Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Увага: вас знімає відеокамера!

Львівські “зайці” почали більш слухняно платити штрафи за безквитковий проїзд

Віднедавна контролери у львівських трамваях і тролейбусах отримали нове знаряддя для своєї роботи - нагрудні відеокамери моделі Patrol R–03, схожі до тих, з якими працює поліція. У ЛМКП “Львівелектротранс” пояснюють: відеокамери придбали для того, аби фіксувати конфліктні ситуації, які виникають між пасажирами і контролерами у транспорті. Доступ до відео контролер не має, тож ні видалити, ні змонтувати не може. Лише керівник підприємства може працювати з відео.

Журналіст «ВЗ» вирушила разом із контролерами Сергієм та Андрієм у рейд, аби подивитися, як їм працюється з відеокамерами. Камера — в Андрія, одна на двох контролерів. Сідаємо у трамвай № 1, що курсує із центру до залізничного вокзалу. Контролери заходять у вагон, компостирують спеціальний папірець, аби знати відбиток компостера, і приступають до роботи.

За безквитковий проїзд оштрафували одну жінку. Контролер Андрій, розмовляючи з пасажиркою, попередив, що ведеться зйомка відеокамерою (це обов'язкова умова). Почала компостирувати квиток лише тоді, коли до неї підійшов контролер. ”Не закомпостирувала, тому що була втомлена”, - пояснювала пасажирка. На зупинці поблизу вокзалу жінка у супроводі контролерів вийшла з трамвая, підійшла до банкомата, зняла гроші й заплатила штраф - 60 гривень (тобто 20-кратну вартість квитка).

Контролери кажуть, за рейс можуть виявити одного або й чотирьох безбілетних пасажирів. “Ніхто відразу не погоджується платити штраф, - розповідають. - Доводиться пояснювати, переконувати. При цьому підхід до кожної людини має бути інший: хтось розуміє і платить, а хтось починає доводити, кричати, лаятися... Інколи навіть поліцію треба кликати на допомогу”. Такий випадок нещодавно стався з контролером Сергієм: він допровадив до поліційного відділку “зайця”, який намагався затіяти з ним бійку... Плану контролери не мають, але удень 5-10 квитанцій виписують.

“Робота невдячна. За нею в черзі не стоять”, - кажуть контролери. Зарплата у них — близько шести тисяч гривень. Поки що працюють у дві зміни, планують незабаром запровадити три. Загалом на підприємстві 20 контролерів, а камер поки що лише шість. Якщо буде потреба, готові докупити. Як розповів “ВЗ” речник ЛМКП “Львівелектротранс» Іван Бондар, таке нововведення діє тільки у Львові. Хоча відеокамери придбали недавно, у “Львівелектротрансі” вже розповідають про перші позитивні результати роботи з ними. Від 1 січня до 15 лютого контролери виписали понад 3,5 тисячі квитанцій на загальну суму понад 184 тисячі гривень (690 квитанцій — за неоплачений багаж, решту — за безквитковий проїзд). Ці гроші витрачають на ремонт трамваїв та тролейбусів.

Схожі новини