Передплата 2024 ВЗ

Тропічні фрукти — на власному подвір'ї

Аби дерева плодоносили, господарі вмикають у теплиці класичну музику

Манго, кава, банани, інжир, авокадо… Ці та інші екзотичні фрукти вирощує у селі Білій Криниці, що неподалік Рівного, лікар Владислав Сухляк.

Владислав Сухляк — головний лікар Здолбунівської районної лікарні, депутат Рівненської обласної ради. Кілька років тому разом із батьком Олегом Васильовичем взялися вирощувати на своєму обійсті екзотичну садовину.

— Побачили по телевізору сюжет, що на Київщині фермер розробив унікальну технологію вирощування тропічних фруктів у наших кліматичних умовах. Поїхали до нього, аби побачити на власні очі, перейняти досвід, — розповідає Владислав. — З'ясувалося, підприємливий господар запатентував методику, довелося викласти чималу суму, аби розкрив свої секрети. Також купили у нього спеціальну теплицю та саджанці. Відтоді вирощуємо лайм, інжир, кавові дерева, лимони, апельсини, авокадо, банани, ківі.

Теплиця Сухляків має розміри 17×7,5 метра. Аби рослинам було комфортно, температура у парнику повинна бути не нижчою за 20 градусів. Господарі щовечора поливають дерева, аби підтримати належну вологість. А ще вмикають у теплиці класичну музику, щоб дерева добре плодоносили. Це дає результати: гроно бананів, вирощених під музику, важить понад 20 кілограмів!

— Фрукти вирощуємо лише для себе. Буває, просять продати, відмовляємося — бо таких смаколиків на ринку не купити, — каже Олег Сухляк. — Плоди із нашої теплиці запашні та солодкі, імпортні з нашими й не зрівняти.

Фото зі сторінки Владислава Сухляка у «Фейсбуку»

Рівненська область