Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

40 відсотків українців втратять право на субсидію?

В уряді вирішили позбавити державної допомоги тих, хто приховує свої доходи.

Цієї зими лише кожна друга українська родина платила за комунальні послуги повну вартість. Після нововведень, які запровадив уряд, 15−20% з них втратять право на державну допомогу. У деяких областях — навіть до 40%.

«Субсидії виплачують з державного бюджету, тобто з податків громадян. І ці гроші витрачаються не лише на тих, хто реально потребує допомоги, а й на тих, хто приховує свої доходи», — так пояснили непопулярний крок з «урізання» держдопомоги в уряді. Нововведення почали діяти з 1 травня.

У Кабміні підрахували: у квартирах, площа яких перевищує 120 кв. м, живе 28,5 тисячі пільговиків. Ще 23,4 тисячі мешкає у будинках площею понад 200 кв. м. (береться до уваги загальна площа, а не житлова). У Луганській області, яка за розміром середньої зарплати займає одне з перших місць в Україні, у розкішних апартаментах живуть лише 50 сімей, які отримують субсидії. А в Івано-Франківській, де середня зарплата одна з найнижчих, — 2700 таких сімей. Це виказує масштаби тіньових доходів.

Тисячі українців оформляють субсидії на квартири, які здають в оренду (звісно, без жодного договору та, відповідно, сплати податків), мають у своїй власності транспортний засіб (крім мопеда), якому менше п'яти років (не важливо, куплений, подарований чи придбаний у кредит), протягом 12 місяців перед зверненням за держдопомогою зробили покупку одним чеком на суму понад 50 тисяч гривень. Тисячі й таких, які є працездатного віку, але не працюють і не зареєстровані у Службі зайнятості як безробітні, не навчаються, не отримують пенсію з інвалідності, не доглядають за інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, не перебувають у декретній відпустці з догляду за дитиною, не досягли пенсійного віку тощо. Такі родини, на думку урядовців, є заможними, і повинні оплачувати комунальні послуги за повною вартістю, відповідно до встановлених державою тарифів.

Також втрачають право на субсидію сім'ї, які два місяці і довше не платили за комунальні послуги, при цьому сума їхнього боргу перевищує 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (340 гривень).

Субсидію призначать, якщо у великому будинку чи квартирі проживає подружжя або чоловік/жінка, які взяли на виховання мінімум одну дитину-сироту чи дитину, позбавлену батьківського піклування; або якщо транспортний засіб, від дати випуску якого минулого менше, ніж п'ять років, людина отримала безкоштовно або придбала на пільгових умовах через підрозділи соцзахисту.

У деяких випадках житлову субсидію призначатимуть за рішенням комісії. (Вона, щоправда, не прийме позитивного рішення, якщо сім'я проживає у квартирі площею понад 120 кв. м. чи будинку площею понад 200 кв. м). Внутрішньо переміщеним особам уряд вирішив полегшити життя. Якщо не зареєстровані у помешканні, але фактично там проживають, не зобов'язані укладати договір про оренду житла. Субсидія їм призначатиметься за рішенням комісії на підставі акту обстеження матеріально-побутових умов.

Що робити сім'ям, в яких хтось із членів офіційно не працює, але, наприклад, їздить щоліта збирати полуниці? Невже держава залишить їх без допомоги? Уряд пропонує на вибір два варіанти: чесно задекларувати свої доходи і сплатити внески до Пенсійного фонду або не робити нічого, і тоді органи соцзахисту автоматично нарахують умовний дохід у розмірі трьох прожиткових мінімумів — 5286 гривень. Також доведеться сплатити єдиний соціальний внесок за три місяці у розмірі не меншому, ніж мінімальний — 22% від мінімальної заробітної плати — 2457 гривень 18 копійок. Якщо людина цього не зробить, сім'я втратить право на субсидію.

Водночас уряд пішов назустріч українцям. Приміром, при розрахунку розміру субсидії жителям сіл, які здають молоко, у дохід зараховуватимуть лише 30% доходу від реалізації молока (раніше зараховували 100%). Також до сукупного доходу домогосподарства не будуть враховуватися аліменти, отримані на дітей.

У наступний опалювальний сезон Кабмін обіцяє монетизувати субсидії. Тоді люди самі вирішуватимуть, витратити гроші на комунальні послуги чи, наприклад, походити взимку вдома у светрі, але придбати ліки. Однак наразі невідомо, куди будуть перераховуватися ці кошти і як Кабмін збирається захистити їх від нецільового використання. Адже обов'язково знайдуться ті, що і гроші потратять, і за комунпослуги не заплатять…

Схожі новини