Передплата 2024 ВЗ

Випускний у стилі «Оскар» обійдеться родині у 40 тисяч гривень!

Аби замовити хороший ресторан, завдаток батьки дають за три роки наперед

Незабаром у школах пролунає останній дзвоник. Не за горами і випускні вечори. Аби підготуватися до свята, батьки задовго до нього сушать собі голову: у що вдягнути-взути своє чадо, на яких аксессуарах зекономити і чи варто йти на гулянку всією родиною. Ресторану вже за два роки до випускного не знайти! Про шкільні «апетити» я розпитала у подруг: одна цього року має сина-випускника, а друга — донечку.

Усі випускники у луцьких ресторанах не поміщаються

Луцьк — невеликий обласний центр із населенням близько 200 тисяч. Тут 26 шкіл, окрім спеціалізованих ліцеїв та інтернатів. Цьогоріч 11-класників, які отримають атестати про закінчення середньої освіти, має бути 1144. І всі вони в один день у міських ресторанах не помістяться.

Пристойне місце на випускний замовляють більш ніж за два роки наперед. Вже у дев’ятому класі батьки складаються, аби дати завдаток за ресторан (в середньому йдеться про 200−300 євро). Хто загаявся — шукає заклади в околиці. Так, обидві мої подруги гулятимуть випускний за містом. Кажуть, замовляли заклади за два роки наперед.

— Спочатку ми сподівалися, що випускний нам обійдеться у тисяч десять. Та швидко зрозуміли, що потрібно розраховувати мінімум на двадцять. І це досить бюджетне свято, не буде нічого зайвого, — каже. З 31 учня двоє відмовилися йти на свято. Не всім такі витрати по кишені.

«Чайові» офіціанту — 2,5 тисячі

Тема їхнього випускного — «Оскар». Як годиться, замовили червону доріжку (потягнула 2000 гривень). Ведуча свята запросила 9000, музику запропонувала за 16 тисяч. Від диск-жокея батьки відразу відмовилися, підшукали скромніший музичний супровід за 7 тисяч за ніч. Зекономили і на відеозйомці, за яку запросили 12 тисяч. Залишили тільки фотографа за «скромні» 3000 грн.

Заклад, в якому відбудеться святкування, розташований за 30 кілометрів від Луцька. Про доїзд мають подбати самі. Саме застілля (без спиртного) обійдеться у тисячу з людини (з оформленням залу). Якщо йдуть обоє батьків з дитиною, то мають викласти понад три тисячі, адже додатково платитимуть за вчителів. У цю суму не входить кенді-бар та його обслуговування. Тож додатково 5000 гривень потягне «солодкий стіл» та 2500 — «чайові» офіціанту за його обслуговування!

Окрема стаття витрат — фотозона. Її облаштування обійдеться у 4000 гривень. Трошки менше потягне спеціальна фотобудка, аби діти могли поробити миттєві знімки. Додатково купуватимуть гелеві кульки по 30 гривень, стрічки з написом «Випускник-2018» по 20 гривень та дзвіночки по 25.

Селфі на згадку про спільні роки навчання
Селфі на згадку про спільні роки навчання

На букети вчителям батьки заклали по 200 гривень (21 букет), віньєтку — 450. Подарунка школі випускники не роблять.

Сукня — 18 тисяч гривень, туфлі — 200 євро

Запитую про випускний костюм. Оксана розповідає, що підібрали синові піджак та сорочку за 2000 гривень, штани за 700 та туфлі за 1500. Одяг для хлопчиків не так дорого обходиться.

А от мамам дівчаток не заздрю. Однокласниця мого сина вже має сукню, яку їй замовляли за 18 тисяч гривень. Іншим дівчаткам — по 12−15 тисяч. До таких суконь потрібне і відповідне взуття. Чула, що і по 200 євро за пару купують, — каже.

То випускниця обходиться батькам майже як наречена? Цікавлюся в іншої подруги, Мирослави, як вона вирішила проблему зі святковим одягом для доньки, адже виховує дитину сама.

Ми сукню шиємо. За тканину віддали понад дві тисячі гривень, вибрали модний фасон. Має бути розкішно! Ще купимо туфлі десь за півтори тисячі, зачіску замовили за 600 гривень. Від професійного макіяжу відмовилися. Боюся, щоб з дитини не зробили нафарбовану дівулю. Підмалюється сама. Тож з одягом сподіваємося вкластися у 5000 гривень.

Аби кінцева сума так болісно не вдарила по кишенях батьків, мами-тати їхнього класу на випускний здають гроші вже… третій рік — по 850 гривень раз у півріччя.

Мирослава радіє, що тепер витрат менше. Тим більше, що планує на святкування йти одна (без батька доньки). Застілля їм обійдеться у 750 гривень з людини — без алкоголю.

Від відео та спеціалізованої фотозони батьки відмовилися. Ведуча з музикою потягне 12 тисяч, фотограф — 2,5 тисячі. Як подарунок школі вже постелили у класі лінолеум за 7000. Тож, вірить Мирослава, більше їй доздавати ні на що не доведеться, і сам випускний витягне не більше, ніж 10 тисяч з вдяганкою для себе.

Луцьк

Схожі новини