Передплата 2024 «Добра кухня»

Голос за кадром: «Давайте, як домовлялися. Я даю вам десятку… Расходи туда-сюда»

СБУ оприлюднила скандальне відео, яке знімали у «Супутнику». Чому слідчий дав дозвіл на це «кіно» до суду?

Уся Левандівка «гудить»! Учора зранку зайшла у майстерню, де ремонтують комп’ютери, усі працівники… переглядали відео, яке оприлюднив на своїй сторінці у «Фейсбуці» речник управління СБУ у Львівській області Олег Александров. «Дуже цікаве відео, що знімає усі питання з приводу хабарництва Олександра Агашкова, — написав речник. — Особливо, окрім ненормативної лексики, дивує його реакція на наркотики та алкоголь у мистецькому центрі».

Перед Великоднем до мистецького центру «Супутник», що на вул. Повітряній, 20, з обшуками зайшли працівники СБУ. Cпецслужба підозрює директора у хабарництві. «Посадовці хотіли отримати від підприємця 10 тисяч гривень за здачу йому приміщення в оренду для проведення культурно-масового заходу без укладання договору, — заявили в СБУ. — Затримали керівника у його робочому кабінеті під час отримання всієї суми хабара. Відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України. Тривають слідчі дії».

Олександр Агашков став героєм змонтованого «кіно». І запитань стало ще більше
Олександр Агашков став героєм змонтованого «кіно». І запитань стало ще більше

Керівництво «Супутника» усі звинувачення відкидає. Більше того, заявляє про підставу. Мовляв, до кабінету директора забіг «провокатор», кинув гроші на стіл, у цей момент до закладу зайшли працівники спецслужби… До захисту директора долучилися громадські активісти та небайдужі мешканці Левандівки. «Олександра Агашкова затримали, бо нібито виявили на руці цятку з речовиною, якою були покриті гроші, — написала на своїй сторінці у „Фейсбуці“ громадська активістка Ярина Волошин. — Свідки зазначають, цятка з’явилась лише при повторній перевірці. Перший раз лампа не виявила нічого, а потім інший працівник стукнув лампою по руці, і цятка з’явилась».

Активісти запевняли, що Олександр Агашков — активний борець з незаконною забудовою, яка планувалася у Левандівському парку, та «алкогольним» МАФом, що розташований впритул до мистецького центру. А ще він власними силами «піднімав» колишній кінотеатр з руїни…

До Галицького районного суду, де Олександру Агашкову обирали запобіжний захід, прийшла чимала команда підтримки. Серед присутніх — двоє народних депутатів. Очевидно, що така активність людей вплинула на суд. Тому Олександра Агашкова відпустили на поруки двох народних депутатів — Ірини Подоляк та Ігоря Васюника.

Після такого тріумфального визволення директора (прокурори вимагали арешту на два місяці або 70 тисяч грн. застави) були спроби чиновників забрати скандальний МАФ з цієї території, аби продовжити ремонтні роботи у «Супутнику» (кіоск стоїть прямо на комунікаціях). Щоправда, МАФ успішно продовжує свою роботу… До речі, в Апеляційному суді розглядається справа щодо права власності на цей об’єкт. Наступне засідання має відбутися 21 травня.

І ось СБУ оприлюднює відео, зняте прихованою камерою. На відео «голос за кадром», що розмовляє молодіжним сленгом, зустрічається у «Супутнику» з директором Олександром Агашковим та його заступником Михайлом Севруком. Домовляються про дискотеку у «Супутнику».

— Як справи? — запитує чоловічий голос у Агашкова.

— Нормально, — відповідає директор.

— Я бачу, красіво всьо-всьо, — заходять всередину закладу. - Прохолодноватенько тут. Хіба діджеям «дуйчик» якісь поставити…

Далі заступник показує, де можна встановити обладнання.

— Тут би ще якісь барчік поставити, щоб не отходя от каси, — чути голос за кадром. — Півко, водічку, сочок. Може, йдемо у кабінет, бо щось тут прохолодноватенько.

Усі троє піднімаються сходами нагору. Директор щось говорить про двері, які не може закрити…

Каже, скоро буде тепло на вулиці і в приміщенні потеплішає. Колись у листопаді, каже директор, у футболках танцювали.

