Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Метр двадцять у капелюсі

Людям маленького зросту щодня доводиться відвойовувати «місце під сонцем».

У першому класі зі мною вчилася дівчинка на ім’я Софійка. Софійка була нижча за мене, і тому на уроках фізкультури її ставили у кінець шеренги. Через рік батьки перевели Софійку в іншу школу, я відтоді завжди замикала колону. Це було доволі принизливо, особливо у старших класах.

Думаю, подібну “школу життя” пройшли всі маленькі люди. Знаменитий американський актор Денні де Віто, зріст якого — 1,47 м, в одному інтерв’ю поділився невеселими спогадами зі шкільних років: “Було прикро на уроках фізкультури стояти у “хвості” шеренги. А як важко було бігти крос, обливатися потом, а тоді плентатися позаду всіх, тому що короткі ноги не можуть долати такі відстані!”

Однак багатьом відомим людям маленький зріст не завадив потрапити на широкі кіноекрани, зійти на музичний чи політичний Олімп. Зріст відомих голлівудських акторок Сальми Хайєк і Єви Лонгорії — 1,57 м, співачок Кайлі Міноуг і Шакіри — 1,55 м, обличчя “Шанель” і музи Карла Лаґерфельда, екс-дружини Джонні Деппа Ванесси Параді — 1,6 м. У Сари Джессіки Паркер — “зірки” “Сексу у великому місті”, яка вже багато років вважається “іконою стилю”, зріст — 1,59 м. У Мадонни — 1,58 м. У акторки Хайден Паннетьєррі — 1,55 м, але це не завадило їй зачарувати молодшого Кличка, зріст якого — 1,98 м! Маленькому треба докласти вдвічі більше зусиль, аби його помітили. Співачка Кайлі Міноуг в інтерв’ю не раз говорила, що маленький зріст — її козир: “Великі жінки створені для роботи, а маленькі — для кохання”. Однак, схоже, у розмовах із пресою Кайлі трохи кривила душею, бо свого часу зазнала дискримінації через свій зріст. Співачка пробувалася на роль королеви ельфів Галадріель у трилогії “Володар перснів”, але режисер Пітер Джексон віддав перевагу Кейт Бланшетт, зріст якої — 1,74 м. Однак жінкам трохи легше, бо можуть одягти взуття на високих підборах. Деякі, таке враження, навіть вдома ходять “на шпильках” (Юлію Тимошенко, наприклад, ніхто ніколи не бачив у кросівках). До цієї маленької хитрості нерідко вдаються і чоловіки. Папараці “засікли”: Володимир Путін носить мешти на високих обцасах. Підбори прикриває довгою штаниною. Російська “Вікіпедія” пише, що зріст російського президента — 1,7 м. Ця цифра фігурує у багатьох російських ЗМІ. Про Дмитра Медвєдєва відкрито говорять, що має 1,62 м зросту. Показово, що на фотографіях, де Медвєдєв стоїть поруч з Путіним, видно, що Путін — нижчий за нього приблизно на третину голови. Кажуть, саме маленький зріст змушує “компактних” чоловіків добиватися кар’єрних висот. Коли стає керівником, нарешті може дивитися “зверху вниз” на підопічних.

У світі все створено для комфорту людей зі стандартними параметрами. Візьмімо, до прикладу, торгові стелажі. Аби дістати пакет молока з третьої полиці у супермаркеті, доводиться демонструвати дива еквілібристики. До четвертої взагалі не доберешся навіть у стрибку. Стоїш і чекаєш, коли повз пройде хтось високий. Тоді можна жалісливим голосом попросити про допомогу. Жалісливий голос — таємна зброя “малюків”. Її застосовують, коли потрібно попросити шефа про відгул чи свекруху про якусь послугу. На чиновників, на жаль, не діє.

Квитки у театр чи кіно треба брати тільки у перші ряди, бо якщо попереду сяде хтось високий, не побачиш, що діється на сцені чи екрані. А видиратися на спинку стільця вихованій людині якось не личить.

Маленькому легко загубитися у натовпі. Ось чому тим, кого Бог обділив зростом, бажано одягатися у яскраве.

