Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Як ми працюємо без світла? З ліхтариками!»

Куди подінуться старовинні інтер’єри, коли з «Будинку Шпрехера» витіснять аптеку?

Ще одна львівська аптека зі старовинним інтер’єром має усі шанси канути в Лету. Це «Аптека на Марійській площі» (на площі Міцкевича, 8, у так званому Будинку Шпрехера, першому львівському «хмарочосі»). Витискає аптеку з цього приміщення власник цілого будинку — дочірнє підприємство ДП НАК «Надра України» — «Західукргеологія».

Головна «родзинка» аптеки — старовинні меблі та інтер’єри. Журналіст «ВЗ» навідалася до аптеки, аби з’ясувати, чи загрожує небезпека цим раритетам.

На дверях закладу — оголошення: «Незабаром аптека переїжджає за новою адресою: вул. Зелена, 115-Б». Це — глухий марґінес: вгору по вулиці Зеленій, біля повороту на вулицю Дністерську, неподалік залізничного переїзду. Ясна річ, переїжджати туди з людного центру у фармацевтів немає жодного бажання. Однак «геологи» підняли оренду у шість (!) разів — запросили 160 тисяч гривень на місяць. Для переконливості ще й світло «одрубали».

Аптекарям нічого не залишалося, як підшукати собі нове приміщення. У 2015 році ситуація була подібною, але аптеці вдалося відстояти свої інтереси у суді. Нині на вул. Зеленій, 115-Б, триває ремонт, який планують завершити за місяць.

«Ми вже другий місяць працюємо без світла, — розповіла „ВЗ“ директор аптеки Олена Журавчак. — Як працюємо? З ліхтариками! Наразі день довгий. Касовий апарат беремо додому. Нам сказали, що включать світло тільки після підписання акта прийому-передачі. Переїжджаємо на Зелену, усі меблі та інтер’єр тут залишаємо, бо цей інтер’єр пристосований суто до цього приміщення. Його до іншого не пристосуєш. Були у нас експерти і казали, що цей інтер’єр не можна зрушувати з місця, бо він розсиплеться. Що буде тут після нас, ми не знаємо».

Внутрішній інтер’єр аптеки залишається незмінним із 1921 року
Внутрішній інтер’єр аптеки залишається незмінним із 1921 року

В аптеці кажуть, що на цей раритетний інтер’єр ніхто не має документів — ні орендодавці, ні ТзОВ «Аптека на Марійській площі».

Утім, орендодавець протилежної думки. Як розповіли журналісту «ВЗ» в офісі «Західукр геології», НАК «Надра України» має право власності на меблі та інтер’єр на правах власника цілого будинку. Їхню подальшу долю буде вирішувати власник. Однак запевнили: переконані, що власник прийматиме рішення із врахуванням необхідності збереження цього інтер’єру в такому вигляді, в якому він зараз є. Крім того, нам сказали, що мають внутрішній наказ НАК «Надра України»: не давати жодних коментарів без їхнього погодження. Тож ми відправляємо інформаційний запит у це відомство і будемо відстежувати долю старовинних інтер’єрів.

Коментар для «ВЗ»
Лілія Онищенко, начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради

Будемо відстоювати, щоб аптека і далі залишалася у цьому приміщенні, щоб її звідти не виселяли. Для цього готуємо листи за підписом міського голови Львова на усі можливі адреси: до НАК «Надра України», до голови Верховної Ради Володимира Гройсмана, інших керівників держави. Бо як тільки закриють аптеку і зміниться цільове призначення приміщення, ті меблі власнику будуть не конче потрібні. Аптека справно платила оренду, але тепер її просто викидають на вулицю невідомо з якої причини. Наразі вони мусили погодитися із орендодавцем, бо їм світло відімкнули. Але якщо ми візьмемося усі разом і відстоїмо аптеку, то вона там залишиться.

Довідка «ВЗ»

Аптеку, яка зараз має назву «Аптека на Марійській площі», засновано у 1914 році. Через п’ять років доктор Стефан Стенцель придбав її у магістра Антонія Гроблевського. У 1920-му влада видала Стенцелю дозвіл на самостійне ведення публічної аптеки. Новий власник переніс аптеку з вулиці Гетьманської, 8, у новозбудовану кам’яницю Шпрехера на площі Марійській. Тоді це був перший аптечний заклад у місті, де рецептурний відділ відокремили від «ручного» продажу ліків, що на той час було прогресивним кроком. Інтер’єр аптеки у стилі модернізованого неоампіру та необідермайєру виконав у 1921 р. архітектор Генрик Заремба. Там є балконні перила з фігурками путті, розмальованими золотою фарбою, дерев’яні перегородки, шафки з левами і совами. Стенцель був власником аптеки до початку Другої світової війни.

У радянські часи і ще десять років тому на першому поверсі «Будинку Шпрехера» містився знаменитий на весь Львів Будинок книги. Нині у цих приміщеннях — бутики і магазин ґаджетів. Другий поверх з 2005 року орендує львівська філія ПАТ «МЕГАБАНК». Також тут містяться редакція інтернет-видання «Гал-інфо», компанія «Дік-арт», компанія «Львівські ярмарки», Головне управління Держпраці у Львівській області та інші офіси. 19 квітня цього року Львівська міськрада проголосувала за звернення до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням вплинути на керівництво НАК «Надра України» щодо продовження договірних відносин з аптекою. Відповіді наразі не отримали.

Фото Андрія Роюка

Схожі новини