Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Коли «Медовуха» майже без меду…

На Закарпатті відбувся «Медовуха-фест», який місцеві охрестили «святом шашликів».

Цими вихідними в Ужгороді проходив восьмий фестиваль меду «Медовуха-фест». Розмістилося свято у самому центрі міста, на площах Театральній та Фенцика. Однак, попри заявлену назву, містяни назвали презентацію медової продукції фестивалем шашликів та алкоголю…

Незважаючи на сиру й холодну погоду, на фест протягом двох днів прийшли тисячі відвідувачів. З них чимало і з-за меж області. У всій програмі ужгородці та гості обласного центру найбільше облюбували дегустацію медового елю і бальзаму «Здоров’я Карпат».

Власне вибір медової продукції на фесті виявився напрочуд бідним. Солодким продуктом тут торгували у кількох наметах і то, в основному, привезеним із Херсонщини, Львівщини, Хмельниччини та Кіровоградщини.

Бідний вибір меду компенсовував запах смажених ковбасок, шашликів, а також глінтвейну, який продавали по 20 гривень за склянку. Бринзу та вурду реалізовували по 150 гривень за кілограм…

Значну частину презентованого на фесті становили вино, горілка, наливки, домашні сири, солодощі, копченина і навіть сушена та в’ялена риба. Це викликано попитом відвідувачів, адже майже півплощі Фенцика зайняли намети з наїдками та столики, за якими відвідувачі, попри собачий холод, сиділи просто неба й наминали шашлики з вином або горілкою.

До медових яток підходили лише поодинокі покупці. Та й ціни на привізний мед, як на фестивальний формат, були дещо завищеними. За 20-грамову баночку з різнотрав’я просили 50 гривень, за півлітрову — близько 100, а за літрову — до 200 гривень. По 100 гривень правили і за півлітра квіткового пилку. Продавали також і прополіс, різноманітні солодощі на основі меду та вироби з воску.

Паралельно на міській сцені присутніх розважали дитячі аматорські колективи. На жаль, насиченої культурної програми представлено не було. Ситуацію дещо рятували колоритні фотозони.

Закарпатська влада «проінспектувала» смачну продукцію.
Закарпатська влада «проінспектувала» смачну продукцію.

Голова Закарпатської обл­держадміністрації Геннадій Москаль та міський голова Ужгорода Богдан Андріїв теж завітали на фестиваль, поспілкувалися з підприємцями, продегустували медову продукцію.

Володимир Лях, голова Асоціації пасічників Закарпаття, яка є ініціатором та головним організатором свята, запросив гостей свята не лише дегустувати мед, медовуху та інші смачні продукти з меду, а й послухати пізнавальні лекції, які проведуть досвідчені пасічники, зокрема, щоб знати, як правильно обирати мед, взяти участь у майстер-класах.

Розказати людям про те, як виглядає якісний мед, як його виготовляють, — головна ідея фестивалю, кажуть організатори.

Схожі новини