Передплата 2024 ВЗ

У сніговій облозі

Буксують не лише машини, «пробуксовують» чиновники... 

Цього року зима справді застала нас зненацька: такого раннього і такого потужного снігопаду не очікував ніхто. Зазвичай останніми роками на Львівщині навіть Новий рік зустрічали без снігу. Та хоча синоптики і попереджали, що Балканський циклон принесе нам сніг і хуртовину, минулий вікенд став безпрецедентним: у ніч із суботи, 12 листопада, на неділю, 13 листопада в області випало більше місячної норми опадів. Хурделиця мела цілу ніч і півдня у неділю...

Не готові наші комунальні служби до раптових викликів стихії! На шляхах ситуація була катастрофічною: усі дороги заметені мокрим снігом, ожеледиця, знеструмлено 249 населених пунктів, люди заблоковані у сніговій облозі. Упродовж сніжної доби рятувальники Львівщини шість разів витягали зі снігу карети швидкої допомоги.

“З першим снігом вас!” — привітала журналістів заступник голови Львівської облдержадміністрації Ірина Гримак (відповідає за проблематику доріг) у понеділок, 14 листопада, розпочинаючи прес-конференцію, присвячену подоланню наслідків негоди в області. “Львівщина впоралася із негодою на “тверду сімку” за десятибальною шкалою”, — оцінила свою роботу чиновниця. Повідомила, що кадрові оргвисновки для керівників нижчої ланки не забарилися — за погану організацію доїзду громадського транспорту в населені пункти та за погану організацію робіт під час стихії з посад звільнено виконувача обов’язків голови Бродівської РДА і керівника Городоцького районного управління дорожнього господарства.

Та загалом Ірина Гримак похвалила усіх, хто боровся зі стихією: “До честі всіх служб, які працюють на території області, вони цей екзамен витримали гідно, із максимальним залученням техніки і людей. Життєдіяльність області відновлена, усе працює у штатному режимі: станом на понеділок, 14 листопада, доїзд до усіх населених пунктів області відновлений, громадський транспорт ходить за графіком, усі школи працюють, з газопостачанням проблем немає, електропостачання має відновитися до 16.00, усі котельні працюють у звичайному режимі, опалення до усіх будинків підведено”.

Ірина Гримак розповіла, що особисто за кермом авто об’їжджала проблемні дороги. Перевіряла трасу Львів-Шегині та Об’їзну дорогу Львова. Станом на 9-ту годину вечора 12 листопада, ці ділянки були посипані піскосоляною сумішшю. За підсумками снігового вікенду використали близько 4 тисяч тонн суміші. Це на 50% більше за норму для такого пе­ріоду року. Щоправда, сильні пориви вітру “загладжували” дорожнє полотно, створювали на ньому слизьку кірку.

Починаючи з 18.00 вечора 12 листопада Львівська ОДА перевела усі служби у режим надзвичайної ситуації. Це дорожні, аварійні, рятувальні служби, долучилися також Національна поліція, Патрульна поліція, які працювали дві ночі безперервно і станом на понеділок ще чергували на території області. “Львівобленерго” скерувало у проблемні місця 33 аварійні бригади. Їхніми зусиллями станом на ранок понеділка, 14 листопада, знеструмлених населених пунктів залишилося 53.

Загалом на шляхах області працювало понад 300 одиниць техніки. До служб Облавтодору добровільно долучилися потужності МНС і приватні структури (більше 50 підприємств), які мають великогабаритну техніку, яка цілодобово розчищала сніг.

Двадцять екіпажів Патрульної поліції і Національної поліції (виявилося, що цієї кількості недостатньо, додатково залучали екіпажі поліції з міста Львова) обмежували по області рух вантажівок. Не увесь габаритний транспорт (фури) перейшов на зимові шини. Було прийнято рішення скерувати усі фури, які пересувалися по області, на відстій. Але місць для відстою було недостатньо, тому фури розташовували і навколо АЗС. Екіпажі поліції працювали також на митних переїздах. Там фури скеровували на відстій після проходження митного контролю. Загалом у неділю зупинили близько 1200 фур. Це 70% усієї кількості транзитного транспорту, який пересувається територією Львівщини. На західному обході міста Львова накопичилося багато великогабаритного транспорту, якому було наказано зупинитися на узбіччі Кільцевої дороги. Це спричинило колапс. Зокрема, проблема з пересуванням транспорту через заблоковані фури була в Миколаївському районі (біля села Розвадів), біля Куликова і Рясної-Руської. Фурам дозволили рухатися лише після 10-ї години вечора, коли поменшав потік легкового і громадського транспорту.

Опитування

Як ви в понеділок добиралися на роботу?

