Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Літо: сезон пограбування квартир!

Лише у червні поліцейські затримали чотири групи «домушників».

У час літніх відпусток кількість квартирних крадіжок збільшується у рази. Останній випадок: правоохоронці затримали двох львів’ян, які залізли у помешкання у місті Новояворівську, що на Львівщині. Їх навіть не зупинило те, що у квартирі спав 14-річний син власниці. Зухвалі квартирники викрали комп’ютерну техніку та особисті речі. Затримані уже не вперше вчиняють пограбування квартир. До речі, один з “домушників” перебував у розшуку...

Нагадаємо, минулого тижня у Львові “відзначилася” банда з чотирьох квартирників-“гастролерів”. Наразі з них лише один у СІЗО. Двоє внесли заставу і накивали п’ятами. Четвертого злочинця поліцейські затримали у Борисполі, він вдруге збирався втекти. Раніше його на волю відпустив районний суд. Бандита доправили в Апеляційний суд Львівської області. Засідання перенесли на 30 червня.

Не минуло й кількох днів, як поліцейські по гарячих слідах затримали ще двох “гастролерів”, які обчищали квартири у Львові. До поліції надійшла інформація, що на вул. Гашека невідомі влізли у помешкання. Коли правоохоронці прибули на місце події, двоє зловмисників спробували втекти, заскочивши до «БМВ». Під час переслідування один зі злодіїв вискочив з машини та побіг між будинками, інший поїхав далі. Однак обидва були затримані оперативниками Управління карного розшуку Головного управління Нацполіції у Львівській області та працівниками патрульної поліції.

Як з’ясувалося, двоє 27-річних квартирників прибули до Львова з пострадянських країн. Речові докази у них вилучено. За фактом відкрите кримінальне провадження за ч.3 ст.185 (крадіжка) та ч.2 ст.345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу України. Максимальне покарання, передбачене статтями, - позбавлення волі на строк до шести років. Проводиться розслідування. Правоохоронці перевіряють зловмисників щодо їх причетності до скоєння інших злочинів.

Як розповів журналісту “ВЗ” голова Сихівського районного суду Сергій Лєсной, суд арештував цих двох затриманих, без права внесення застави. “Йдеться не лише про суму збитків у 10 тисяч грн., а й про супротив працівникам правоохоронних органів”, - каже голова суду.

Зі слів пана Лєсного, кримінальне покарання за такий вид злочину — від 3 до 6 років позбавлення волі. Однак процесуальне законодавство щодо процедури обрання запобіжного заходу занадто м’яке. “Максимальна сума застави, яка передбачена, 128 тисяч грн. Зрозуміло, що для професійних “домушників” ця сума є доступною. От вони цим і користуються”.

Як розповідають судді, якщо йдеться лише про один епізод з пограбуванням квартири (сума збитків, наприклад, 1600 грн.), то ймовірно, що “квартирника” відпустять на волю під заставу (як це було з пограбуванням помешкання на вул. Дунайській).

І шукай вітру у полі... Однак суд зобов’язує правоохоронців, аби ті забирали закордонні паспорти у «гастролерів», які приїжджають до Львова «на заробітки» і «бомблять» квартири... Та чи завжди це роблять?

У багатьох випадках винні і самі власники квартири. Виставляють у соцмережах фотографії, наприклад, з трапу літака, коли їдуть у відпустку. Як зазначають фахівці, квартирні злодії старанно моніторять соцмережі і у такий спосіб вичисляють свою жертву...

Як захистити своє житло від квартирних злодіїв?

Як розповів правоохоронець Олег Сушко, професійний злодій ніколи не вривається у першу-ліпшу квартиру. Він ретельно готується до крадіжки, перевіряє, чи справді господарів немає вдома.

Ви цілком можете знизити ймовірність крадіжки. Ґрати й захисна плівка — спосіб захисту вікон. «Найчастіше злодії вдираються у квартири, розташовані на першому поверсі. У них дуже просто потрапити через вікна, — каже правоохоронець. — Також «домушники» проникають і у ті житлові приміщення, вікна яких поруч з пожежними драбинами, іншими будівлями.

Придбайте міцні металеві двері, що мають посилену дверну коробку і два замки. Імовірність того, що злодії її відкриють і проникнуть у житло, значно зменшиться. Також можете встановити сигналізацію (тоді доведеться платити щомісячну абонплату). Більш простим варіантом сигналізації є датчик, що імітує гавкіт собаки. Він вбудовується у стіни квартири. Сигналізація спрацьовує на рухи людей у коридорі. При цьому лунає гавкіт собаки великої породи. Якщо ви не хочете витрачати гроші, то встановіть над дверима вашої квартири або будинку спеціальну лампочку-маячок. Злодії, побачивши її, можуть подумати, що у квартирі встановлена сигналізація. Таким простим способом ви відженете «домушників».

Вирушаючи на канікули або у відпустку, передайте цінні речі (гроші, ювелірні вироби) на зберігання найближчим людям. Складіть список техніки, яка у вас є у квартирі. Запишіть також номери (артикули) приладів. Список сховайте у будинку у затишному місці або візьміть зі собою. Зробіть на цінних речах гравіювання, або позначте їх наклейками. Завдяки цьому їх буде набагато простіше шукати, якщо станеться крадіжка. Передайте ключі від квартири своїм родичам. Нехай вони відвідують квартиру. Як правило, злодії, наміряючись вторгнутися у чуже житло, вставляють у двері сірник, або натягують нитку на ручку. Цим способом «домушники» перевіряють, чи справді господарі виїхали і не приходять у квартиру. Якщо ваші родичі будуть регулярно відвідувати житло, то ви навряд чи станете жертвою злодіїв».

Фото з архіву «ВЗ»

Схожі новини