Авто з високою посадкою — справжній жах. Як залізти на сидіння, якщо ти — у вузькій спідниці? Як взагалі туди забратися? Виробники цих “монстрів на колесах” мали би подбати про трап для мініатюрних пасажирів.

Краще їхати маршруткою. Навіть якщо переповнена, завжди можна протиснутися у якусь шпарину. Правда, за час такої поїздки обов’язково отримаєш по голові — важким наплічником, дамською торбинкою, ліктем. До поручнів дотягнутися неможливо, тож доводиться триматися за крісло або інших пасажирів і вдихати “аромати” чужих пахв. Така близькість не тішить, зате всі особисті речі — під контролем.

Ліжко ніколи не буває замалим. Можна нормально виспатися на розкладачці, на задньому сидінні авто і навіть поперек дивана.

Одяг можна купувати у дитячих відділах. Якість цих речей краща, до того ж коштують дешевше. Якщо речі — у стилі casual (на повсякдень, у стилі “зручний мінімалізм”), ніхто й не помітить, що шили їх для підлітків. А от із взуттям — проблема. Якщо у жінки — 33-34 розмір ноги, постає перед нелегким вибором: що обрати — рожеві босоніжки з метеликами чи сліпони з принтом Ельзи з “Крижаного серця”? Як потім з’явитися у цьому в офісі чи на діловій зустрічі?

Можна щодня приймати ванну і при цьому не боятися, що наступного місяця прийдуть космічні рахунки за спожиту воду. Щоб вода повністю покрила тіло, достатньо наповнити ванну на третину!

Коли ти — маленький, падати не так страшно. М’язи компактного тіла швидше згруповуються, та й висота, з якої відбувається падіння, — менша. Це доводить і статистика: високі люди протягом життя травмуються частіше. Жінки, зріст яких 1,73 м, удвічі частіше отримують перелом шийки стегна, ніж жінки, зріст яких — 1,58 м.

Якщо зі зростом не пощастило, пощастить із тривалістю життя. У комуні Віллагранде-Стризайлі на острові Сардинія живе найбільша кількість європейців, яким перевалило за 100 років. Те, що живуть так довго, можна пояснити особливостями харчування (надають перевагу середземноморській кухні) і активному способу життя. Але вчені розглядають ще одну причину — низький зріст. Зріст середньостатистичного довгожителя у цій комуні близько 1,6 м.

Науковці помітили, що високі люди рідше скаржаться на здоров’я. Низькі частіше бігають по лікарях і беруть лікарняний. У старшому віці у високих частіше діагностують рак та інші серйозні недуги. Чим більший організм, тим більше у ньому клітин, що підвищує ризик мутацій. Іспанські медики провели дослідження за участі 1,3 млн. людей і з’ясували, що кожен додатковий сантиметр зросту вкорочує життя на 0,7 року.

Якщо не набирати вагу і забезпечити тілу мінімальний догляд, завжди виглядатимеш молодшим за свій вік. Правда, до 40 років без паспорта алкоголю не купиш. Моя мініатюрна знайома, яка вийшла заміж у 21, а дитину народила у 25, розповідала, що не раз ловила на собі осудливі погляди пенсіонерок: “Шо за діти пішли? Одне у них на умі! Ліпше би думало, як школу скінчити!”

Кажуть, у маленьких — великі амбіції, і через те у багатьох розвивається “комплекс Наполеона” (хоча французький імператор не був таким вже й маленьким — мав 1,69 м зросту). Існує стереотип, що маленький на зріст начальник — злюка, який зазнавав принижень у дитинстві, а тепер відіграється на підлеглих. Є у тому частка правди. Запитайте людину маленького зросту, чи насміхалися з неї у школі, і вона скаже, що так. Але насправді за показною строгістю ховається не лише страх знову стати об’єктом насмішок. Високий зріст підсвідомо асоціюється з величчю і впливом — невід’ємними якостями справжнього лідера. Крім того, зріст багато у чому залежить від особливостей харчування у дитинстві. Якщо дитина не доїдала, високою не виросте. Відтак ми швидше подумаємо, що наш співрозмовник маленького зросту — виходець із бідної сім’ї, ніж те, що у нього така генетика. У сучасному світі людей зустрічають “по одягу”, тому високі мають більші шанси на успіх, їм легше просуватися кар’єрними сходинками, вони більше заробляють. Високі, ставні люди виглядають привабливішими, викликають більший інтерес у представників протилежної статі. Тому і відчувають більше задоволення від життя...

