Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Жителі Бережан просяться у актори...

У старовинному галицькому містечку зніматимуть фільм про месника УПА

Найближчої неділі, 25 лютого, кінокомпанія “ІнсайтМедіа” спільно з Одеською кіностудією розпочнуть у Бережанах зйомки повнометражного художнього фільму за сценарієм Андрія Кокотюхи “Червоний. Без лінії фронту”. Стрічка стане продовженням історичної кінодрами “Червоний”, прем’єра якої відбулася торік на День Незалежності. На виробництво нової картини з держбюджету виділили майже 22 млн. грн., що становить половину її кошторису. Кореспондент “ВЗ” був свідком того, як серед бережанців підбирали самодіяльних акторів для участі у масових сценах.

- У “Червоному” глядач побачив воїна УПА, який, потрапивши у 1947-му до ГУЛАГу, піднімає там повстання, - розповів кореспонденту “Високого Замку” другий режисер Кирило Гриша. - Нам здалося, що глядачеві було б цікаво дізнатися, як саме відбулося становлення Данила Червоного як патріота, як він прийшов у лави українських націоналістів, як воював проти німців і “совітів”, як його заманили у пастку і відправили у Сибір. Ця тема мені близька, бо я сам народився на території одного з радянських таборів...

На бережанській площі Ринок поблизу церкви Св. Трійці повторять події далекого 1935 року, коли на західноукраїнських землях панувала польська влада. Вирує галасливий недільний ярмарок (його відтворять за старими фотографіями, що їх надав місцевий краєзнавчий музей). Зі своїми пожитками приїхали на торг селяни, у маленьких крамничках роблять ґешефт жваві продавці-євреї, з ними торгуються різномовні покупці. Тут же бавляться діти, стріляють хлопавками. На тлі ярмарку члени ОУН здійснюють атентат на ненависного їм прокурора, який приїхав з Кременця у Бережани до родичів.

У фільмі ця сцена займе 3-4 хвилини, а на підготовку до зйомок потратили не один тиждень. Місцеві жителі запропонували реквізит: своїх коней (для зйомок їх треба два десятки), збережений від діда-прадіда сільськогосподарський реманент. Приносили старовинний одяг, взуття, посуд, валізи, годинники, вишиті рушники, торби, старі хустки, капелюхи, портфелі, парасольки, окуляри, запальнички, дитячі забавки. А ще - костюми учасників різдвяного вертепу, свистульки, бочечки для вина...

- Без реклами бережанці зголосилися нам допомогти, - ділиться враженнями Кирило Гриша. - Особливо ми вдячні за підтримку громадським активістам, найперше - Володимиру Якиміву з “Рідного міста”. Дуже нам сподобалося і місце зйомок: Бережани - єдине місто на Тернопільщині, де ринкова площа збереглася так добре. Думаю, з допомогою деяких декоративних елементів нам вдасться відтворити його довоєнну атмосферу.

Спостерігаємо, як відбувається відбір масовки, в якій планують задіяти півтораста осіб. На кінооглядини раз за разом заходять потенційні актори - від маленької дівчинки до поважних діда-бабусі. Серед них - викладач інституту, продавець хот-догів, водій, реставратор старовини, водій, колишня бухгалтер склозаводу, заробітчанин, який приїхав на кілька днів додому з-за кордону. У декого — цілком театральна зовнішність. Називають свій вік, розмір одягу, взуття, розповідають про свої уподобання, знання мов. Пригадують, що цікавого із старожитностей зберігається у бабусиній скрині, обіцяють наступного разу принести. Всі хочуть долучитися до створення фільму про драматичну історію свого краю. Про гонорари і не запитують. Режисер бере на замітку тих, хто уміє співати-танцювати, кататися на ковзанах, хто розмовляє польською, німецькою. А ще тих, у кого помітив риси галичанина-характерника - у фільмі такі знадобляться.

Своєї черги на кастинг чекає і ось цей школяр з модерною зачіскою-ірокезом на голові. Попереджаємо хлопця: якщо успішно пройде проби, доведеться підстригтися “під макітру”. А він і не заперечує: “ірокез” рано чи пізно відросте, а знятися в кіно навряд чи ще трапиться нагода...

Стрічка “Червоний. Без лінії фронту” вийде на екрани в кінці цього або на початку наступного року. Кінокритики прогнозують аншлаг. Де-де, а у Бережанах кінозали точно будуть заповнені під зав'язку.

Тернопільська область

Схожі новини