Передплата 2024 «Добрий господар»

Власники квартир охоче підселяють хлопців, бо дівчата використовують більше води...

Восени ринок оренди житла пожвавлять студенти.

З початком навчального року традиційно пожвавлюється ринок орендb житла. Студенти, як правило, бронюють квартири ще з середини липня. Якщо торік (в осінній сезон) ціни на оренду квартир підвищились на півтори тисячі гривень, то цього року власники житла гальмують вартість. Дехто навіть заманює клієнтів зниженням цін. Ріелтори пояснюють це тим, що за останній рік значно подорожчали комунальні послуги, за які теж платять орендарі. За найскромнішими підрахунками, влітку комуналка “двушки” витягає з гаманця до тисячі гривень, взимку — понад дві тисячі. У попиті — квартири з субсидіями на компослуги.

«Найдорожча оренда квартир — у серпні, - сказав “ВЗ” ріелтор Роман Андрусяк. - У вересні ціна ще тримається на тому ж рівні, а вже з жовтня поступово знижується. Це зумовлено попитом серед студентів. На ринок оренди житла також впливають працівники IT-технологій. Та вони зазвичай орендують житло дорогого сегменту — за 7-12 тисяч гривень за місяць».

Як розповіла “ВЗ” ріелтор Олена Міщанчук, в осінній сезон найдешевша однокімнатна квартира у периферійному районі Львова коштуватиме 3-4 тисячі гривень, двокімнатна — 4-5 тисяч. Ціна також залежить від стану помешкання та “начинки” - меблів, ремонту, сантехніки... У середньому місячна плата за студентський гуртожиток — 315-435 гривень. Деякі студенти, які не хочуть жити в гуртожитках, шукають помешкання через ріелторів. Послуги ріелторів не кожному по-кишені, це, по суті, вартість місячної оренди квартири.

“Студенти-першокурсники не хочуть орендувати окрему квартиру, йдуть на підселення до когось зі старших колег, - наголошує Олена Міщанчук. - Часто-густо живуть по четверо в кімнаті, щоб платити менше за оренду. Ціну ділять на кількість жильців. Хтось вирішує квартирне питання по-іншому - йде жити в окрему кімнату квартири, де є господар чи господиня. Платять від 800 до півтори тисячі гривень за місяць. Власники квартир охочіше підселяють до себе хлопців, ніж дівчат. Бо дівчата використовують більше води”.

Власники житла, яке здають в оренду студентам, страхуються від побутових форс-мажорів договором. У ціні, зокрема, враховується можлива поломка меблів, крадіжка речей.

Фото зі сайту real-estate

Схожі новини