Передплата 2024 «Добра кухня»

Росіяни перед Мундіалем уб’ють бездомних псів та котів?

  • 05.03.2018, 21:24
  • 1 492

І навіть не можна апелювати до законів про захист тварин, бо таких в Росії не існує

Влада російських міст, де заплановані матчі Мундіалю’2018, має намір остаточно позбутися бездомних котів і псів. Спосіб вже успішно випробувано у Греції перед Олімпійськими Іграми та в Донецьку перед Євро’2012, - пише Яґнешка Вільчак у польському виданні Polityka.

Доля тварин у Росії перед ЧС. Активісти застерігають

Греки використовували отруту. Користуючись нагодою, убили десятки тисяч псів і котів не тільки в Афінах, але також у віддалених від столиці містах, де собаки нікому не зважали. Крім того, тварин стерилізували та брали на облік місцеві активісти.

Українці у Донецьку також труїли, причому, підступно. Відомо, діти легше завойовують довіру у тварин, отож, дітей залучали до згодовування псам отруєної їжі. Тварин також розстрілювали, не зважаючи на протести активістів та навіть вимогу позбавити місто права приймати Євро’2012.

Тепер ось Росія. Тисячі собак убито вже у Сочі в 2014 році, під прикриттям «стерилізації» або розміщення у притулках. Але ж тварини не впали з космосу, вони мали колись господарів, які вирішили, що їхнє місце на вулиці. Людина також вважає, що не можуть бездомні коти чи пси розмножуватися безконтрольно. Але це не вина тварин, це вина людей. Однак на протести оборонців чотирилапих ніколи не зважали, тоді також.

Зараз зоозахисники знову піднімають голос: міста-господарі майбутніх змагань з футболу оголосили тендери на виловлення псів та котів. Неправда, що схоплені на вулицях тварини потраплять до притулків, бо таких у Росії просто немає, а якщо і є, то їх важко назвати притулками, то вмиральні. Немає також грошей на утримання чотирилапих, хоча на приготування до Мундіалю їх не бракує, і бюджет з певністю ще переглянуть для зростання.

Тварин уб’ють і утилізують, деякі тендерні пропозиції свідчать про це відверто. Дехто позбувається тварин, застосовуючи у документах евфемізми: «усунення», «нейтралізація». Але знано, про що мова. Ловці тварин мордують їх одразу ж після того, як схоплять, маючи при цьому значно більший «виробіток» і оплату праці. Менший «виробіток» - менші гроші. Російські активісти підрахували, для того, аби позбутися бездомних псів, треба витратити 17 мільйонів євро. Виданих з державної каси.

Чемпіонат є єдиною нагодою, аби позбутися тварин

Єкатєріна Дімітрієва, зоозахисниця, розпочала акцію Bloody FIFA-2018, аби бодай якось стримати винищення тварин. Не можливо апелювати до закону у справі захисту собак і котів, позаяк такого у Росії немає, як і жодної системи, яка б хоч якось давала раду проблемі.Можна розраховувати лише на протест,на активний спротив людей, які не можуть змиритися з таким трактуванням місця тварин у суспільстві, які підписують петиції до влади, вимагаючи припинення винищення чотирилапих.

Наразі акція має невеликий розголос, бо зоозахисники не можуть достукатися до ЗМІ. Футбол понад усе, - чують у відповідь. Буцімто тварини перешкоджають комусь, зокрема футболістам. І, напевно, не фанатам, які живуть своїм фанатським життям, не підозрюючи, що на світі є ще щось, крім футболу і стадіону. І не тим, хто переймаються квитками на стадіон, бо пси у тій конкуренції не беруть участі. Чемпіонат є єдиною причиною. Спорт знову служитиме сумнівним цілям, хоча теоретично мав би апелювати до найліпшиї людських рис.

Гадаю, що треба підтримати російських зоозахисників і оборонців тварин. Треба писати, говорити, кричати про злочинні наміри, для яких спортивна імпреза стане тільки ширмою. Треба спричинити міжнародний скандал, а цього російська влада таким боїться. Мабуть, тільки його. Москва й так нахапалася проблем, як кожух реп’яхів, хоча наразі ніби тим не надто переймається. Захоплення Криму і початок війни на Донбасі не завадило тому, що чемпіонат світу з футболу відбуватиметься саме в Рсії. Але допінгова афера таки заважила участі Росії в Зимовій Олімпіаді. А це значить, що дива бувають…

Схожі новини