Передплата 2024 «Добрий господар»

«У передчутті свята»

Львівський художник Віктор Жмак представив персональну виставку

У Страсний тиждень у галереї ProArt Gallery відкрилася виставка відомого українського художника Віктора Жмака «У передчутті свята». Митець представив понад 50 живописних полотен, серед яких новий твір «Великдень», над яким працював сім років.

Віктор Жмак презентує роботи, створені за останній рік. Доповнюють «скарбницю» кілька робіт, які написав кілька років тому. «Найстарший» на виставці — «Великдень». І найбільший — 160 сантиметрів на 120.

— 2011 року була гарна весна і пізня тепла Пасха, — розповів журналісту «ВЗ» Віктор Жмак. — У гаю — все цвіло, очі розбігалися від неймовірної краси. Українці співали гаївок, танцювали… Це й надихнуло мене на створення мого «Великодня». Того року не встиг закінчити роботу. Відклав до наступного року. А там природа не була щедрою на тепло — то сніг заважав, то дощ розганяв людей.

Цього року Віктор Жмак дав собі слово — картину мають побачити люди. «Я не знаю, що таке відпустка, вихідний чи свято, — усміхається художник. — У мене робочий день не починається о дев’ятій ранку і триває вісім годин. З ранку до глибокого вечора я працюю. Бо не уявляю іншого життя».

Про творчість художника напередодні відкриття виставки мені розповіла куратор проекту РroArt Gallery Зоріана Мірус. За її словами, митець надзвичайно любить природу і людей. Тому фарби у нього веселі і світлі, на картинах люди усміхаються. Попри те, що пан Віктор закінчив «архітектурний» у Львівській політехніці, не розлучається з мольбертом і фарбами. Навіть під час відпочинку.

Може день походити узбережжям, другий, а на третій вже шукає магазин, у якому продають олівці, фарби і папір. Бо який то відпочинок без творчості?

— Після закінчення інституту мене скерували на роботу в Росію, у місто Іваново, — каже художник. — Я обурювався і впирався. Через те, що відмовився їхати, мене хотіли позбавити диплома. Такі були часи, втрутилася прокуратура. І я поїхав. Пізніше приїхала до мене дружина, там народився наш син. Але я не міг залишатися у чужій стороні, моя Батьківщина тут. Не хотів навіть цвяха у помешканні забити, бо знав, що то не моє.

У Росії художник провів десять персональних виставок. І показав росіянам, які у нас фантастичні краєвиди і яка родюча українська земля на талановитих митців. А 1995 року відбулася перша персональна виставка у Львівському Палаці мистецтв. Відтоді митець провів понад 50 персональних виставок.

Фото автора

Схожі новини