— Їм це паралельно, — чути голос за кадром.

— А що вони їдять? — питає директор.

— Що вони тільки не їдять. Вони ребята дікі. Розкашелюються під всякими галюцегенами… Того лучше не пробувати. Страшна штука.

У кабінеті голосно звучить музика. Директор щось говорить про групу у соцмережах «Врятуємо Левандівський парк». «Група то святе!» — каже.

— Дивіться, давайте як домовлялися. Я даю вам десятку. Расходи туда-сюда… Не поверите, у меня все с собой. Я казав вчора вам, що не з пустими прийду.

— Красіво, — каже директор. — Я присяду. Ви одноразово чи ви в перспективі?

— В перспективі, я ж казав. Я сам організовую бар…

У цей момент прямо перед камерою видно, як руки в руки передаються гроші (облич не видно)…

— Большое вам… І в надежде на подальшу співпрацю.

— Базару нема, — каже директор. — Тримаємося купи…

(Повністю відео можна переглянути тут)

Слід зауважити, що це безпрецедентний випадок! Зазвичай до суду працівники спецслужби не те що відео (!), жодних коментарів по справі не дають. А якщо щось і коментують, то дуже поверхнево і завуальовано. Добитися інформації навіть про найрезонансніші справи дуже складно. Можу це стверджувати з власного журналістського досвіду, СБУ — найбільш закрита структура для стороннього ока.

То яка мета цього відео? Очевидно, щоб врівноважити громадську думку, яка завдяки активності громадських активістів переважила. Але СБУ явно використала «заборонений прийом». Працівники спецслужб зіграли на випередження. Зрозуміло, якщо громадськість і надалі буде підтримувати директора «Супутника» і називати правоохоронців «провокаторами», це може вплинути на суд. От «есбеушники» і вибили козирі з рук громадських активістів та захисників…

До речі, про це говорить і адвокат Олександра Агашкова Олег Мицик. За його словами, Кримінально-процесуальний кодекс України забороняє не просто оприлюднення, а навіть копіювання матеріалів негласних слідчо-розшукових дій. «Це — абсурд. Це така мода пішла, коли неуповноважені люди «зливають» інформацію. Більше того: інформацію — в компільованому стані! Я не збираюся коментувати речі, достовірність яких, можливо, буде оспорюватися. Я читав коментарі розумних людей, які звертають увагу на абсолютну тенденційність відеонарізки. Просто немає слів…

Ну, просто неможливо це якось оцінити. Частина 3 статті 254 КПКУ чітко говорить: «Виготовлення копій протоколів про проведення негласних слідчих (розшукових) дій та додатків до них не допускається». Уявіть собі: є кримінальні провадження, де мені як адвокату по закінченні справи забороняють копіювати відео, посилаючись на цю норму. Тобто я йду до суду, не маючи копії відео. А ось це відео зараз має вся країна! Закон це забороняє", — обурюється Олег Мицик.

Захисник Олександра Агашкова також звертає увагу на порушення механізму передачі інформації від оперативників до слідчих.

«Передача інформації від оперативного підрозділу до слідчого має відбуватися лише через прокурора. А тут… Іншими словами, у даному випадку потрібно ставити питання, яким законом дозволено керівнику прес-служби виготовляти компільовані ролики для оприлюднення на всю країну. Що це таке? Це — очевидне розголошення таємниці слідства. Де дозвіл слідчого і прокурора? А все інше — це деталі. Хай їх оцінюють у ході слідства», — підкреслив адвокат.

А ще раніше Олег Мицик написав на своїй сторінці у «Фейсбуці»: «Подаю для всіх, хто цікавиться справою Олександра Агашкова, цікаве чтиво. Знайшов „сокирку під лавкою“, тобто те, що повинно було виявитися неминуче! Наш „Юда“ Артем Степаненко (бармен, який фігурує у справі з хабарем, який планував провести у „Супутнику“ дискотеку. — Авт.) -системний агент! Його прізвище фігурує ще й у справі по хабарах у Галицькому відділі ДМС».

