Передплата 2024 «Добра кухня»

Рятувати лелек «без фанатизму»

Дайте їм риби, варених яєць, подрібнених м’ясних відходів. І нічого солоного! Від хліба, зерна, картоплі користі мало

Тисячі лелек, які, підкоряючись природному інстинкту, з приходом календарної весни поверталися в Україну, опинилися у біді. Снігові шторми, які атакують наші терени майже тиждень, можуть призвести до холодної і голодної смерті чорногузів. І не тільки їх — на Херсонщині через сильні морози «застрягли» при перельоті з міграції 14 тисяч сірих журавлів. На виручку птахам у різних куточках країни приходять доброзичливі люди.

Колонія із півсотні бузьків приземлилася у засніженому полі між селами Годині та Волиця у Мостиському районі. Хтозна, як склалася б їхня доля, якби не допомога місцевих жителів і працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій.

— Порятунок лелек — не зовсім наші функції, а радше зоологів, — розповів кореспонденту «Високого Замку» начальник прес-служби Головного управлінняДСНС у Львівській області Віталій Туровцев. — Але випадок на Мостищині — ініціатива місцевого підрозділу ДСНС, працівники якого побачили нещасних птахів. Хлопці з чергового караулу «скинулися» і купили на базарі п’ять кілограмів рибималька. Разом із селянами акуратно підійшли до бузьків метрів на 20, щоб їх не налякати, зробили підстилку зі соломи, виклали на неї корм — і відійшли. Наступного ранку «надзвичайники» знову навідалися до лелек, разом із місцевими жителями ще раз їх підгодували. Все з ними було гаразд…

Акцію порятунку організували і у містечку Глинянах на Золочівщині. Кілька десятків лелек прилетіло під ліс, в урочище, де зводять очисні споруди, ще півтора тижня тому. Коли надворі була плюсова температура, жодних проблем у птахів не виникало. Але як тільки захурделило, почали тулитися ближче до людських хат…

— Наші краяни разом із мером Ігорем Шульгою постелили лелекам сіна-соломи, накидали туди корму, — каже директор Глинянської середньої школи І-ІІІ ступенів Мирон Пелих. — Бузьки спочатку відлетіли, потім повернулися, харчуються. Купили їм мойви. Мій онук, десятикласник Юрій, приніс птахам відро зерна. Порятунком лелек предметніше зайнялися місцеві мисливці. Птахоферма передала для них відходів м’яса, комбікорму…

Давній автор «ВЗ» — орнітолог Андрій Бокотей — розповів, як саме треба опікуватися лелеками у холодну пору:

— Лелека — птах великих розмірів, тому навіть сильні морози йому не страшні. Найбільшим ворогом цих птахів є голод. Проте, здолавши довгий міграційний шлях (іноді до 10 тис. км), вони завжди готові до непередбачуваних погодних ситуацій. Їхніх енергетичних запасів зазвичай вистачає, щоб перечекати негоду.

Якщо ви знаєте місце, де зупинилися лелеки, не треба здіймати довкола цього галасу і поширювати цю інформацію. ПТАХАМ ПОТРІБЕН СПОКІЙ! Стоячи нерухомо, вони зберігають енергію і мають значно більше шансів дожити до потепління.

Кожен політ — це втрата сил, які потрібні їм зараз як ніколи. Підходити до лелек на відстань ближче, ніж 50 м не треба. На цій відстані можна викласти на снігу галявину із сіна, соломи чи гілок. Сюди треба викладати птахам їжу. Основний корм лелек — комахи, риба, земноводні, гризуни. Рослинної їжі ці птахи не вживають! Зерно, хліб, варену картоплю птахи їсти будуть, але користі це їм не принесе. Лелек слід годувати рибою, м’ясом або яйцями. Риба може бути морська чи прісноводна, але категорично НЕ СОЛЕНА! Лелека не вміє жувати їжі, він ковтає цілим шматком, тому вся підготовлена для нього їжа повинна бути подрібненою. М’ясо може бути у вигляді відходів: курячі голови, тельбухи та інше.

Подібна підгодівля має й інший бік медалі. Якщо птахи не будуть їсти розкладеної їжі, вона привабить чотирилапих хижаків (собак, лисів), які створять додатковий фактор неспокою, а можливо — і смертельну небезпеку. Тому слід добре подумати: принесе ваша підгодівля користь чи шкоду?

Якщо ж птахи зовсім ослабли і не реагують на рухи людей, їх слід забрати, відігріти і тимчасово розмістити в господарських будівлях разом із домашніми тваринами.

Схожі новини