Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Какая разница, кто я? Разве туристические деньги воняют?»

Журналіст «ВЗ» шукала у центрі міста російських туристів.

Після чотирирічного затишшя до Львова потрохи повертаються туристи з Росії. Останніми роками вони панічно боялися їхати у столицю Західної України. Налякала їх антиукраїнська пропаганда, яка розповідала про “кровожерних бандерівців”.

Як розповіла “ВЗ” директор ЛКП “Центр розвитку туризму” Мар’яна Олеськів, наразі російські туристи, які звертаються у центри туристичної інформації Львова, становлять 0,7% від усіх гостей, які приїжджають до міста Лева. Переважно їдуть росіяни, які мають у Львові друзів, родичів, знайомих.

“Росіяни не запитують у працівників центрів чогось провокативного, не уточнюють, де вулиця Бандери чи де пам’ятник Бандері, – каже чиновниця. – Деякі запитують, де розташований ресторан “Криївка”. Їхні питання – стандартні, такі самі, як і в інших туристів: де смачно поїсти, що відвідати, якими вуличками Львова прогулятися, як добратися з аеропорту до центру? Росіяни також цікавляться екскурсіями, музеями, відвідують Високий замок, Оперний театр, Шевченківський гай”.

У пошуках російських туристів вирушаю у центр Львова. Прямую на площу Ринок, де туристів зазвичай найбільше. Поки шукала гостей з Росії, поспілкувалася про життя-буття з іншими туристами. 38-річний пан Микола приїхав до Львова з обласного Миколаєва. Чоловік розповідає, що не вперше їде сюди на Різдвяні свята. “Я і на Великдень сюди їду, і на Зелені свята, – каже. – Львів дуже люблю. Тут тепла галицька атмосфера, гостинні і добрі люди. Завтра йду на сувенірний ринок “Вернісаж”. На сувеніри зі Львова щоразу витрачаю майже тисячу гривень. Раджу це місто відвідати своїм друзям, бо тут є на що подивитися”.

До розмови приєднався 26-річний Вадим з Києва. Він вперше приїхав до Львова зі своєю дівчиною Анною. Друзі радили відвідати Різдвяний ярмарок та “Криївку”. “Ярмарок сподобався, але у Європі значно кращі, – каже Вадим. – Ціни на сувеніри та їжу невисокі, хоча львів’яни нарікають, що тут все розраховано на туристів. Нехай би поїхали у Відень на ярмарок, де ціни на сувеніри у рази вищі, ніж у Львові”.

На площі Ринок зустрічаю двох туристок з Білорусі. 28-річна Анна та 29-річна Альбіна вперше у Львові. “Перші враження – “Вау!” – кажуть в один голос. – У вас гарний аеропорт, але дороги – не дуже. За таксі з аеропорту до центру таксист з нас “здер” 180 гривень (не викликали таксі телефоном, а скористалися послугами “бордюрників”. – Авт.). Мешкаємо в однокімнатній квартирі у центрі, за добу платимо дві тисячі гривень. Обідати ходимо у різні кафе, що на площі Ринок, вулиці Лесі Українки та на Вір­менській. Смачно і недорого. Найбільше до вподоби червоний борщ, голубці, деруни”.

...Нарешті біля кафе “П’яна вишня” зустрічаю трьох росіян з Москви – 57-річний Олексій з дружиною Анжелою та донькою Ганною. Пан Олексій має родичів у Львові, приїхав у гості. Востаннє з сім’єю гостював тут у 2012 році. “На проспекті Свободи відвідав Різдвяний ярмарок, завітав на екскурсію в Оперний театр, – каже він. – Вечорами люблю прогулюватися центральними вуличками, прилеглими до площі Ринок. Приємно, що за цей час Львів як туристичне місто ще більше розвинувся, полатали багато доріг”.

Запитую російських гостей про їхню позицію щодо війни Росії на сході України. Мовляв, у Львові – ви туристи, а тим часом наші хлопці мерзнуть в окопах, захищаючись від російських окупантів. Це питання не на жарт обурило росіян. “Какая разница, кто я? Разве туристические деньги воняют?” – відповів знервовано. Чоловік не захотів говорити про війну на сході, мовляв, це не його тема... Порадив мені не задавати росіянам провокативних питань, бо туристи з Росії залишають у Львові чималі гроші.

З досьє «ВЗ»

З 1 по 6 січня до трьох центрів туристичної інформації Львова звернулося 1830 гостей. 1280 звернень (майже 70%) – від українців, а найбільше з Києва (15,8%), Одеси (15%) та Дніпра (11,2%). 174 звернення – від гостей з Білорусі, 125 від поляків і 67 від туристів з Туреччини. Також зверталися подорожні з Німеччини, Росії, Франції, США, Литви. На свята у Львові гостювали 12 туристів з Індії.

У період з 8 по 14 січня 2018 року до центрів туристичної інформації звернулося 608 осіб. Серед туристів було троє мандрівників з Японії і двоє з Австралії. У цей святковий період до центрів туристичної інформації активно зверталися і львів’яни – 9,3%.

Фото автора

Схожі новини