Опитування «ВЗ»

А як вам живеться з маленьким зростом?

Тадей Едер, колишній генеральний директор і художній керівник Львівського національного академічного театру опери та балету ім. С. Крушельницької

Коли мама завагітніла мною, не знала, хто народиться — хлопчик чи дівчинка, худенька буде дитина чи повна, висока на зріст чи мала. Це — доля. Зовнішність не має настільки великого значення, яке ми їй надаємо. Коли закінчується життєвий шлях людини, мало хто згадує, якою вона була зовні, згадують, що хорошого зробила. Можна народитися ставним, гарним, але опуститися на дно...

У юнацькі роки у мене, як і у всіх людей маленького зросту, були певні переживання. Кожен думає: якщо ти — маленький, не зможеш постояти за себе. Тому почав займатися боксом. Перші перемоги на рингу додали впевненості у собі (Тадей Едер є членом Федерації боксу України. — Авт.). Але марив оперною сценою. На державному іспиті виконав одну з найскладніших оперних партій. Коли закінчив співати, у залі запанувала тиша — настільки вразили присутніх мої вокальні дані. Викладач Павло Кармелюк (відомий український оперний співак, народний артист СРСР. — Авт.) підійшов до мене і сказав: “Сынок, ты в жизни много потерял из-за того, что ростом мал!» Пояснив, що мені буде важко знаходити партнерок по сцені (я — тенор, а тенори грають на сцені героїв-коханців). Не знаю, чи ці його слова відіграли вирішальну роль, але так склалося, що я не став провідним солістом Оперного, зате багато років був генеральним його директором і художнім керівником...

Григорій Чапкіс, хореограф, народний артист України

Не можу сказати, що сильно страждав через свої габарити. Можна схуднути чи набрати вагу, а от на зріст ніяк не вплинеш. І я змирився. Щоб втриматися на сцені, працювати довелося за трьох. Високому широкоплечому хлопцю навіть танцювати не треба — достатньо розставити руки — і всі ним милуються. Я мусив виконувати циркові трюки (27 років пропрацював “циркачем” в ансамблі Вірського).

Маленьким жінкам простіше, бо ця їхня особливість — не недолік, а багатство. Вони виглядають більш привабливими, жіночними. А от невисокі на зріст чоловіки такими чарами не володіють. Їм складно наважитися підійти до жінки, бо бояться отримати відкоша. Але малий — не означає приречений на самотність. На кожен товар є свій купець. Якщо ти — розумний, маєш усі шанси завоювати серце обраниці.

Оксана Муха, співачка

Мені завжди подобалося, що я — “кишенькова жінка” (мій зріст — 1,52 м). Ніколи не хотіла бути високою. Біля такої як я будь-який чоловік — і високий, і низенький — почуватиметься комфортно. Є, звісно, свої “мінуси”. Щоб когось обійняти, доводиться стрибати. Розмір ноги у мене — 34/35, тож купую не те взуття, яке мені подобається, а те, яке є у наявності. Підбори рідко ношу, бо вічно кудись поспішаю, мушу бігти, тому стиль витонченої леді — не для мене.

Коли мені було 32 роки, люди думали, що 20 (“Маленька собачка — завжди цуценя”). Не скажу, що мені це подобалося. Але ця перевага — не надовго. З часом шкіра починає видавати справжній вік. Можеш виглядати на 10-15 років молодшою, але у 60 ніхто не скаже, що тобі — 30. Проте якщо у жінки є коханий чоловік, який огортає її любов’ю, поява зморщок не буде її особливо засмучувати…

Фото сайту politforums.net

Схожі новини