Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Голосували щодо будівництва житла на Цитаделі. А вийшов «політичний онанізм»…

  • 21.06.2018, 18:08
  • 1 964

Коли треба було визначитися щодо вето міського голови Львова, яке той наклав на одіозну ухвалу, фракція «Самопомочі» у повному складі вийшла з залу

Організатори акції протесту протии зведення житла на території історико-культурного ландшафтного комплексу «Цитадель», як і обіцяли, влаштували креативний флеш-моб перед початком сесії Львівської міської ради. На площі Ринок вони «звели концтабір»: обгородили місце перед входом до мерії колючим дротом, а всередині поставили два картонні будиночки, що символізували житлові корпуси, які хочуть збудувати. По периметру «зони» стояли активісти Української галицької партії (організатор акції), тримаючи плакати: «Цитадель — територія, полита кров’ю», «46 депутатів проголосували „за“, але тут був концтабір», «1941−1944 — вбивали людей. 2018 — вбивають пам’ять». Бруківка була засипана муляжами двадцятидоларових банкнот, які символізували, що за «бабло» купується все, навіть голоси депутатів.

ПОТІМ два молодики у будівельних касках і з кувалдами розтрощили картонні будиночки. Це, вочевидь, мало означати, що житла на Цитаделі будувати ніхто не дозволить. Нагадаємо, на сесії ЛМР 7 червня 46 депутатів змінили цільове призначення землі на Цитаделі, дозволивши ТзОВ «Сучасне місто» на 4 га будувати житлові будинки. Відповідну ухвалу в порядок денний минулої сесії міськради з голосу вніс депутат фракції БПП, відомий підприємець Григорій Козловський. 1941 року нацисти створили на Цитаделі концентраційний табір для військовополоених «Шталаг 328», у якому загинули 142 тисячі осіб…

Під час акції протесту виступив депутат міськради від Української галицької партії Тарас Чолій. Нагадав, як приймалося це драстичне питання на сесії 7 червня: «До цієї ухвали не було висновків юридичного департаменту. Депутати не мали би за неї голосувати. Однак її без жодних дебатів все ж таки поставили на голосування. За десять секунд питання було підтримано 46-ма депутатами. Це представники усіх фракцій ЛМР, крім УГП. Ухвала містить грубі порушення — законодавства, регламенту міської ради і будівельних норм. Зокрема, 2012 року Цитадель внесено у Єдиний державний реєстр пам’яток національного значення. Тобто ні депутати, ні голова не мають права розпоряджатися цими землями, які є в компетенції Кабінету Міністрів і Міністерства культури. Там не може бути будь-якого будівництва, навіть офісного, не кажучи вже про житлове».

«Прийняття цієї ухвали 46-ма депутатами свідчить про те, який величезний вплив грошей стоїть за цими інтересами, — вів далі Тарас Чолій. — Лише на п’ятий день після цього рішення, коли вже почалося громадське обурення та інформаційний накал, міський голова заветував цю ухвалу… Автором ухвали є депутат Григорій Козловський. Але ТзОВ „Сучасне місто“, на яку відводилися ці землі, зареєстрована на Кіпрі, її власником є дружина колишнього голови Державної екологічної інспекції України. Це підставна компанія. Очевидно, ці забудовники публічно би це не робили. Сам депутат Козловський не голосував за свою ж ухвалу. Він домовився, що за неї проголосують „раби“, які тиснуть кнопки. Ні його, ні міського голови на тій сесії не було».

Депутат спрогнозував, що завдяки активній позиції ЗМІ, громадськості депутати за подолання вето не проголосують. Як гадалося, так і сталося: після такої «артпідготовки» дивно було би очікувати, що міські обранці будуть розбивати собі лоба і наражатися на прокльони громадськості, долаючи вето міського голови і таким чином освячуючи будівництво житла на місці колишнього концтабору. Жоден депутат не проголосував за подолання вето. Таким чином ухвала вважається не прийнятою.

ГОЛОСУВАННЮ передував скандал, який виник абсолютно раптово. Депутати від фракції «Самопоміч» у повному складі демонстративно покинули зал — через те, що «свободівець» Андрій Карбовник на минулому засіданні сесії образив членів цієї політичної партії.

