Передплата 2024 «Добрий господар»

«Однорукий бандит стоїть. А вони розповідають, що це державна лотерея»

Журналіст «ВЗ» інспектувала у Львові ігрові салони

Те, що відбувається у Львові та, зрештою, в усіх інших українських містах, ні на яку голову «не налазить»… В Україні на законодавчому рівні з 2009 року заборонений гральний бізнес. Але ігрові салони продовжують свою роботу, прикриваючись… державними лотереями. Працюють цілодобово! Це треба бачити, що там відбувається, особливо вночі.

Дивує те, що діють ці контори під носом усіх державних структур! І ніхто на них не реагує! Що це може означати? Хто «дахує» ці злачні місця? Ниточка тягнеться до найбільш впливових міністерств. Навіть місцеві правоохоронці «не пхають носа» у цю справу, скеровують журналістів по коментарі до Києва. Не можуть дати ради із цим явищем мер і голова ЛОДА…

Якщо раніше у Львові протестні акції проводили громадські активісти, то зараз і вони «здулися»! Тим часом ігрові салони з’являються у місті як гриби після дощу!

У Львові ігрові салони освячують навіть священики
У Львові ігрові салони освячують навіть священики

Важко не помітити, що поруч із гральним закладом зазвичай працюють алкогольний магазин і… ломбард (Левандівка — яскравий приклад: гральні заклади, а на місці майстерні для взуття вже «виріс» ломбард). Якщо гроші на гру закінчилися, можна скористатися послугами ломбарду. Або з дому принести якусь річ, або здати крадене… Почастішали випадки, коли зі шкіл злодії виносять комп’ютерну техніку. За останній період — 44 крадіжки на суму 770 тисяч грн. Можна припустити, на що йдуть виручені кошти…

«Вже у кіосках роблять ставки!»

Наприкінці березня міністр фінансів Олександр Данилюк закликав легалізувати гральний бізнес в Україні. «Легалізація грального бізнесу в Україні дасть змогу щорічно приносити до бюджету додаткові 5 мільярдів гривень. Водночас у країні чиниться активна протидія спробам Міністерства фінансів узаконити його», — заявив міністр.

За його словами, Мінфін зареєстрував закон, що легалізує ринок лотерей та грального бізнесу, ще два роки тому, проте «через вплив лобістських груп» парламент досі не прийняв відповідного закону. «Бо вигідно заробляти мільярди і майже нічого з цього не платити у бюджет. Гральні контори на кожному кроці — їх більше, ніж аптек», — сказав міністр.

Чому на таку заяву нуль реакції? І де наші численні антикорупційні структури? Я тим часом з депутатом міської ради від «Самопомочі» Андрієм Шевцівим пішла у рейд ігровими салонами. «Самопоміч» підготувала до президента та прем’єр-міністра звернення щодо катастрофічної ситуації з гральними закладами. Чимало з них розташовані поблизу шкіл та училищ…

«У 2009 році був прийнятий закон про заборону азартних ігор. А постанова Кабінету Міністрів, яка регулює ці питання, не змінювалася з 2002 р. Вони (власники гральних закладів. — Авт.) знайшли прогалину, створюють нібито державні лотереї, купують ліцензію, а в приміщенні функціонують ті самі ігрові салони, — каже Андрій Шевців. — Тільки більш сучасні. Комп’ютери під’єднані до Інтернету. Є загальний сервер. Людина робить ставки. Тобто це та сама гра на гроші. Платить гроші касиру. Чека ніхто не видає (чек — це доказ у суді, а його клієнтові не дають. — Авт.). Це означає, що ці кошти йдуть у чиюсь кишеню…».

«Очевидно, що є дуже серйозне лобі цього бізнесу, — веде далі пан Шевців. — У 2009 році таких закладів у Львові було близько 50, зараз — понад 120. Вже навіть відкриваються кіоски, у яких роблять ставки. Очевидно, є вказівка згори їх не чіпати. Ми змушували їх змінювати вивіски, у більшості випадків вони їх не погоджують. Просили розбрендовувати вікна, через які нічого не видно… Жодної реакції. Щодо питання легалізації, на цю тему потрібно дискутувати. Тоді потрібно створити окрему зону, а тих, хто буде приходити у ці заклади, варто було б реєструвати».