Олег СИНЮТКА, голова Львівської ОДА

«Машиною. Живу близько від роботи, тому не маю суттєвих проблем. У неділю, коли йшов на роботу і з роботи пішки, звичайно, відчув неприємності, які стосувалися неприбраних хідників. Не хочу коментувати роботу комунальників у місті, бо це буде некоректно з мого боку. Але фотографії, які бачив в Інтернеті, про величезні черги на зупинках громадського транспорту, не прикрашають роботу міської ради».

Ірина ГРИМАК, заступник голови Львівської ОДА

«Добираюся до роботи власною машиною. Їду дуже рано на роботу, коли ще немає скупчення транспорту. Порівняно з недільним днем, коли мені доводилося пересуватися і Львовом, і областю, в понеділок ситуація була набагато кращою. Неділя показала, що у нас на території міста працює недостатньо ресурсу. Якщо ще дороги були частково розчищені, то тротуари були засніжені, і людям доводилося йти по проїжджій частині. Син добирався у школу маршрутним таксі — вийшов раніше з дому і нормально доїхав.

Фото з «ФБ»

Сніговий транспортний колапс виник через... саботаж двох перевізників?

Власники маршрутів виправдовуються — нерозчищені дороги.

Начальник управління транспорту Львівської міської ради Віктор Щир впритул не бачить транспортного колапсу, в якому опинилося місто після снігових заметів. А соцмережі гудуть: “Не треба бути великим аналітиком, щоб спрогнозувати погану роботу транспорту на початку робочого тижня”. Добратися на роботу було вкрай складно, частина маршруток саботували. В одних не завівся мотор, в інших не вистачило водіїв. Львів’яни по півгодини чекали на зупинках, їхали, як “оселедці в банках”. Складається враження, що Віктор Щир живе на “іншій планеті”: “Вранці добирався маршруткою №4-а. Доїхав добре, на роботу не спізнився...”.

Через негоду 14 листопада на чотири міські маршрути (№54, №19, №36 та №22) не виїхало жодного автобуса. Ці маршрути обслуговують АТП-14630 та «Фіакр». “Проблемними залишаються ще близько 9 автобусних маршрутів, — повідомив Віктор Щир. — На 44-му маршруті курсує тільки один автобус. На маршрут №13 з 16 автобусів виїхало 4, на маршрут №17 — з 13 виїхало 9. Лише 5 автобусів з 12 виїхало на маршрут №18. На маршрут №24 — виїхало 5 з 12. На 30-й маршрут виїхало 2 автобуси з 10, на 39-й — виїхало 3 з 10, на 41-й — виїхало 7 з 19, на 43-й — виїхало 12 автобусів з 16. Перевізники пояснюють таку ситуацію нерозчищеними дорогами, що унеможливило випуск автобусів. Вважаємо, що перевізники саботують роботу. Бо дороги у місті розчищені і проїзд транспорту можливий. Зокрема, перевізник «Фіакр» скерував нам листа з вимогою розчистити дороги та забезпечити проїзд. Інші власники маршрутів визнали ситуацію з прибиранням доріг оптимальною для роботи громадського транспорту. Станом на 14 листопада на вулицях міста працювало 99 одиниць снігоприбиральної техніки”.

Чому головний транспортник Львова не може навести лад із перевізниками, що недобросовісно виконують роботу? Чому через саботажників мають страждати пасажири? Віктор Щир пояснив, що власникам маршрутів скерують листи-претензії. І що? Проблема з транспортом — не нова. Деякі власники маршрутів і до негоди працювали абияк, але у мерії не бачили цього...

“Нехай управління транспорту не кидає камінь в город перевізників, нехай краще розчистять дороги, — сказав “ВЗ” директор АТП-14630 Степан Кузбит. — Після недільних заметів багато автобусів поламалися, вони буксували в снігах, що аж зчеплення вийшло з ладу. Тож у понеділок не змогли виїхати на роботу. Але до кінця дня на 44-му маршруті ми додали більше машин, які відремонтували”.

Фото Валерія ШМАКОВА

Вранці на маршрути, які обслуговує АТП-1, виїхало 179 автобусів

За інформацією керівника ЛК АТП-1 Ярослава Іванця, сьогодні вранці на міські маршрути, які обслуговує комунальне АТП-1, виїхало 179 автобусів з 202.

«На маршрути вранці не виїхало тільки 23 автобуси з запланованих 202 машин. Причина — водії, які живуть за межами Львова, не змогли вчасно приїхати на роботу. Технічно автобуси були готові до роботи, територія та виїзди з АТП були очищені від снігу», - зазначив Ярослав Іванець.

За його словами, упродовж дня ситуацію на маршрутах врегульовано.

Джерело: прес-служба ЛМ