Передплата 2024 «Добра кухня»

«Ми вже зняли табличку! Нехай їздять і псують нам плінтуси...»

Кондитерський магазин «заднім числом» визнав помилку  щодо заборони в’їзду матерів з дитячими візочками

Львів’янка Надія Нікольська написала у соцмережах скаргу — у кондитерських магазинах «Вацак», що на вулицях Патона і Любінській, заборонено заходити... матерям з дитячими візочками та клієнтам із собаками. “На дверях магазинів є оголошення про такі заборони, - обурюється жінка. - Прирівняли дітей до собак! Я розумію, що, можливо, там мало місця. Але якщо дитинка спить у візочку, то мама повинна її залишити на вулиці? Або взагалі не заходити туди, коли вона йде мимо і вирішила щось купити?”.

Соцмережі “гудуть” щодо цього прикрого випадку. Мовляв, адміністрація магазину не знає елементарних правил, порушує права людини, принижує своїх покупців. Львів’ян не вперше обурюють вивіски у магазинах, які забороняють заходити всередину з дитячими візками. Торік критикували магазин “Дюна”, що на вул. Степана Бандери. Після громадського тиску адміністрація таки зняла конфліктну табличку.

Начальник управління захисту справ споживачів Василь Ріпка розповів “ВЗ”, що через урядовий мораторій на перевірки не можна покарати адміністрацію магазину, де встановлено табличку про заборону в’їзду матерів з візочками. “До нас часто звертаються по допомогу, просять покарати власника магазину, де торгують неякісним одягом чи взуттям. На жаль, наші повноваження тепер обмежені, - каже чиновник. - Ми повинні звернутися до Києва за дозволом на перевірку. У більшості випадках не отримуємо дозволу”.

Телефоную по коментар до адміністратора магазину “Вацак” Зої Труць. Жінка сказала, що ніхто не думав, що “невинна” табличка про заборону входу в магазин з дитячими візками викличе громадське обурення. Заборону, мовляв, ввели через те, що візочки нищили плінтуси, оббивали стіни... Продавці змушені були прибирати від болота. А одного разу, пригадує пані Зоя, до магазину одночасно зайшли господар з великою собакою, яка перед вітриною неприємно “чавкала” ротом, відлякуючи покупців, і мама з візком. У магазині виникла напружена атмосфера: дитина злякалася собаки, мама не на жарт роздратувалася. Коли “клієнти” вийшли з магазину, влаштували “розбір польотів”. На тлі цих та інших “подій” адміністрація кондитерки вирішила встановити табличку із забороною.

Зоя Труць запевнила, що вони вибачилися перед клієнткою, яка написала скаргу. “Ми зняли табличку! Нехай тепер їздять візками і псують нам плінтуси, - розповіла адміністратор магазину. - Не хочеться, щоб магазин оббивали. Роботу продавця треба цінувати, який прибирає за кожним. Люди цього не розуміють”.

Коментар для «ВЗ»

Віталій НАДАШКЕВИЧ, юрист

Зазвичай така заборона встановлюється внутрішніми правилами організацій і найчастіше зустрічається в супермаркетах та гуртівнях. Але, забороняючи мамам з візочками в’їжджати до приміщення, адміністрація зазіхає на їхню свободу пересування. Це грубе порушення конституційного права. Проте пряма норма, яка б гарантувала таке право батьків (адже з візочком може рухатися не лише мама), - відсутня. На цю тему є низка судових рішень, які виносяться на користь власників магазинів. Представники торгових точок часто апелюють до того, що насправді не забороняють в’їзд з візочками, а рекомендують, просять... З іншого боку, існують випадки, коли під громадським тиском торговельні мережі переглядали свої правила і дозволяли рух з візочками. У деяких випадках - лише після розписки батьків про ознайомлення з правилами безпеки.

Фото з архіву «ВЗ»

Схожі новини