Передплата 2024 «Добра кухня»

«Моральні претензії до них будуть завжди, поки я жива»

Мати загиблої у ДТП за участі кортежу Димінського Наталії Тріли написала резонансну заяву про те, що їй «відшкодували усі збитки».

Для усіх, хто стежить за резонансною справою трагічної загибелі 31- річної Наталі Тріли, громом серед ясного неба стала заява адвоката Віктора Василюка. Це новий адвокат галицького олігарха Петра Димінського. Саме Димінського родичі загиблої вважають винуватцем смертельної ДТП, що сталася 18 серпня біля села Ямельні Яворівського району. У своєму дописі на ФБ Віктор Василюк повідомив, що «нарешті вдалося вибачитись перед мамою дівчини, яка загинула в ДТП...» І додає скан заяви до слідчого й прокурора у кримінальному провадженні за фактом цього ДТП, яку написала мама загиблої Наталі, пані Марія Тріла.

«Збитки, спричинені дорожньо-транспортною подією, що мала місце 18 серпня 2017 року за участі Тріли Н. Є., відшкодовані повністю, — пише пані Марія. — Матеріальних претензій у зв’язку з вказаною ДТП не маю, що засвідчую своїм підписом. Одночасно інформую про відкликання (скасування) довіреностей, виданих мною третім особам на представництво моїх інтересів в судах та інших органах стосовно вищевказаного ДТП».

Ця заява на сторінці у ФБ викликала шквал обурених коментарів. Більшість дописувачів сприйняли її так, що “мама продала свою дитину”, а адвокат “захищає вбивцю”. Основний месидж дописів - “у справі Димінського — зрада!”. Олії до вогню підлив жорсткий коментар радника глави МВС, нардепа Антона Геращенка: “Честю загиблої доньки не торгують!.. Вочевидь, адвокати зробили усе, що від них залежить, аби переконати матір Наталі задешево, а, найголовніше, до суду відмовитися від матеріальних претензій до справжнього винуватця ДТП. За це їм щедро платить справжній винуватець ДТП. Ось у чому їхня головна мета, і мета примушення матері загиблої зробити таку заяву. В МВС і Національній поліції не будуть торгувати честю і пам’яттю загиблої 31-річної дівчини. І доведуть розслідування до пред’явлення звинувачень і оголошення в розшук справжнього винуватця загибелі Наталі Тріли. За її загибель відповість той, хто був за кермом «Meрседеса», а не «фунт» і не підставна особа. Такою є позиція й міністра МВС Арсена Авакова, і глави Національної поліції Сергія Князєва, і моя особисто. Можете у цьому не мати сумніву”.

Нагадаємо подробиці справи. Одразу після смертельної ДТП охоронець Петра Димінського Андрій Борщ заявив, що за кермом автомобіля був він, а не його шеф. Але родичі загиблої (двоюрідний брат Степан Мацевко та її мама пані Марія) заявили, що за кермом «Мерседеса» був не Андрій Борщ, а Петро Димінський. Свідки стверджували, що Борщ приїхав на місце трагедії вже після аварії.

“У ході слідства були отримані фактичні дані, які чітко свідчили, що охоронець Димінського Андрій Борщ в принципі не міг бути за кермом у момент ДТП, оскільки приїхав на місце через півгодини після трагедії, - нагадує хід слідства Антон Геращенко. - Слідчі поліції, аби докопатися до істини, зробили експертизу біологічних залишків на водійській подушці безпеки - на предмет встановлення справжнього винуватця ДТП. Слідчі також провели обшуки вдома й на роботі в Петра Димінського, аби виявити залишки ДНК, які йому належать. Викликали його на допит. Але Димінський, якому, очевидно, було що приховувати, 22 серпня вилетів за кордон і з тих пір уже четвертий місяць не повертається”.

Із заяви пані Марії незрозуміло, хто таки відшкодував їй збитки — адвокати, Андрій Борщ, Петро Димінський? І чи означає це, що вона взяла від сторони Димінського гроші, як своєрідну “компенсацію” за загибель доньки? Приблизно місяць тому в інтерв’ю “Високому Замку” пані Марія розповідала, що до неї приходили представники Димінського і пропонували відшкодувати усі збитки. Однак вона категорично відмовилася брати гроші. Навіть говорити на цю тему вважала блюзнірством. Казала, що буде добиватися того, аби був справедливо покараний справжній вбивця доньки, чого б їй це не коштувало.

Коли я вперше побачила інформацію про заяву пані Марії щодо «компенсації збитків», то подумала, що це фейк. Або що адвокат Димінського видає бажане за дійсне. Але пані Марія підтвердила, що справді підписала цю заяву. Але трактує її з точністю до навпаки. Вона розповіла журналісту “ВЗ”, що, як і раніше, відмовляється від матеріальних претензій до винуватців ДТП, але моральні претензії у неї до них будуть завжди, «поки я жива». «Вони вбили мою дитину», - каже жінка.

Але чому відкликала довіреність, яку раніше видала племіннику, двоюрідному брату загиблої Наталії — Степану Мацевку? Саме він очолював ініціативну групу, яка оголосила, що контролюватиме, аби розслідування загибелі Наталії Тріли було чесним і неупередженим. У групу входили, зокрема, представники ІТ-спільноти, адже Наталія була айтішницею, працювала у комп’ютерних компаніях. Пані Марія стверджує, що своєю заявою відсторонила племінника від розслідування, бо боїться за його життя, йому буцімто погрожують. Хто погрожує — не уточнює. Тепер де-юре вона єдина потерпіла у справі... У розмові з журналістом “ВЗ” пані Марія була небагатослівною. Сказала, що “їй зателефонували і сказали, що її телефони прослуховуються і щоб вона більше не давала коментарів”.

Водночас заява і останні дії матері загиблої Наталі, схоже, заскочили самого Степана Мацевка. У розмові з журналістом “ВЗ” він сказав, що з тіткою ще не розмовляв, вона його не ставила до відома, а про останні події довідався, коли до нього почали телефонувати журналісти. “Це її рішення, я його не коментую”, - сказав “ВЗ” пан Степан.

Схожі новини