Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Ніхто не має права відібрати озеро у людей, обгородити і забрати»

«Академія футболу» планує звести на березі Винниківського озера табір для юних спортсменів. Тому «пляжний сезон» для місцевих наразі відміняється

Цього літа винниківчани та львів’яни, які звикли відпочивати на березі Винниківського озера, змушені шукати іншу водойму (до речі, біля Львова є лише два озера — у смт Брюховичах). Через масштабнее будівництво дитячо-юнацького спортивного табору з реабілітаційним санаторієм та об’єктами спортивної інфраструктури, Винниківське озеро… висушили. Містяни фотографуються на промовистому фоні колишнього озера, яке нині нагадує велетенську пісочницю.

Раніше озером опікувалося ТзОВ «Краківський ринок», та торік водойму віддали на баланс «Академії футболу», що належить депутату Львівської міської ради від БПП «Солідарність», винниківському бізнесмену Григорію Козловському.

Згідно з проектом, на березі Винниківського озера планують звести кілька капітальних споруд — спальний корпус для футбольного табору, приміщення санаторію на 200 місць, процедурний корпус, харчоблок, критий манеж…

За інформацією «ВЗ», вартість проекту — 20 мільйонів євро.

«У мене був шок! Відкрила рот і мовчки стояла. Побачила, що на місці нашого озера суха земля, пісок… Дізналися, що тут буде крутий спорткомплекс, який збудує наш місцевий олігарх, — написала у соцмережах львів’янка Ольга Бартиш. — Сумно від того, що ти, як і тисячі інших людей, — просто пішак на полі, який має підлаштовуватись під забаганки окремої важливої персони. Відчуття — твої права мізерні, як ті піщинки на порепаному висушеному дні озера».

Люди спантеличені тим, що відбувається з Винниківською водоймою. Переживають, що навіть коли озеро наповнять водою, відпочивати на його березі, як і раніше, вже не зможуть. Припускають, що ціна за вхід до плеса не всім буде по кишені. «Торішня ціна за вхідний квиток на озеро (20 гривень.Авт.) булла цілком доступною. Цього року доведеться знайти нове місце для відпочинку, а їх біля Львова не так уже й багато, — нарікає львів’янка Анна Рудніцька. — А що буде далі — ніхто не знає. Але усі розуміють, що після відкриття оновленого озера ціна на квиток буде високою».

Втім, ніхто не скасовував закон України, який передбачає безперешкодний доступ до водних об’єктів. Деякі винниківські депутати переконують, що проект, який реалізовує Григорій Козловський, — величезне благо для Винників. Мовляв, територія біля озера буде містом-садом із сучасною інфраструктурою та чистим водним плесом. Крім того, кажуть, Григорій Козловський на громадських слуханнях пообіцяв безкоштовний вхід на озеро для корінних винниківчан. А що робити львів’янам, які не можуть дозволити собі поїхати на море, і Винниківське озеро для них було єдиною можливістю бюджетно відпочити?

Тим часом депутат Винниківської міської ради Володимир Почаєвець розповів журналісту «ВЗ», що на етапі виготовлення детального плану території водного об’єкта були порушення. «У плані немає природно-захисної смуги об’єкта. У випадку Винниківського озера — це 50 метрів. Оскільки захисної смуги в документі немає, у детальному плані запроектували будівництво капітальних споруд на березі озера (в межах захисної зони)», — каже депутат.

— Чи можуть міські депутати відстоя ти захисну зону озера?

— Зможуть, однак лише у судовому порядку. Детальний план території Винниківського озера затверджено на сесії Винниківської міської ради (з 22 присутніх на сесії 20 проголосували «за»). У Винниках є ініціативна група, яка працює над збором необхідної інформації для можливого судового процесу. Але комусь доведеться взяти на себе витрати судового збору (орієнтовно 1700 гривень), плюс послуги адвоката, за кожне засідання — 300−500 гривень. Юристи, адвокати не працюватимуть «за дякую». І це ще не усі витрати.

Треба ініціювати окрему заяву про забезпечення позову (ця послуга також передбачає оплату судового збору). Це необхідно для того, щоб заборонити вчиняти будь-які дії на березі озера до вирішення справи по суті в суді.

— Які ваші прогнози щодо озера? Чи вдасться активістам відстояти водне плесо?

— Якщо громада об’єднається і в суді буде достатня група підтримки — шанси зростуть. Якщо на суд прийдуть лише адвокат та два-три активісти, результат буде відповідним. Закон передбачає доступ до усіх водних плес. Ніхто не має права відібрати озеро у людей, обгородити і забрати.

Які настрої винниківчан? На жаль, небагато місцевих, які готові боротися за озеро до переможного кінця. Левова частка людей говорить, що у місцевого бізнесмена багато грошей, і вони не вірять у справедливий суд…

Коментар для «ВЗ»
Володимир КВУРТ, голова Винниківської міської ради

Не вважаю, що львів’яни та винниківчани втратили популярне місце відпочинку на воді. За будь-яким об’єктом відпочинку потрібно доглядати. Проект винниківського підприємця передбачає збереження озера, плюс розширення можливостей відпочинку на його березі. Його планують відкрити наступного року. Реалізація проекту розрахована до 2022 року.

Винниківське озеро справді було бюджетним відпочинком. Але люди стикалися з різними проблемами. Не було ні вбиралень, ні можливості прийняти душ… Та й купатися в озері було небезпечно. Ніхто не гарантував, що туди не потрапляють каналізаційні стоки, фекалії…

Я зустрічався з представниками Краківського ринку, запропонував переглянути концепцію відпочинку на Винниківському озері, покращити там умови. Представники ринку сказали, що не готові вкладати туди такі інвестиції. Погодилися передати озеро у суборенду «Академії футболу». Мерія Винників підтримала. Проект Григорія Козловського передбачає зведення інфраструктури, яка б дала змогу вчитися молодим футболістам. Також він інвестує в інфраструктуру озера. На його березі планують звести відкриті басейни — щоб розширити послуги для відпочивальників. Будуть поля для пляжного футболу, волейболу…

Вимога до інвестора — ні площа озера, ні площа пляжу не повинні зменшитися, і щоб до озера був вільний доступ відпочивальників. На громадських слуханнях було презентовано ширшу концепцію. Йдеться про чистку озера, гарантію високих стандартів води, спеціальне покриття, яке не дозволяє стокам із ґрунтових вод потрапляти у водне плесо. Під час дослідження озера з’ясувалося, що треба укріпити дамбу. Воно штучне, і намулу там назбиралося три метри.

Ми маємо розуміти, що після нашого відпочинку потрібно прибрати, плюс є чималі витрати на очищення води… Це все щось вартує! Але в будь-якому разі доступ до цих речей має бути доступним.