Передплата 2024 «Добрий господар»

Миска куті – 50 гривень, м’ясні смаколики – від 300

Цього року пісний стіл трохи подешевшав, а різдвяний – навпаки.

У передсвяткові дні кожна господиня має клопіт: як приготувати на Святий вечір смачний пісний стіл? Торік головна святвечірня страва — кутя — була “золота”. За півлітрову банку вимоченої пшениці продавці на ринках просили 11-12 гривень, склянку маку — 10 гривень.

Цього року деякі складники куті подешевшали. І за склянку маку, і за півлітровий слоїк хорошого зерна правлять 10 гривень. Родзинки, цукати та волоські горіхи теж не подорожчали порівняно з минулим роком. Цукати — 150 гривень за кілограм, родзинки — 70, чорнослив — 60, волоські горіхи — 15-20 гривень за склянку. Ціна за півлітрову банку меду теж не змінилася — 60-75 гривень.

У народі є звичай: перша кутя має бути багатою, тобто присмаченою цукатами, курагою, горішками. Друга кутя (на Хрещення) може бути скромнішою. Цього року миска ситої багатої куті обійдеться у 50 гривень, торік була на кілька гривень дорожча. А ось святковий стіл на Різдво з вудженими м’ясними виробами влетить у копієчку — шинки, ковбаси та м’ясо, кажуть продавці, подорожчали на 10-15%. Щоб придбати все “за протоколом”, треба викласти щонайменше 300 гривень. Журналіст «ВЗ» вирушила на Привокзальний ринок, щоб дізнатися ціни на продукти до пісних страв, а також вартість трапези на Різдво.

Деякі продукти до пісної вечері на 6 січня можна купити, не доходячи до ринку. “Бордюрники” продають сухофрукти по 15 гривень за півкілограма, а на ринку кіло коштує 40. На ціннику написано “Груша, яблуко...сонце”. Уточнюю, що це за сонячний фрукт. Виявляється, це груші та яблука, які сушилися на сонці.

Горнятко перекислої капусти для вареників — 7. Головка часнику — 7-8, за кілограм домашнього просять 85. Мак для куті “з тротуару” — 9 гривень за склянку, а на ринку — на гривню дорожче. Продавчині із села припрошують купити саме в них. Мовляв, на базарі є польський мак, який трохи гірчить або “пустий”... У супермаркетах можна придбати готову начинку для куті польського виробництва. Крім перетертого маку, там є цукати та родзинки — 29-32 гривні за 330-грамову банку.

На самому ринку — тиснява. З одягом трохи не вгадала: замість хутряного пальто треба було одягнути куртку-“парку”. Уги затоптали відвідувачі. У “бонус” отримала «масаж» боків. При вході старші пані торгують сушеними грибами. Від ціни в’язки сушених білих очі на лоб лізуть — 250 гривень. Щоб зекономити, доведеться брати на грибну підливу в’язку міксу — підберезники, підосичники та лисички по 25-35 гривень. Ціна залежить від довжини нитки, на якій нанизані грибочки. Йду шукати мариновані білі. Але марно. Весь ринок обійшла — немає. Навіть маринованих підберезників не знайшла. Торік білі продавали, але трохи дорого — 100 гривень за літрову банку. Красиві свіжі шампіньйони продають по 46 гривень за кілограм. Є дешевші, але вони чорні і годяться хіба що на підливу.

Одна старша пані продавала “рожу”- традиційну галицьку начинку для пампухів з перетертих з цукром пелюсток дикої троянди. За маленький слоїк просять 30 гривень. Коли сказала, що така пампухова начинка — надто дороге задоволення, продавчиня погодилася опустити ціну на 5 гривень. За 30-35 гривень можна купити півлітрову пластикову тару повидла. Але воно зі штучними ароматизаторами... Тож для пампухів обираю все ж “рожу”.

Йду в овочевий сектор, щоб придбати складники для пісного меню. Морква, картопля, цибуля — по 5 гривень за кілограм. Шість-сім гривень коштує кіло буряку. Білокачанна капуста не першої свіжості — 2,5-3. Красива капуста — по 5.

На Святвечір традиційно запікають та смажать рибу. Покупці окупували ятки з мороженими морепродуктами. Таке враження, що їх дають задарма... Найдешевша риба — від 50 гривень за кілограм, крабові палички — від 90. А ось на живу рибу попит менший. Кілограм білого амура — 65 гривень, товстолоб — 38, короп — 56.

На другий день після Святого вечора різдвяні столи мають вгинатися від м’ясних наїдків. “Для святкового столу переважно купуємо всього потроху, — розповіла 26-річна молода мама Ольга. — На ковбасах та шинках не економимо, бо що родичі скажуть... Цього року витрачу на м’ясне 400 гривень, включаючи субпродукти на холодець та запечений домашній паштет. Краще купити менше фруктів та солодощів, але копченості на Різдво мусять бути”.

У м’ясному секторі ринку з усіх боків кличуть щось куштувати і купувати. Але дійти до прилавків складно, бо тебе товчуть сумками старші пані. Під вухо чуєш гострі суперечки сімейних пар на тему “Навіщо нам стільки ковбаси?”.

Ціни трохи кусаються. Сире сало — 50-55 гривень, свіжа кров’янка, з якої йде пара, — 50. Якщо хочете приготувати кров’янку вдома, треба викласти 20 гривень за десятиметрову упаковку кишки, плюс за літр крові — 15 гривень, кілограм гречки — 37 гривень.

Набір кісток для холодцю — від 30 гривень за кілограм, “холодцеві” гомілки — 45. Язики для заливного — 130 гривень за кілограм.

Шинкова вирізка телятини — 90-95 гривень, а свиняча — від 65. Готові вуджені шинки — 140-150 гривень за кілограм, шпондер — 110, ковбаса — 135. М’ясні рулети — від 70 гривень.

Різдвяне застілля складно уявити без фруктів. Ціни на “екзотику” майже не підскочили. Хіба що на гривню-дві, і то через святковий попит. Апельсини — 27 гривень за кілограм, ківі — 40, виноград — 45, мандарини — 30-32, гранат — 45, корольок — 55, хурма — 47. Для чаю можна придбати корінь імбиру — 65 гривень за кіло.

Схожі новини