкції кортів. Ми її дуже поважаємо. Цю позицію ми обговорювали на громадських слуханнях у міській раді. Також там була інша група людей, яка була в більшості, яка виступає за те, щоб аварійну будову спорткомплексу «Україна» реконструювати. Громадські слухання висловилися за реконструкцію. Про це є протокол у міській раді.

У будь-якій справі завжди є люди, які проти. Пам’ятаєте, коли будували стадіон до Євро-2012, теж була група людей, яка була проти. Ці люди вимагали кошти за свої земельні ділянки, влаштовували фінансовий шантаж. А на сьогодні стадіон «Арена-Львів» — найкращий спортивний комплекс у Західній Україні.

Тому коли хтось хоче щось добре зробити, треба дивитися з двох сторін. Тимчасово діти будуть займатися на тенісних кортах «Динамо». Коли закінчиться реконструкція тут, з радістю їх чекаємо. Чи зросте вартість відвідування спорткомплексу? Цього вам не скаже навіть прем’єр-міністр України. Бо ніхто не знає, які будуть ціни на комунальні послуги, електроенергію через півтора року. Усе це буде впливати на цінову політику. У нас у Львові є більше 120 ґрунтових кортів. Але в зимовий період дітям взагалі нема де займатися. Нашими консультантами щодо побудови закритих кортів є чемпіони Європи, представники великого тенісу України. Прислухаючись до них, хочемо зробити такі корти, які могли би приймати міжнародні спортивні змагання.

Фото автора

Схожі новини