Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Професія — таємний покупець

За годину «ревізору» платять від 70 до 200 гривень

Таємний покупець — головний біль співробітників великих і мережевих компаній. Він нишком заходить в офіс або в торговий зал, прискіпливо оглядає товари і зовнішній вигляд персоналу, сипле питаннями і випитує подробиці, про які навіть виробники не завжди «у курсі».

Таємним покупцем потенційно може стати кожен, хто хоче покращувати якість сервісу у своєму місті. А також той, хто не проти смачно поїсти в кафе чи ресторані, зробити зачіску або манікюр у салоні краси, заправитися на АЗС, купити продукти в супермаркеті або потрібні ліки в аптеці за рахунок компанії, заповнивши анкету про якість обслуговування.

В інтернеті на сайтах, які пропонують роботу, з’явилися оголошення з пропозицією стати таємним покупцем. Щоб влаштуватися на таку роботу, слід відправити свою заявку на пошту роботодавця, ознайомитися з правилами та завданнями таємного покупця і пройти тест — перевірку знань. Таємний покупець усі розмови повинен записувати на диктофон. За результатами такої перевірки можуть оштрафувати працівника, недоліки якого зафіксував таємний «ревізор».

«У випускному класі школи, чотири роки тому, я шукала різні способи підробітку. Випадково натрапила на оголошення про те, що потрібні «таємні покупці». Для мене, ще школярки, це звучало привабливо, подумала, «а чому б і ні», — розповідає львівська студентка Оксана Біла, яка вже четвертий рік працює «ревізором».

Каже, що найчастіше перевіряють способи продажів, зовнішній вигляд персоналу, дисципліну, етикет, стандарти обслуговування.

Найпопулярнішим є тестування точок продажів і клієнтських сервісів. Перевіряти можна як реально (під час особистого візиту), так і дистанційно (телефоном або віртуально). Послугу «таємний покупець» часто замовляють роздрібні торгові мережі, банки, виробники автомобілів і їхні дилери, ресторани і готелі.

«Керівник або власник не завжди може цілодобово перебувати на місці, але знати, чим займаються співробітники, чи виконують свої обов’язки належним чином, чи завжди ввічливі з клієнтами, йому необхідно. Тому для перевірки підлеглих і запрошує „підставних“ клієнтів», — каже Оксана.

На перший погляд може здатися, що бути «секретним агентом» легко і захоплююче — роби покупки, чіпляйся до продавців. Але на ділі все може виявитися набагато складніше. Перш ніж відгукуватися на вакансію, оцініть, наскільки ви відповідаєте профілю типового клієнта компанії, що перевіряється. Наприклад, якщо мова про автомобільні салони, то таємний покупець повинен володіти авто відповідного сегменту і поводитись належним чином — як людина, що має певний соціальний статус. Іншими словами, має грубі гроші

«Потрібно звертати увагу, чи є у продавців бейджики, який макіяж, манікюр, чи немає від нього поганого запаху» , — каже 20-річна Оксана.

Головне завдання «таємного покупця» — не розкрити свою місію та правдиво відобразити все, що побачив.

«За кожен візит платять від 70 до 200 гривень, — каже Оксана. — Гроші пересилають на банківську картку. Одному таємному покупцеві дозволяють тестувати той самий супермаркет один раз на півроку. За місяць обходжу п’ять-вісім магазинів. Заробити можна до двох тисяч гривень. Бувають оплати у вигляді послуги. Припустимо, якщо необхідно перевірити якість обслуговування в ресторані або кафе, компанія може замовити тестування з оплатою чека після відвідування. Грошей за таку роботу ви не отримаєте, зате зможете пообідати безкоштовно», — розповідає дівчина.

Схожі новини