Передплата 2024 ВЗ

«Найскладніше відреставрувати взуття, яке погриз собака»

 Майстер з відновлення взуття розповідає, як зі старих поношених мештів зробити «цукерочку».

Не заростають стежки у взуттєві майстерні. Купити нові чоботи чи кросівки нині дуже дорого, та й у кожної людини є улюблене взуття, яке б ще носив і носив, але ж воно не вічне. На допомогу у таких випадках приходять взуттєві майстерні. Якщо майстер від Бога, то зі старих «шузів» зробить «цукерочку». Коштує таке задоволення від 100 до 400 гривень - залежно від виду взуття та зношеності.

Хімчистка підходить для кросівок. Окрім чистки, за додаткову плату їх фарбують, відбілюють підошву, ліквідовують запах. Після такої реанімації кросівки виглядають ніби щойно з магазину.

Стандартну комплексну хімчистку взуття на синтетичній основі можна замовити за 100 гривень. Вартість глибокої чистки, тобто дуже забрудненого і зношеного взуття, — 150 гривень. Реставрація виробів із замші та шкіри стартує від 150 гривень.

Брендове взуття відчищають за 200 грн. А комплексна чистка зимового взуття коштує орієнтовно 250 гривень. За додаткову плату в майстерні замінять підошви та набійки, поставлять латки. Вартість додаткових послуг - від 50 до 200 грн., залежно від матеріалів.

Пофарбувати взуття - 100 гривень, перефарбувати в інший колір - 200 гривень. Реставрують не лише взуття, а й аксесуари. Сумки, гаманці та інші вироби зі шкіри теж мають шанс отримати друге дихання.

Майстер Дмитро Демченко розповів про специфіку ремонту взуття і дав поради, як правильно за ним доглядати.

Аж не віриться, що це – ті самі мешти.
Аж не віриться, що це – ті самі мешти.

- Як відбувається процес реставрації?

- Спочатку оглядаємо взуття, оцінюємо його стан. За необхідності відправляємо у ремонтний відділ, потім — у відділ реставрації. Якщо працюємо зі шкірою — прибираємо «задирки» і фарбуємо, якщо із замшею — повністю її відчищаємо і вже тоді фарбує­мо у потрібний тон. Після цих маніпуляцій взуття потрапляє у відділ догляду — там його оглядають і проводять остаточний «марафет».

- Що найскладніше відреставрувати?

- Найскладніше відновити наскрізні дірки у шкірі або відремонтувати пошкодження після зубів домашніх тварин. Такі роботи непередбачувані: все відбувається, як на операційному столі у лікарні.

- Яку пару у вашій практиці було найважче відремонтувати?

- Пару туфель, яку погризла собака. Довелось повністю розбирати плетіння, дошивати шкіру, переплітати знову, а потім фарбувати, щоб не було розбіжностей з основним кольором.

- Як правильно доглядати за взуттям?

- Щоб взуття довго вам служило, його обов’язково потрібно доглядати, не лінуватися. Час від часу шкіру зволожуйте кремом, щоб вона не пересихала, — це умова правильного зберігання. Не зайвим буде зберігати взуття у формотримачах, які допомагають парі відновити свою правильну форму і вирівняти складки. Ну і, звичайно, щовечора мити, протирати, за потреби начищати пастою. Культурна людина має це робити автоматично, так, як чистить зуби щоранку.

Схожі новини