Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ремонт Личаківської повністю «закоркував» Зелену

На роботу львів'яни добираються щонайменше на годину довше, а водії маршруток зривають графік руху і спалюють бензин у заторах

У понеділок, 19 березня, львів'яни, які мешкають у районі Майорівки (Пасічна, Медової Печери, Джорджа Вашингтона), а також жителі Винників та Лисиничів добиралися на роботу в екстремальних умовах.

Усе тому, що наприкінці минулого тижня на ремонт закрили ще одну ділянку вул. Личаківської (від вул. Черемшини до вул. Долішньої). Личаківську лагодитимуть до липня 2018 року. Тож транспортні незручності будемо терпіти чотири місяці. Через перекриття чергової ділянки Личаківської одинадцять автобусних маршрутів кардинально змінили схему руху. А в «час пік» транспорт стоїть у кілометрових заторах…

…О 9-й ранку йду на кінцеву зупинку автобусних маршрутів №№ 15, 24 та 44. Людей на зупинці багато, але маршрутки —жодної. Пасажири обурювалися: чому у «час пік» немає жодного автобуса. Хтось із натовпу пояснив причини: затори на Зеленій (об'їзд частини маршруток — через цю вулицю) та похолодання, снігопади… Орієнтовно через 15 хвилин приїхала вщерть забита маршрутка. Натовп кинувся до дверей… Хоча місця в салоні було обмаль, але помістилося щонайменше двадцять пасажирів. Водій ледь зачинив двері і поїхав…

Через кілька метрів хтось із пасажирів сигналить, просить «на ходу» відчинити задні двері. Виявилося, задні дверцята притиснули комусь ногу.

«Самі винні, що запхалися у переповнену маршрутку, — обурився водій. — Треба було наступну чекати! А якщо я на зупинці відчиню двері і хтось випаде зі салону? Хто буде відповідати?». У салоні зчинився гамір. Пасажири обурювалися, що водій порушує правила руху автобуса, плюс хамить. Мовляв, вчасно не приїхав, набрав повний автобус людей і повіз, як худобу.

Водій просить «заднюю площадку» передавати гроші за проїзд. Але, схоже, пасажири не чують… «А як витягнути гроші з гаманця? — обурюється жінка років тридцяти, яка ледь стоїть на одній нозі. — За такий сервіс ще гроші смієте просити! А ви квитки нам видаєте?».

«Не хочете платити — пішки йдіть!» — відповів керманич маршрутки.

Вирішила розговорити водія, щоб дізнатися, як працюється в нових умовах. Сказав, через перекриття Личаківської повністю закоркована Зелена. Якщо раніше затори були до Липової Алеї, то тепер тягнуться аж до центру. Навіть після 11-ї ранку, коли минає «час пік», затори не зменшуються. На роботу львів'яни добираються щонайменше на годину довше. «Водії маршруток зривають графік руху, — каже.

— Раніше за зміну робив десять кіл (від кінцевої до кінцевої зупинки), а тепер — наполовину менше. Через затори спалюємо багато бензину… Така їзда нам не виплачується. Деякі водії відмовилися їздити, бо не хочуть даремно спалювати бензин. Щоб не нервувати у «корках», рятуємося хто як може. Хтось придбав цукерки і підсолоджує життя, хтось «медитує», дехто п'є заспокійливе".

На роботу запізнилася орієнтовно на годину. Об'їзд закритих ділянок Личаківської можна порівняти із бомбою сповільненої дії. У салоні маршрутки нема чим дихати, між пасажирами та водієм — негативна атмосфера…

Не краща ситуація і в моєї колеги Ірини, яка доїжджає маршруткою № 29 з Лисиничів. Цей автобус має особливий формат роботи. Один автобус № 29 їде до вул. Долішньої, а звідти пасажири йдуть пішки до вул. Богдана Котика і там пересідають на другий автобус маршруту № 29. Пересадка безкоштовна. Та для цього пасажирам треба показати водію квиток, який видали у першій маршрутці № 29.

Пані Ірина каже, маршрутка, яка їде з Лисиничів до церкви Покрови, переповнена. Звідти усі пасажири наввипередки біжать на так звану пересадку. «І водії, і пасажири не витримують таких речей, здають нерви», — підсумувала пані Ірина.

Із досьє «ВЗ»

До липня по-новому будуть їздити одинадцять міських автобусів (№ № 5-Н, 15, 18, 24, 29, 36, 39, 47-А, 50), а також соціальний маршрут для студентів Львівського національного університету імені Івана Франка. Зокрема, маршрутки 47-А, 24, 15, 50 об'їжджатимуть через вул. Мечникова, потім виїдуть на вулицю Зелену і далі за своїми маршрутами. Автобуси № 39 та № 18 матимуть кінцеву біля стадіону «Скіф» (вул. Некрасова), а 36 та 5-А об'їжджатимуть через Богданівську.

Схожі новини