Передплата 2024 ВЗ

Перші магнолії, рододендрони, форзиції…

Весняний бум у Ботанічному саду

Сотні авто, тисячі людей… Ажіотаж серед львів’ян навколо Ботанічного саду ЛНУ ім. І. Франка не вщухає. Люди відчувають потребу у «спілкуванні» з навколишнім світом, особливо у чарівну пору, коли природа прокидається після тривалої зими.

Боталінчний сад Львівського національного університету імені Івана Франка запросив на вихідні на перший у цьому році День відкритих дверей. Цьогорічна весна вже прокинулась, розкинула рясно первоцвіти, повипускала бруньки з першими листочками і цвітом, залила все ароматами.

Львів’янам та гостям міста показали, як розквітають рододендрони, перші магнолії та форзиція. На галявинах вже можна віднайти печіночницю, ряст, медунку, зірочки, пшінку та анемони.

«Після зими до нашого саду завжди така велика увага. Цього року, за орієнтовними підрахунками, у нас побувало до 20 тисяч людей», — каже директор Ботанічного саду Андрій Прокопів.

Усе було по-особливому затишно, святково, гостинно і привітно. Традиційно львів’яни вийшли погожої недільної днини в улюблений сад помилуватися магією весни разом зі своїми найріднішими — дітьми, друзями, коханими…

Милувалася первоцвітами і кореспондент «ВЗ».

Серед них — магнолії, які вкрилися гарними білими квітами із чудовим ароматом. У саду вони є різні найвища заввишки 14 м, найнижча сягає до 1,5 м.

Львів’яни біля них массово фотографувалися. Зустріла серед них і тернополянку пані Оксану, яка завітала до Ботанічного саду разом зі своєю дочкою Наталією, зятем Андрієм та онуком Максимом. Вона любить приїжджати у цю пору до своєї дочки у гості, каже, що спеціально їде тоді, коли можна прийти у сад. А магнолії стали популярними у нашому місті. Вони массово квітнуть на прибудинкових територіях. Їх є багато сортів, із різним забарвленням квітів. Ранні зацвітають ще до появи листочків. Також улюбленицею львів’ян стала форзиція із її жовтими квітками.

Була черга з охочих сфотографуватися біля ранніх квітучих
Була черга з охочих сфотографуватися біля ранніх квітучих

З-поміж ранніх квітучих вражають красою рододендрони, яких у Ботанічному саду багата колекція — 125 видів. Є серед них ранні, є й ті, що квітнуть у травні, а найпізніше навіть улітку.

Цікаво розповідала про них під час екскурсії завідувачка відділу дендрології Ботанічного саду Львівського національного університету імені Івана Франка Оксана Щерба. Екскурсовод відзначила, що ці рослини — надзвичайно вибагливі, примхливі. Вони вимагають багато вологи і кислих ґрунтів. «Якщо їм дати добрий полив і добрий ґрунт, вони віддячують людині, яка їх доглядає неймовірно гарним цвітінням», — зазначила Оксана Щерба. Гама кольорів велика — є голубі, фіолетові, рожеві, вишневі, білі, кремові і навіть лососеві. Але спостерігати за буйним цвітінням рододендронів будемо трохи пізніше — у травні.

Ботанічний сад має багато шанувальників. Для них готують сюрприз — улітку тут запрацює спеціальна територію релаксу.

Фото автора

Схожі новини