Карбовник на сесії 7 червня обурився, що міського голови Львова не було у залі, а відповідно запити до нього депутати вимушені були озвучувати «у повітря». Тоді Карбовник, у характерній для нього хамовитій манері, заявив таке: «Оце, що ми зараз спостерігаємо, це зачитування запитів самому для себе, мені нагадує процес, який носить співзвучну назву з фракцією більшості, яку називають „Самопоміч“, яка в медицині чи в науці називається анонізмом (мав на увазі „онанізм“, тобто мастурбацію.Авт.), а в народі навіть не буду називати як».

Депутат Андрій Карбовник (другий зліва) відомий своїми не надто коректними висловлюваннями на адресу колег по міськраді
Депутат Андрій Карбовник (другий зліва) відомий своїми не надто коректними висловлюваннями на адресу колег по міськраді

«Самопоміч» чомусь тільки зараз видала нищівну заяву з приводу висловлювань «свободівця»: «Залишається здогадуватися, звідки у пана Карбовника такі знання в царині сексуальних відхилень. Він не є ні медиком, ні науковим дослідником. Вважаємо, він зумисне з метою приниження ототожнив назву нашої політсили з цим медичним терміном». Депутати від «Самопомочі» звернулися до депутатської комісії з питань законності, депутатської діяльності та свободи слова з вимогою позбавити Андрія Карбовника права виступати протягом п’яти сесій поспіль.

Голова цієї комісії Юлія Гвоздович сказала «ВЗ», що публічні образи депутата Карбовника будуть розглядати на засіданні комісії у понеділок, 25 червня. Депутатка каже, комісія з питань депутатської етики не вперше розглядає неадекватні вислови пана Карбовника (кілька років тому він поскандалив з депутатом від «Самопомочі» Оксаною Рубай, образив її, комісія змусила його публічно вибачитися).

ЗА день до скандальної сесії 21 червня депутат Карбовник став героєм скандалу в соцмережі. На своїй сторінці у facebook він погрожує фізичною розправою хуліганам, які вночі стерли з лавок його прізвище. Ці лавки міський обранець встановив за власні гроші. У хід пустив не надто культурні, як на депутата і громадського активіста, слова — «виб…ки», «падли», «сцикуни»… «ушльопки, озброївшись шматками і розчинником, пробували постирати написи на лавках, які я встановив за власні кошти в місцях, де мене просили мешканці, — написав, зокрема, депутат Карбовник. — Сьогодні їм вдалося втекти. Але рано чи пізно вони хапнуть 3.14здюлєй. Причому бити буду жорстоко. Звертаюся до вас, виблядки. Хочете щоб мені було соромно — поставте навпроти кожної моєї лавки свою, без написів. Тоді я сам зітру написи на своїх лавках. А поки що ви не спромоглися ні на що краще, ніж кидати камінням по табличках на дитячих майданчиках і віддирати мою табличку з веломайстерні, яка теж, до речі, зроблена за мої кошти. Здохніть, падли. Я вас знайду, хіпстерські сцикуни, і кожен з вас отримає по заслузі».

Ми телефонували до Андрія Карбовника, щоб почути його коментар щодо некоректного допису в соцмережі. Не вийшло — міський обранець був на сесії. Сказав, що дуже зайнятий, повинен стежити за перебігом голосування порядку денного, не має вільних кілька хвилин для коментаря…

Загалом дивно, що члени «Самопомочі» зреагували на образу Карбовника тільки тепер. Чи так довго думали, як зреагувати, чи їм було вигідно обуритися висловлюванням Карбовника тільки через два тижні? Адже публічний демарш найбільшої (25 депутатів) у міськраді фракції лягає у сценарій, який зробив сесію «беззубою». Хоч кворум і був, але у залі залишилося заледве тридцятеро міських обранців. А для того, аби подолати вето міського голови щодо Цитаделі, необхідно було набрати 42 голоси. Тобто навіть при бажанні депутати не змогли б подолати накладене мером вето. Хоча, можна припустити, депутатам найбільше залежало на тому, щоб узагалі не голосувати…

Юлія Ліщенко, Марія Доротич

Фото Володимира Гармаша

Схожі новини