Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Онкохворим діткам вже не треба їхати у Київ «на аналізи»…

Благодійники придбали для Західноукраїнського спеціалізованого медичного центру імунохімічний аналізатор

Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр (у народі відомий як «чорнобильська лікарня») отримав від благодійників унікальне обладнання — імунохімічний гемоаналізатор, який дає можливість контролювати у крові онкохворих дітей рівень медикаментів, які є токсичними, проте є ефективними проти раку. До цього часу маленькі пацієнти змушені були їхати у Київ, в ОХМАТДИТ. На цілу Україну є один такий апарат, черги — величезні! Відомим благодійним фондам «Крила Надії» та «Таблеточки» вдалося зібрати фантастичну суму — 3 млн. 47 тис. 895 гривень. Не в останню чергу завдяки компанії «Київстар», яка долучилася до придбання гемоаналізатора, пожертвувавши 1 млн. гривень у рамках власної соціальної ініціативи Sharity (з англ. share — «ділитися» та charity — «добрі справи»).

«Благодійники віддали не просто кошти, а частинку свого серця та душі, щоб ми могли безпечно надавати допомогу онкохворим дітям, — каже головний лікар центру, головний спеціаліст ОДА зі стаціонарної медичної допомоги населенню Андрій Синюта. Апарат може працювати 24 години на добу, виконуючи 128 інших досліджень!».

Імунохімічний гемоаналізатор
Імунохімічний гемоаналізатор

Щороку рак діагностують приблизно у 1000 дітей. 50% з них вдається вилікувати. Минулого року на закупівлю медикаментів для маленьких пацієнтів з державного та обласного бюджетів було виділено 23 млн. гривень. Найпростіший, найдешевший варіант лікування починається від 300 тисяч. Такі дітки змушені перебувати у стінах лікарні 6−8 місяців та довше. «За цими сухими цифрами ховається багато сил, емоцій, знань моїх колег, які борються за одужання кожного пацієнта. Діти виростають, стають батьками, приводять уже своїх дітей, щоб зайвий раз упевнитися, що з ними все гаразд. Онкозахворювання — підступні, маскуються під інші недуги, або взагалі довший час не дають про себе знати. Тож якщо є найменші сумніви (нежить, блідість, слабкість, дратівливість, синці на шкірі і слизових, втрата апетиту, ваги, блювота, неболючі „пухлини“ чи ущільнення, гарячка без ознак застуди), краще перестрахуватися і показати дитину лікарю, а не займатися самолікуванням, консультуючись з „дядьком Ґуґлом“, — радить Андрій Синюта. — Якщо хворобу виявимо на ранніх стадіях, є великі шанси на успіх».

«Щоб гемоаналізатор можна було ефективно використовувати, необхідно закупити реактиви на загальну суму 460 тисяч гривень, — каже засновник благодійного фонду „Таблеточки“ Ольга Кудіненко. — Цього вистачить на рік (лікарі розповіли, що коли онкопацієнт поступає у лікарню, у перші дві доби контролювати рівень токсичних речовин, визначаючись із дозою ліків, необхідно кожні шість годин; один аналіз на такому апараті, зважаючи на вартість реактивів, коштуватиме 800 гривень. — Авт.). Тож разом із БФ „Крила Надії“ та компанією „Київстар“ вирішили запустити у соцмережах флешмоб „Марш розбишак“. У дитинстві кожен з нас був добрим, але любив повеселитися, вдавався до витівок. Закликаємо згадати ці веселі часи, поділитися своєю історією на Facebook або в Instagram, поставивши хештеги #sharityua та #маршрозбишак, і перерахувати кошти на придбання реактивів, допомігши діткам, які перебувають зараз на лікуванні у лікарні».

«Маємо хороші руки і світлі голови, маємо неабиякий досвід лікування онкологічних захворювань. У нас є багато переможців, які здолали рак, які вилікувалися. Однак для того, щоб їх було більше, потрібна якісна сучасна апаратура, — каже директор БФ „Крила Надії“, волонтер „Відкритої асоціації організацій, груп та осіб, що працюють з онкохворими дітьми“, Наталія Ліпська. — Не зможемо вивезти всіх дітей на лікування за кордон, але можемо створити надсучасний центр у Львові, щоб кожна дитина із Західної України мала можливість отримати якісну і своєчасну допомогу. Закликаємо всіх долучитися до флешмобу та допомогти зібрати кошти на реактиви. Зверталися до Міністерства охорони здоров’я за каденції попереднього міністра, говорили про необхідність закупівлі ще чотирьох таких апаратів, однак у відомстві нам відмовили, сказали, що це питання не на часі. Але хворі дітки не можуть чекати! Вдячні львів’янам, які допомогли зібрати на цей апарат половину необхідної суми. Вдячні нашим партнерам — БФ „Таблеточки“ та компанії „Київстар“, які підтримали нашу ініціативу».

«Для компанії „Київстар“ соціальна відповідальність є філософією бізнесу. Наші співробітники із задоволенням беруть участь у волонтерських проектах. За останні два роки компанія перерахувала на благодійництво 18 млн. гривень. Напрями соціальної відповідальності, які у нас є, це — освіта, підтримка підприємництва і благодійні проекти. Створили для цього платформу Sharity. Її можна знайти на нашому сайті та долучитися до наших ініціатив, — розповідає директор із корпоративних комунікацій „Київстар“ Ганна Захараш. — Наша всеукраїнська база налічує 26 млн. абонентів. Уявіть, якби кожен пожертвував хоча б 50−100 гривень, яка б це була сума! Співпрацюючи з благодійними фондами, зрозуміли, що наша роль може бути не тільки у наданні благодійних внесків, а й у залученні наших абонентів до благодійності. „Київстар“ працює виключно з тими фондами, які мають бездоганну репутацію. Вимагаємо повної звітності за використані кошти. Упевнені, що не тільки кошти, які перераховує „Київстар“, а й кошти, які перераховують українці благодійним фондам „Таблеточки“ і „Крила Надії“, будуть використані за призначенням».

Пожертвувати кошти на допомогу дітям ви можете за посиланням kyivstar.ua/uk/sharity.

Схожі новини