Я зателефонувала речнику СБУ у Львівській області, аби довідатися, чому оприлюднили згадане відео ще до суду? Ось що я почула:

«Ми постійно викладаємо коментарі і відео, і все таке інше, — каже Олег Александров, коли я говорю про закритість спецслужб. — А у даному питанні можу сказати лише одне: слідчий Національної поліції, який здійснює досудове розслідування у цьому кримінальному провадженні, дозволив оприлюднити ці відеоматеріали відповідно до ст. 222 Кримінально-процесуального кодексу України».

«Тобто цією справою зараз займається поліція?» — запитую.

«Цією справою технічно з самого початку займалася поліція. Ми як служба вели оперативну розробку. Ми про це і писали, що оперативники спецслужби працювали спільно зі слідчими Нацполіції під процесуальним керівництвом прокуратури. Тому всі правоохоронні органи у таких справах діють разом». «А чому слідчий дав такий дозвіл?» — допитуюсь.

«Мабуть, на це були якісь причини. На це питання у мене немає відповіді», — відповів речник.

«Дехто говорить, що таке відео можна легко змонтувати. Ви можете запевнити мене, що це справжнє відео?» — запитую.

«Я особисто монтував це відео, — каже пан Александров. — Оскільки реальне відео має 15 хвилин і там дуже багато пропусків, де немає чого дивитися на 15 хвилинах. А зробилибільш-менш…».

«Під час передачі грошей видно тільки руки…» — кажу.

«Це єдине відео, яке слідчі дозволили опублікувати. Я не знаю, чи є в наявності інше відео. Ми працювали з тим, що нам дозволили».

Напередодні я мала розмову з керівником обласної поліції Львівщини Валерієм Середою. Я його запитувала з приводу цієї справи. Ось що він говорив.

— Скандал з директором «Супутника». Що ви думаєте про цю нашумілу історію з хабарем?

— Цим займалася СБУ, але матеріали вже передали нам. Я їх ще не бачив, бо вони наразі засекречені. На даний час проводиться досудове розслідування.

У ЛОДА була зустріч з громадськістю, і це питання ставили керівнику СБУ. Він сказав, що під час проведення інших заходів вийшли на інформацію про те, що у цьому комунальному закладі порушена процедура здачі приміщень в оренду. До них потрапила у поле зору особа, з якої вимагали 10 тисяч грн. за оренду приміщення. Громадськість його (Олександра Агашкова.Авт.) підтримує. Немає питань. Якщо людина звернулася, що хоче орендувати приміщення, має бути укладена угода, виписаний рахунок. Якщо вони не надають платних послуг, це має бути прописано у статуті. Або має бути створений фонд, куди люди можуть офіційно перераховувати кошти, скажімо, на ремонт закладу. Є акти виконаних робіт. Інакше це виглядатиме так, що керівник використав майно громади на власну користь.

— Мають бути залізобетонні докази, що той хабар директор вимагав. Інакше спецслужби себе дискредитують. До речі, директора нардепи взяли на поруки. Чи могли його використати всліпу?

— Має бути відео- чи аудіозапис вимагання коштів… (На час розмови відео ще не було оприлюднене.Авт.). Депутати взяли директора на поруки, можливо, у нього є якісь заслуги. Він не сидить у камері зі злочинцями, він вдома. Якщо б мені хтось зателефонував «зверху» і сказав: «Мені потрібно 20 тисяч доларів. Ти там збери зі своїх». Я скажу: «Знаєте що… Ось вам мій рапорт. Я цього робити не буду!». Якщо він у схемі «ти збирай і нам принось», він такий самий злочинець, як і ті. Виправдання у тому, що він гвинтик у цій схемі, не може бути. А залізобетонні докази мають бути по будь-якому злочину. Бо якщо ми йдемо до суду з матеріалами «пів на пів», то можна не йти. Ми йдемо з доказами на 150%, і суд деколи приймає таке рішення, думаєш, як так може бути…

P.S. Поговорити з Олександром Агашковим мені не вдалося. Його телефон був вимкнений. А ось громадська активістка Анна Іванцик так прокоментувала скандальне відео: «Я підозрюю, що репресивну машину СБУ найняли для того, щоб прибрати Сашка з „Супутника“. На це вказує низка обставин: межі парку досі не затверджені, велика площа землі, яка є ласою для забудовників, висить у повітрі. А МАФ, який знаходиться поруч з „Супутником“, незаконно набув документи на капітальну споруду. Хоча цей кіоск легко можна підняти краном…».

Схожі новини