Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У снігопади лелекам потрібен спокій!

Лелеки, які, за народним повір’ям, повертаються в Україну 19 березня, не знали про погодні сюрпризи, які чекали їх на батьківщині.

Тож, як і п’ять років тому, потрапили у сніговий полон. Виснаженим довгим перельотом птахам загрожує не тільки холод, а й голод…

У багатьох населених пунктах, куди напередодні прилетіли лелеки, кинулися на порятунок пернатих — прорубують кригу біля берегів водойм, щоб бузьки могли знайти там корм, приносять свою їжу. Дехто бере знесилених лелек додому. Люди стривожені: чим допомогти нашим крилатим символам, щоб вони не загинули?

Роз’яснення читачам «Високого Замку» дав орнітолог Андрій Бокотей:

— Лелека — птах великих розмірів, тому навіть сильні морози йому не страшні. Найбільшим ворогом цих птахів є голод. Проте, здолавши довгий міграційний шлях (іноді до 10 тис. км), вони завжди готові до непередбачуваних погодних ситуацій. Їхніх енергетичних запасів зазвичай вистачає, щоб перечекати негоду.

Якщо ви знаєте місце, де зупинилися лелеки, не треба здіймати довкола нього галас і поширювати цю інформацію.

Птахам потрібен спокій!!! Стоячи нерухомо, вони зберігають енергію і мають значно більше шансів дожити до потепління. Кожен політ — це втрата сил, які потрібні їм зараз як ніколи.

Якщо ж вважаєте, що птахам конче потрібна ваша допомога (хоча здебільшого це не так), можна облаштувати для них годівничку. Підходити до лелек на відстань ближче ніж 50 м не треба. На цій відстані можна викласти на снігу галявину зі сіна, соломи чи гілок. Сюди будете викладати птахам їжу.

Основний корм лелек — комахи, риба, земноводні, гризуни. Рослинну їжу ці птахи не вживають!!! Тому зерно, хліб, варену картоплю птахи їсти будуть, але користі це їм не принесе. Лелек слід годувати рибою, м’ясом або яйцями. Риба може бути морська чи прісноводна, але категорично не солена! Лелека не вміє жувати їжу, він ковтає цілим шматком, тому вся підготовлена для нього їжа повинна бути подрібненою. М’ясо може бути у вигляді відходів: курячі голови, тельбухи та інше.

Подібна підгодівля має й інший бік медалі. Якщо птахи не будуть їсти розкладену їжу, вона привабить чотирилапих хижаків (собаки, лиси), які створять додатковий фактор неспокою, а можливо — і смертельну небезпеку. Тому слід добре подумати: принесе ваша підгодівля користь чи шкоду?

Якщо ж птахи зовсім ослабли і не реагують на рухи людей, їх слід забрати, відігріти і тимчасово розмістити в господарських будівлях разом із домашніми тваринами.

Схожі новини