Передплата 2024 «Добра кухня»

На свято кави везуть... чай і мило

Розпочалася «наймасштабніша кавова імпреза Європи» — Lviv Coffee Festival.

У таку дощову погоду — тільки каву пити! Мабуть, саме тому традиційний львівський фестиваль “На каву до Львова” проводять восени. Цього року пити каву до Львова кличуть уже водинадцяте. “Наймасштабніша кавова імпреза Європи — Lviv Coffee Festival”, як її називають організатори, проходитиме чотири дні — від 21 до 24 вересня. Журналіст “ВЗ” у перший день фестивалю вирушила на проспект Свободи, аби подивитися, які новації пропонує цьогорічний кавовий фест.

По-перше, змінилася локація фестивалю. Якщо раніше він відбувався у Палаці мистецтв та прилеглому дворику, а чемпіонат бариста — взагалі в одному із престижних готелів, то тепер усі імпрези — у двох невеличких павільйонах на проспекті перед Оперним театром. Між ними вмістилася і сцена, де публіку розважатимуть музичні гурти на ведучі.

На кавовому фесті зберегли добру традицію — відкривати фестиваль заварюванням кави у величезній 20-літровій джезві, а потім пригощати усіх охочих. Як розповів організатор фестивалю Андрій Сидор, це вже втретє фестиваль розпочинається із заварювання кави в джезві. Її виготовляли львівські ковалі, а близько двох кілограмів кави надала кав’ярня “Світ кави”. Також усіх почастували тортиком від кав’ярні “Легумінка”. Зрештою, у четвер, 21 вересня, коли розпочався фестиваль, масового скупчення публіки не було — будень все ж таки. Найбільше людей було під час самого відкриття, коли усі “ломанулися” на “халявний” тортик та кавусю. Потім публіка розбрелася по кавовому ярмарку.

Ярмарок розмістився у другому павільйоні, тут були ятки і столики. На відміну від попередніх фестивалів, на ярмарок, крім власне кави і солодощів, привезли багато різних харчів і товару, який лише опосередковано має відношення до кави. Так, продавали і традиційні львівські сувеніри, навіть парасольки, гаманці, мило, свічки, а з харчів — продукцію багатьох чайних фірм. Привезли навіть горіхи з різними присмачками з Одеси, які продавали у “фунтиках” по 50 гривень за 100 грамів. А також — мед, шоколад, еклери і навіть мюслі - у великих тубусах по 250 гривень.

Ціни — цілком фестивальні: шоколадні фігурки левів — 132 грн., шоколадні наручники — 68 грн., один невеличкий еклер (були навіть і позолочені) — 35 — 45 грн. Була, звичайно, і кава. Вартість еспресо коливалася від 16 до 40 грн., залежно від “крутизни” фірми. На вагу продавали каву в зернах різноманітних сортів — від 50 до 100 гривень за 100 грамів. На фесті були усі традиційні львівські кав’ярні і навіть один супермаркет. Привертали увагу публіки й соціальним трендом: мелена “Кава народу” коштувала 50 гривень за 175-грамову упаковку.

Голландські кавові деревця – у тренді. Коштують 250 гривень.
Голландські кавові деревця – у тренді. Коштують 250 гривень.

Новація цього року — кавові дерева. Тепер їх модно вирощувати вдома в горщиках. Часто ці рослинки ставлять під скляну колбу — так вони ефектніше виглядають. Ясна річ, що кавових зерен із цих малюків ви багато не назбираєте. Вони просто створюють “кавову” атмосферу у вашому помешканні чи офісі. На фестивалі був цілий стенд із голландськими кавовими деревцями - 200 гривень у вазонку, 150 - без вазонка. “У догляді за ними немає нічого особливого, - розповідає продавець Софія. - Це звичайні кімнатні рослини. Але перші три роки життя їх важливо обприскувати тричі на день дощовою водою”.

Були фірми і з інших українських міст. Компанія “Баркас-кава” привезла свою продукцію із Рівного. Беруть участь у львівському фесті вперше, сподіваються знайти хороших партнерів і клієнтів. Цінова політика — середня, у Рівному продають еспресо і американо по 14-18 гривень, у Львові — по 20. “Приїхати на фестиваль кави до Львова — це була одна з наших маленьких мрій, - розповідає менеджер з франчайзингу Аліна Архипенко. - Хочемо показати себе, побачити якісь новинки, прагнемо вдосконалення”.

Дніпропетровська компанія Теа house привезла до Львова різноманітні чаї. А ще привернула увагу оригінальними меблями, які виготовлені з... картонних ящиків. “Продаємо і каву, але кавою зараз покупців не здивуєш. Тому просуваємо чайну тему. Чай закуповуємо самі — розсипний, у фільтр-пакетах, - розповідає менеджер з оптових продажів Анна Труш. - У Львові ми не вперше, були тут у позаминулому році”.

Публіка “ломанулася” за “халявним” тортиком.
Публіка “ломанулася” за “халявним” тортиком.

У павільйоні “Кава-експо” відбувався чемпіонат бариста Kulchtsky Coffee Cup. Також іноземні та вітчизняні фірми виставили тут різноманітні обсмажувальні машини, кава-машини, кавове обладнання і навіть фільтри для води для приготування кави. Традиційно обиратимуть і найкращу кав’ярню Львова. Цього року започатковано ще одну номінацію — найкраща «Еко-кав’ярня».

Фото Євгена КРАВСА

Схожі новини