Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Міський голова Дрогобича «керує» кулаками

Під час суперечки з опонентом Тарас Кучма публічно застосував фізичну силу

Неприємний інцидент стався на початку цього тижня у Дрогобицькій міській раді. Конфлікт виник після того, як міський голова Тарас Кучма запропонував порядок денний чергової наради пройти у стислому режимі. Коли голова, завершивши засідання, виходив із зали, до нього підійшов житель міста Орест Загроцький. На адресу Тараса Кучми пролунали претензії та обвинувачення.

Як згодом пояснив кореспондентові «ВЗ» опонент голови, він мав пропозиції, які, на його переконання, допомогли б вирішити проблему зі сміттям у Дрогобичі. Бо від лютого міське сміттєзвалище Дрогобича у Брониці, куди на консервацію звозять тверді побутові відходи з міста Котермака, блокують жителі цього села. Вони відмовляються виконувати рішення Дрогобицького суду про розблокування сміттєзвалища до вирішення конфлікту по суті. Тим часом ситуація зі сміттям у Дрогобичі виходить з-під контролю, у житлових мікрорайонах — гори сміття. Це справжня проблема у спекотні дні. У соцмережах люди, частенько не добираючи слів, критикують міську владу. Найбільше, звісно ж, дістається міському голові.

…Діалог між Тарасом Кучмою та Орестом Загроцьким, як зауважили присутні, вівся на підвищених тонах, на межі фолу. Кілька разів Орест Загроцький назвав Тараса Кучму злодієм. «У вас є докази?» — запитав голова. Опонент відповів, що, мовляв, є, але… «на небі». Здавалося, інцидент вичерпано. Однак за секундудругу Орест Загроцький знову назвав голову злодієм. Після цього міський голова, втративши терпець, дав волю емоціям. З відео, викладеного у «Фейсбуці» та багатьох інтернет-виданнях, вся Україна побачила, як Тарас Кучма вдарив співрозмовника. Постраждалий каже, що вже поза камерами, в коридорі Ратуші, голова вдарив його ще раз.

Того ж дня Тарас Кучма провів брифінг, вибачився перед містом, перепросився перед Орестом Загроцьким. Пояснив свій вчинок тим, що не любить, коли «б'ють у спину». Заявив, що під час перебування в батальйоні імені Кульчицького, участі у бойових діях на сході країни (Тарас Кучма — колишній учасник АТО.«ВЗ») йому було легше, ніж тепер.

Однак міський голова впевнений, що назагал ця історія «погано пахне». Він переконаний, що у місті є шість-сім впливових осіб, які постійно торпедують ініціативи влади щодо благоустрою, ремонтних робіт, сіють зневіру та розбрат, створюють передумови для провокацій. На совісті цих людей, заявив голова, і блокада Броницького сміттєзвалища. Тому Дрогобич, якщо найближчим часом блокаду не припинять, може повторити долю Львова, який після трагічних подій на Грибовицькому сміттєзвалищі потрапив у справжню пастку. Місто потребує допомоги у вирішенні «сміттєвої проблеми», солідарної підтримки. Важко зрозуміти логіку керівників сусідніх міст, де питання допомоги дрогобичанам у подоланні сміттєвої проблеми вирішують не міські голови разом із депутатами, а місцеві активісти.

Дрогобичани відреагували нервово і жорстко на вчинок Тараса Кучми. «Міський голова — публічна людина. Він не має права розпускати рук, дозволяти собі те, що утнув Тарас Кучма», — вважає більшість користувачів у соцмережах.

Але не бракує і тих, хто по-іншому трактує понеділкові події в Ратуші. Підприємець Андрій Константинов, засудивши вчинок міського голови, у розмові з кореспондентом «ВЗ» звернув увагу на непереборне бажання багатьох «навішувати ярлики», переступати межі, вживати нецензурну лексику, ображати опонентів. Це дуже боляче сприймають люди із загостреним відчуттям справедливості, якими, зокрема, є учасники АТО. Коли щось таке з ними стається — зазвичай зриваються. Тобто, за словами Андрія Константинова, за огидний інцидент мусить відповідати не тільки Тарас Кучма.

Тим часом постраждалий заявив, що мав намір долучитися до брифінгу міського голови, але раптом відчув себе зле: запаморочилося в голові, стрибнув тиск. Коли матеріал готувався до друку, Орест Загроцький перебував у Дрогобицькій міській лікарні.

Схожі новини