«На нашій зміні люди 7 тисяч гривень вигравали»

Ігровий салон у самісінькому центрі Львова — на вул. Словацького (поблизу університету). Ще недавно тут було кафе. Заходимо всередину. «Хочемо зіграти», — звертаємося до хлопців за стійкою. Кладемо 50 грн. Нам дають квиток з кодом (доступом до гри).

Хлопчина нас консультує, кажемо, що вперше граємо. «Скільки можна виграти?» — випитую. «Чим більша ставка, тим більший виграш, — відповідає. — На нашій зміні 7 тисяч гривень люди вигравали». «У нас зараз діє акція, — до розмови долучається інший працівник. — Якщо поставите 300 грн., програєте їх, ви маєте змогу вгадати код. Один з тих кодів є доступом до сейфа (показує невеличкий сейф, який висить на стіні.Авт.). У ньому 4 тисячі грн.». «Це така замануха?» — запитую. «Був випадок, коли з дванадцятої спроби відгадали цей код. Було одинадцять невдач, клієнт вже хотів йти. Але зробив дванадцяту спробу, так, пальцем у небо, і сейф відкрився».

Атмосфера у закладі гнітюча. Годинника немає. Світло приглушене, дуже накурено. «Який секрет цієї гри?» — запитую. Граємо у якісь «книжечки». «Немає ніякого секрету, — каже хлопець. — Все залежить від удачі!». Наш консультант, до слова, у такі ігри не бавиться. Каже, персоналу заборонено грати, по-перше. А по-друге, це не цікаво. А ось мого знайомого з ігрового салону звільнили за те, що пив каву у залі. За таке порушення правил залишився без зарплати.

Тим часом робимо на моніторі якісь ставки. «А як виграш забрати?» — цікавимося у працівників. «Підходите з квитком до касира. Кажете код, ми знімаємо суму, яка у вас на рахунку». Ми свої 50 грн. програли за кілька хвилин. Але щоб нас підбадьорити і, очевидно, заохотити до нової гри, консультант каже: «Ще у нас діє страхівка — 10% від суми, яку ви вклали у гру. Ви поставили 50 грн., вам повернуть 5 грн.».

На вокзалі гральних закладів хоч греблю гати...
На вокзалі гральних закладів хоч греблю гати...

…"Славнозвісний" салон на вул. Городоцькій, 33. Колись активісти трощили тут вікна і обладнання. Однак заклад і надалі працює. Навпроти входу — каса за ґратами. Гучно грає музика. Цікавлюся у адміністратора, чи можна поговорити з директором. У цей момент переді мною пробігає чоловік років 35, який летить у касу з двохсоткою… Публіка у закладі агресивна. На контакт мало хто йде. Салон величезний, як лабіринт. Темно. Мені вдалося поспілкуватися лише з одним клієнтом.

— Можете поділитись, скільки можна виграти на такому апараті? — запитую старшого дядька.

— Залежить, скільки поставите. Чим більше — тим краще!

— Так можна всі гроші програти…

— Я на великі ставки не граю. Бувало, вигравав 400, 500 гривень.

— Що, можна цю машину обдурити?

— Можна. Але більше вона дурить…

— Вам не шкода своїх грошей?

— То таке. Найбільше я програв тисячу з чимось… Сьогодні поставив на «сундучки» 50 грн., — відповідає чоловік, не відриваючись від монітора.

…"Ви залиште свій телефон, з вами зв’яжеться юрист", — нарешті повідомляє нам адміністратор. Забігаючи наперед скажу, що ніхто до редакції так і не зателефонував.

«Однорукі бандити» на вулиці Богдана Лепкого
«Однорукі бандити» на вулиці Богдана Лепкого

…І «вишенька на торті» — так звана «Національна лотерея» на вул. Б. Лепкого. Картина — та сама. На стіні — «Куток споживача», де «пришпандьорили» документи за… 2013 рік. Серед «мотлоху» — ліцензія, яку видало Міністерство фінансів (?!). Андрій Шевців звертає мою увагу на те, що у залі ті самі «однорукі бандити» (замість клавіатури — дошка з кнопками). У залі — зомбі-гравці… «Однорукий бандит стоїть. А вони розповідають, що це державна лотерея», — обурюється депутат.

