Передплата 2024 «Добрий господар»

Через вікно у хаті Романюків козуля Бембі дивиться телевізор

Поставити залишену напризволяще в лісі знайду на ноги допомогла домашня коза

У господарстві багатодітної сім’ї Ігоря та Іванни Романюків із села Надорожної Тлумацького району живе незвичайна «квартирантка» – козуля Бембі (названа на честь героя відомого мультфільму). Скоро буде рік, як з’явилася на цьому обійсті.

- Чоловік з дітьми пішли до лісу по квіти й випадково побачили маленьку безпомічну козульку, що лежала у траві, - пригадує жінка. - Тоді ще були приморозки, нещасна тваринка трусилася від холоду...

Як з’ясувалося, козуля-мати відлучилася з двома більшими і сильнішими дитинчатами, а менше покинула напризволяще. Чуйні селяни принесли беззахисне маля додому. З годівлею виручила домашня коза. Щоб під час смоктання не брикалася, її на початках тримати за ноги та роги. Згодом уже сама підпускала лісову гостю до себе.

Окрім молока, козуля змалку полюбила їсти солодощі. Спершу пригощали її пудрою й цукром - щоб організм мав достатньо глюкози для розвитку. Згодом почала смакувати цукерками та печивом.

Знайда швидко подружилася з усією домашньою живністю. Разом з курми їсть пшеницю, кукурудзу. А найкращим товаришем став песик Топік - бавляться, підстрибують, бігають наввипередки.

Романюки настільки звикли до прирученої сарни, що іноді впускають її в хату. Найбільше задоволення від спілкування з тваринкою отримують дочки Аліна, Вероніка, а також сини Владислав та Дмитро. Школярі навчилися спілкуватися з Бембі за допомогою особливих звуків, на які та завше відгукується. Коли діти дивляться у кімнаті телепередачі, козуля з вулиці стає на задні ноги, зацікавлено заглядаючи крізь шибку…

Мешкає Бембі у стодолі, де завжди відчинені двері. Тож є змога будь-якої миті піти погуляти. Інколи вона мандрує хащами, але завжди повертається на гостинне обійстя.

- Козуля неодноразово ходила з нами по малину, гриби, - розповідає Іванна Романюк. - Бачила там диких родичів, котрі блукали неподалік, однак до них не наближалася, а ховалася за нас.

Івано-Франківська область

Схожі новини