Передплата 2024 ВЗ

Усі персонажі у вишиванках. Навіть смерть…

Зубний технік створює шедеври на керамічних коронках

Якщо людина творча у душі — творча в усьому. Зубний технік Олег Денисовець яскраво це підтверджує. Чоловік малює картини на… зубних коронках. Також створює шедеври на полотні, склі, дереві та керамічній плитці. Очі сусідів милує прикрашений петриківським розписом паркан, а усі друзі отримали у подарунок пляшки, оздоблені казковими сюжетами…

Олег почав малювати у п’ятирічному віці. Годинами просиджував за столом з альбомами та олівцями. У школі робив стінгазету. Змалку замислювався над тим, яку професію обрати, щоб поринути у світ живопису. Одного разу, граючи у футбол, зламав зуб. Тато повів Олега ставити керамічну коронку. Спостерігаючи за роботою зубного техніка, захопився цим процесом. Вирішив, така спеціальність йому до душі.

Опанувавши фах зубного техніка, малювати не припиняв. Сідав увечері за роботу й не помічав, як збігав час: міг творити до світанку. Коли народився син, вставав до нього уночі й вже не лягав: дорогою до ліжка зупиняв мольберт.

Пробував творити на різних матеріалах, але найбільше до душі припало гутне скло ручної роботи. Шмат розпеченого скла розкачує, мов тісто, й воно набуває неповторної форми. На ньому й зображує свої незвичні сюжети. Каже, надихають пісні, філософські роздуми про життя, стосунки чоловіка та жінки, поезія і молитва. Особливе натхнення приходить під час посту: коли очищується душа, з’являється стільки ідей, що вистачає на рік. Буває, по дві картини на день малює.

Сюжети — цікаві та неординарні. Наприклад, верблюд і вушко голки. Ідея прийшла до художника після недільної проповіді у церкві. Пролізши крізь вушко голки, навіть верблюд може стати людиною. На картинах також — ангели, чимало алегоричних сюжетів. Є твори, присвячені поезіям Шевченка, одна з картин — за сюжетом пісні «Пливе кача», яка стала символом героїв Майдану. Особлива родзинка — назви та оздоблення робіт. Назви — це міні-вірші, які пише поетеса з Франківщини Богдана Кучабська-Дедерчук. Рами виготовляє з дерева або металу товариш пана Олега столяр Роман Пелех. Кожна з них має неповторну форму (наприклад, парасолі) й за розмірами може сягати двох метрів.

Олег Денисовець також малює ікони. Пробував свої сили на дереві. А коли у його друга залишилася керамічна плитка після ремонту, на деякій намалював святі образи, пр икрасив штучними квітами, фольгою, льоном й накрив прозорою рамкою, оздобленою деревом.

Не давав спокою художнику сірий паркан на маминому обійсті. Тож розмалював його традиційним петриківським розписом. Робота вдалася на «ура» й дала поштовх новій ідеї — прикрашати звичайні пляшки з-під шампанського, вина… На них зображає сюжети з віршиків, які розповідають сусідські малята, жіночі та чоловічі портрети, квіткові орнаменти, казкові сюжети…

Усі герої майстра вдягнені у вишиванки. В українській сорочці навіть… смерть.

Малюнки на коронках популярні серед пацієнтів. Пан Олег каже, ставить їх не на передні, а на задні зуби, щоб демонструвати їх оточенню — за бажання. Запікає керамічну коронку у пічці, як глину, й відразу наносить на неї малюнок. Деякі пацієнти приходять з готовим ескізом, інші — довіряють фантазії зубного техніка. Каже, особливо популярні знаки зодіаку, ієрогліфи. Одна клієнтка, яка дуже любить свого песика, забажала мати на зубі його портрет.

Схожі новини