Передплата 2024 «Добра кухня»

Вуличним музикам показали їхні місця

У ЛМР ухвалили концепцію вуличних виступів.

Прописано, де та в які години мають працювати музики, які інструменти можуть використовувати Відтепер вуличні музики Львова гратимуть лише у спеціальних місцях, які визначила мерія.

Виконавчий комітет Львівської міської ради затвердив концепцію організації вуличних виступів. Мета — створити комфортні умови для мешканців і туристів, захистити місто від надмірного шуму.

Як наголосила на брифінгу директор департаменту розвитку Львівської міської ради Наталія Бунда, концепція визначає три ареали для вуличних виступів, а також те, яку й коли музику можна виконувати, на яких саме інструментах можна грати в тому чи іншому місці. «Концепція зумовлена великою кількістю скарг, — каже пані Наталія. — Вони стосувалися гучності музики та репертуару».

Чимало скарг було на репертуар переселенців зі сходу України. Не усім львів’янам подобалися пісні російською мовою. «Дуже неприємно було чути такі пісні на вулиці Галицькій, — сказала „ВЗ“ жителька вул. Наукової пані Сюзанна. — Деякі перехожі обурювалися. У патріотичному Львові, особливо поблизу площі Ринок, не місце російській попсі».

Відтепер музики повинні подавати заявки на виступи (через Центр надання адміністративних послуг або на сайті мерії). У заявці повинні вказати репертуар, час концертів та інструменти, на яких хочуть грати.

Після цього комісія розглядатиме кожну заявку і винесе рішення. Раніше, каже депутат Львівської міської ради Юлія Хомчин, таких вимог не було. Кожен грав там, де заманеться…

На площі Ринок можна виступати лише біля фонтанів. Вимога — біля Ратуші не можна використовувати духові та ударні інструменти, звукопідсилювальні пристрої. Ударні інструменти є табу і на вулицях, прилеглих до площі Ринок (в ареалі, обмеженому вул. Підвальною, Винниченка, Валовою, Гонти, Театральною, просп. Свободи). Після 22-ї години виступи музикантів заборонені.

«Це практика, яку проходили європейські міста, зокрема туристичні, — наголошує Юлія Хомчин. — Ми працювали з документами Кракова, Мілана, Копенгагена, Берліна. Дивилися, як вирішували ці речі цивілізовані суспільства».

Журналіст «ВЗ» поспілкувалася із вуличним музикою Данилом, який уже п’ять років виступає на вулиці Сербській. Каже, ухвала потрібна, бо останнім часом у цій сфері був безлад. На його думку, не варто обмежувати музик щодо інструментів, треба лише вимагати не використовувати колонки.

Схожі новини