Передплата 2025 ВЗ

Між Львовом і Китаєм прокладають туристичні мости

Гостей з Піднебесної цікавить і гастрономічний, і екскурсійно-пізнавальний туризм

«Ласкаво просимо до Львова! Це красиве, привітне і відкрите місто. Раджу вам прогулятись пішки, щоб відчути оцю особливу атмосферу», — з такими словами звернувся до китайських туроператорів міський голова Львова Андрій Садовий. Під час зустрічі говорили про розвиток туристичних маршрутів з Китаю до міста Лева. У мерії кажуть, 2017 року приріст туристів із Піднебесної становив у Львові 57%.

Не встигли китайські туроператори «затегати» Львів у соцмережах, як сюди запланували приїзд дві туристичні групи. «У Львові трохи поменшало турків, але побільшало китайців, — розповіла «ВЗ» начальник управління туризму Львівської міської ради Галина Малець. — Китайці — найбільш мандрівна нація у світі. Переважно їдуть до Європи на шопінг-тури. Цікавляться оздоровленням, зокрема у Трускавці. А ще хочуть «доторкнутися» у Львові до старовини, бо цінують мистецтво та світову спадщину.

Коли міське управління туризму було на туристичній виставці у Пекіні, чимало китайців запитували, як комфортно добратися до Львова. Їм зручно летіти до Києва, а звідти — транзитом до Львова. Коли китайці обирають тури Європою, їх не цікавить одне-два міста певної країни. Обирають комбіновані тури, які дають можливість пізнати міста одразу кількох країн".

Як повідомила «ВЗ» заступник начальника управління туризму Львівської міської ради Галина Гриник, до міста Лева вже їдуть туристичні групи з Піднебесної (індивідуальний туризм не практикується). Їх цікавить і гастрономічний, і екскурсійно-пізнавальний туризм.

Туроператори відвідали Оперний театр, який дуже хвалили, а також музей «Арсенал» та каплицю Боїмів. У Музеї народної архітектури та побуту «Шевченківський гай» китайці взяли участь у майстер-класах — плели зі соломи ляльки-обереги.

У Львові туроператорів з Піднебесної знайомили, зокрема, з готельною інфраструктурою в центрі та на периферії. У попиті — готелі, які можуть прийняти великі туристичні групи і пропонують страви китайської і української кухонь. Найбільше китайцям сподобалися у Львові наші м’ясні страви, а ще екопродукти Карпат, зокрема чаї і варення. Галина Гриник каже,

гості придбали собі тут чимало продуктів. «Львівські ресторани годували китайців великими порціями, — пригадує Галина Гриник. — Китайці казали, це для них забагато. Але, оскільки в їхній культурі немає звички залишати трохи їжі на тарілці, китайці чемно все з’їдали». Китайські жінки купували українські віночки зі штучних квітів, ходили у них по Львову. На «Вернісажі» наввипередки купували вишиванки — для себе, друзів і своїх дітей.

Чайний сомельє, львів’янин Валерій Фенота сказав «ВЗ», що планує возити туристів у чайні тури до Китаю. У програмі — візит на чайні плантації Піднебесної, екскурсії, чайні церемонії з практичними порадами, як придбати якісний чай.