Коментарі для «ВЗ»
Євгенія Шапочка, психолог, спеціаліст у галузі психотерапії залежної поведінки

Найбільш залежні від таких ігор — підлітки і дорослі чоловіки. Якщо у людини є якісь негаразди, наприклад, постійні скандали у сім’ї, вона шукає нових вражень. Чи стане залежною, залежить від її психологічної зрілості. Чим менше за себе відповідає, тим ймовірніше, що гра стане для неї спокусою.

Знаю людей, які грали час від часу. Потім у їхньому житті щось траплялося, і вони почали грати частіше. Їм було 18 років, а лікуватися прийшли у 40… Є критерії, за якими визначається залежність. Наприклад, людина витрачає на гру більше, ніж заробляє. А гроші десь треба брати. Тоді кредит, ломбард або крадіжка…

Крім того, людина починає брехати або недоговорювати. Рідні її питають, до прикладу: «Куди йдеш?». Відповідає: «Та, в одне місце». Коли людина перестає грати, у неї з’являється параноя, вона погано спить, усіх у чомусь підозрює… У такому випадку треба піти на прийом до психіатра. Якщо людина психічно здорова і у неї справді залежність розвинулася від гри, тоді вона може пройти курс психотерапії. Психотерапія, як і гра, дорога. І може тривати декілька місяців.

Валерій Середа, керівник Г У Нацполіції у Львівській області, генерал

— Ми скеровували матеріали і техніку на експертизи до Києва. Експертизи показували, що це не ігрові автомати. Це програмне забезпечення, яке працює за принципом державної лотереї. Це трішки інше. А ми можемо діяти лише у рамках закону. (Розповідаю генералу про «одноруких бандитів», що на вул. Б. Лепкого. Він каже, що таких ніде не бачив.Авт.).

— Я так розумію, ви цим питанням не займаєтеся. Немає такої вказівки…

— Цим має займатися управління захисту економіки Міністерства внутрішніх справ, вони нам не підпорядковуються, та Державна фіскальна служба (ДФС).

Наталія Калиновська, Департамент захисту економіки Нацполіції України

— Що стосується операторів державних лотерей, документації, це питання до Міністерства фінансів України. Ми як Нацполіція і правоохоронний орган діємо у рамках Процесуального кодексу. Якщо документуємо факт протиправної діяльності, проводимо відповідні заходи з припинення такої незаконної діяльності.

— Вся Україна знає, що це ніякі не державні лотереї…

— Ми не можемо виходити за межі своїх повноважень. Якщо нам подзвонила людина і каже, що на вул. Лесі Українки, 15, діє незаконний ігровий салон… Для того, щоб туди прийти і провести якісь процесуальні заходи, необхідно отримати санкцію суду для проведення обшуку. Якщо прийдемо без цієї постанови, нас туди, по-перше, можуть не впустити. По-друге, звернуться в прокуратуру про правопорушення.

— Поки ви доб’єтеся цієї санкції суду, вони успішно замінять усі ігрові апарати, і там буде діяти державна лотерея…

— Навіть якщо там стоять комп’ютери, можливо, на них і немає жодної інформації, є певний сервер, який може розміщуватися взагалі за кордоном, і вся інформація міститься там. Є певні нюанси у нашій роботі, але ми не можемо діяти дуже швидко, як того хочуть громадяни. Та, попри все, ми фіксуємо ігрові салони, і не тільки у Львівській області, по всій Україні. Скеровуємо справи до суду, і суд приймає рішення. Бо одні заклади працюють легально, а інші використовують якусь назву і працюють нелегально. Тому у будь-якому випадку треба розбиратися, і якщо є факт протиправної діяльності, ми будемо документувати і робити все, щоб певна особа зазнала покарання. Оскільки, згідно із чинним законодавством, заборонено проводити будь-які азартні ігри в Україні. На порушника може чекати штраф від 170 тисяч грн. до 850 тисяч грн. Але ми можемо приїхати з постановою суду, вивезти все обладнання, а через місяць вони купують нове обладнання і знову відкриваються… І ми знову проводимо відповідні заходи з документування. Тому все, що стосується законодавчого врегулювання цього питання, це до наших законотворців.

Усі фото автора

Схожі новини