Передплата 2024 ВЗ

«Міг відразу стріляти на ураження. Але зробив усе з холодним розумом»

Водій штрикнув патрульну ножем у живіт. Її напарник поранив нападника в ногу. Дії патрульного вже перевіряє прокуратура…

У неділю, 13 травня, як грім серед ясного неба пролунала новина про те, що у Львові напали на 28-річну жінку-патрульну. Аби затримати зловмисника, напарник пораненої змушений був застосувати табельну вогнепальну зброю. У ЗМІ одразу посипалися скептичні зауваження, мовляв, невже і цьому патрульному загрожуватиме до 10 років позбавлення волі? І ось вже до кінця дня, 14 травня, з’явилась інформація: «За фактом застосування вогнепальної зброї напарником пораненої поліцейської Тетяни Сороки щодо водія, який на неї напав з ножем, прокуратура Львівської області відкрила кримінальне провадження за статтею 365 ККУ». Перевищення влади або службових повноважень. За такою самою статтею оголошено підозру шістьом патрульним у справі загибелі 22-річного юнака в «Національній лотереї»… Невже і на цього патрульного чекає кримінальне покарання?

У неділю, 13 травня, близько 17.25 на вулиці Стрийській екіпаж патрульної поліції оформляв дорожньо-транспортну пригоду (без потерпілих). Зіткнулися автомобілі «Шкода Октавія» та «Лексус». Патрульні сиділи в машині і уже завершували оформляти ДТП. Раптом водій «Шкоди» закрив своє авто і… почав утікати. Коли патрульна спробувала його затримати, він несподівано завдав їй удару ножем у живіт (подробиць нападу в поліції наразі не коментують). Напарник пораненої патрульної був змушений застосувати зброю. Після того, як чоловік не відреагував на попереджувальний постріл, патрульний поранив нападника у ногу та затримав його. Ним виявився 42-річний житель Закарпатської області (нині перебуває у хірургічному відділенні 8-ї міської клінічної лікарні). Зі слів лікарів, його стан середньої важкості.

За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 348 (посягання на життя працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 9 до 15 років або довічне позбавлення волі. Про це повідомляє відділ комунікації поліції Львівської області. Щодо статті, яка стосується «перевищення влади або службових повноважень», то в обласній прокуратурі зауважили, що слідчі мусять діяти згідно з процедурою. «Кримінальне провадження має бути зареєстроване. Слідчі перевірять усі обставини цієї справи, але не обов’язково, що проти патрульного буде вестися слідство», — додали у прокуратурі.

28-річну патрульну Тетяну Сороку терміново прооперували. За словами головного лікаря 8-ї міської клінічної лікарні Василя Обаранця, у патрульної пошкоджені внутрішні органи (зокрема, печінка). «У жінки була внутрішньочеревна кровотеча. Її зупинили. Зараз її стан важкий, але загрози життю немає, — каже пан Обаранець. — Перебуває у реанімації. Патрульна притомна, контактує з лікарями. Сподіваємось, днями її переведуть у відділення».

Головний лікар зауважив, препарати крові для пацієнтки поки що є. Два флакони рідкісної групи крові, першої мінус (у поліціянтки саме така), і літр плазми у 8-му міську лікарню передали з Львівського обласного центру служби крові. Однак якщо хтось хоче допомогти і стати донором крові, може прийти в Обласний центр переливання крові, що на вул. Пекарській.

Я спробувала дізнатися, що думають про мужню патрульну її товариші. Її колеги розповідають, Тетяна Сорока принципова, стійка. Прийшла у патрульну поліцію від початку її створення. У неї шестирічна донечка. «Ніколи не чула, щоб Тетяна скаржилася на службу, — каже речниця Патрульної поліції у Львівській області Катерина Рибій. — Завжди усміхнена. Відповідальна».

Тетяна зі своєю донечкою
Тетяна зі своєю донечкою

А ось колишній командир батальйону, у якому служила Тетяна Сорока, екс-начальник Львівської патрульної поліції Антон Пузиревський каже, Таня з тих працівників, які не губляться у загальному потоці. «У неї є власна думка, вміння донести і відстояти її. Дуже прикро, що так трапилось, — каже Антон Пузиревський (працює нині у військкоматі, за контрактом). — Чи вплине ця ситуація на подальший відбір? Думаю, ні. Про такі ризики наголошують від початку навчання».

Запитую в Антона Пузиревського, чи професійно діяв напарник Тетяни? «Безумовно! — впевнений екс-начальник Львівської патрульної поліції. — Він міг відразу, без попереджувального пострілу, застосовувати зброю на ураження, оскільки була загроза життю та здоров’ю. Але зробив все із холодним розумом».

На сторінці Тетяни Сороки у «Фейсбуці» я прочитала, що патрульна є шкільним офіцером. Часто відвідує школи, де проводить для дітей лекції на тему безпеки на дорозі. А нещодавно навіть проводила у 7-му класі урок на тему шкільного цькування (так званого булінгу).

А тим часом…

Екіпаж патрульної поліції отримав повідомлення про бійку на перехресті вулиць Грінченка-Чигиринська. Інспектори прибули на місце та побачили чоловіка, який біг вулицею у бік патрульних. Коли наблизився, з розгону кинувся на службовий автомобіль поліції, чим завдав йому механічних пошкоджень: розбив лобове скло та зробив вм’ятини на капоті. Після цього порушник швидко зліз з автомобіля та почав втікати. Патрульні його наздогнали та затримали.

23-річний житель Львова мав очевидні ознаки алкогольного сп’яніння, поводився дуже агресивно, проклинав поліцейських та погрожував. Пояснити свій вчинок відмовився…

Схожі новини