Передплата 2024 «Добрий господар»

Кадровий «голод» у дошкільних закладах

У Кабміні обіцяють підвищити оклади вихователів дитсадків аж на 7,4%. З таким підходом до проблеми незабаром у державних садках не буде кому працювати...

У Львові катастрофічно бракує вихователів-педагогів у дошкільних закладах. Працівники держустанов масово звільняються і переходять на роботу у приватні садочки. У деяких дитячих закладах на дошці оголошень висять повідомлення про те, що є одразу три вакансії. Не секрет, що зарплата у таких установах — мізерна! Якщо ситуація не зміниться, незабаром наших дітей не буде кому виховувати.

...Товаришка каже, її п’ятирічний син ходить до старшої групи. Його вихователька звільнилася і пішла працювати у молодшу школу. Заняття у садку проводять усі вихователі по черзі. Та хіба це вихід із ситуації? У найвідповідальніший момент, коли дитину треба готувати до школи, група залишилась без педагога. “На роботу взяли молоденьку виховательку, - веде далі пані Ольга. - Ось нещодавно вона повернулась з двотижневої сесії. Видно, що досвіду роботи у неї немає. Та вона, таке враження, і двох слів не може зв’язати. Словниковий запас — бідний... У сина щодня нові синці. Діти билися за машинку — вона якраз вийшла у туалет. Керує “парадом” няня-старожил, її крики чути аж на першому поверсі”.

Завідуючі розповідають, уся проблема у зарплаті. Молодий фахівець після закінчення навчального закладу отримує на руки 1500 грн. “Вони попрацюють рік і звільняються. За ці гроші і на роботу невигідно ходити, - каже знайома завідувачка. - Весь день на роботі, а ввечері, коли повертаються додому, ще треба купу конспектів написати, бо такі вимоги, і їх ніхто не відміняв. Нам обіцяли підвищення зарплати на 60%, частково у грудні, решта — у травні. Та до травня ще треба дожити”. Зі слів завідувачки, та індексація зарплати, яку провели кілька місяців тому, хіба що зменшила зарплату, а не збільшила...

Проблема із місцями у садках — окрема тема. У деяких групах — по 60 дітей! Чого можна навчити дитину, коли у групі стільки малюків? Здається, є негласна вказівка керівників ЛМР — брати усіх охочих, аби менше шуму було.

Чи вирішать проблему приватні садки? Згідно із новим законом, їх дозволили відкривати навіть у житлових будинках (умови стали більш лояльними для підприємців). У Львові чотирнадцять ліцензованих приватних садочків. Які умови приватники пропонують педагогам та дітям? Коли відкрила сайт приватного садочка на Сихові - “Еколенду”, — побачила, яка кількість заходів там відбувається, майстер-класів для дітей. Державні садочки, своєю чергою, запрошують Левка Дурка, який уже не один рік розповідає малюкам про правила дорожнього руху... Часи змінилися. Слід рухатися далі...

Власниця чотирьох садочків “Хеппі” Ірина Астахова каже, люди переходять з державних садочків у приватні, по-перше, через зарплату, у нас вона мінімум удвічі вища. По-друге, тут менше дітей у групах — 12 максимум. “Нещодавно до нас прийшла няня, яка отримувала у державному садочку 1500 грн., у нас - 3500 грн., - каже пані Ірина. - Середня зарплата у наших вихователів — 3500-4500 грн. Роботи у них не менше, але кожній дитині мають можливість приділити значно більше часу”.

Пані Ірина планує відкрити ще один садочок у центрі міста. Те, що дитячий заклад дозволили облаштовувати у житлових будинках, великий плюс, бо вільних приміщень у Львові не так багато. Цікавлюся, чи прибутковий цей бізнес? “Якщо правильно все організувати, - пояснює власниця. - Ми на ринку два роки, тепер репутація працює на нас. Якщо 3,500 грн. коштує садок, то більш ніж половина цієї суми йде на оренду, зарплату, харчування”.

“Чи берете ви на роботу вихователів з державних садків?” - запитую. “Деякі “наворочені” педагоги присилають резюме, ну такі супер-пупер, а спілкуватися з дітьми не вміють... Я, наприклад, дуже прислухаюся до рекомендацій. Буває, і самі батьки рекомендують перевірених педагогів. Треба дивитися на людину, як вона контактує з дітьми. Це основна вимога. А ще — досвід (як мінімум два роки), обов’язкова дошкільна педагогічна освіта”.

Начальник відділу з питань ліцензування та атестації навчальних закладів освіти обласного управління освіти і науки Олександр Іванюк каже, кожен приватний дошкільний заклад має отримати безстрокову ліцензію (коштує 170 грн.). “У Львові є з десяток садочків, які працюють нелегально, - каже чиновник. - Їх має вираховувати податкова. Дошкільний заклад не може працювати у підвальних і напівпідвальних приміщеннях, має бути відповідне освітлення, вода. Навчання мають проводити за затвердженими міністерством освіти програмами. А нелегальні підприємці лише збирають гроші у кишеню. Тож батьки мають бути пильними і не ризикувати”.

Так виглядає, що до нового року педагогічним працівникам дошкільних закладів добавлять грошей, яких вистачить хіба що на ялинку... Тож кадровий “голод” у садках лише зростатиме...

Коментар для “ВЗ”

Наталія ФЕДАЙ, в. о. заступника начальника управління освіти з фінансово-економічних питань ЛМР

З 1 грудня, згідно із законом України про Державний бюджет, розмір мінімальної зарплати підніметься до 1,600 грн. Нижче цієї суми ми платити не можемо. Оскільки у нас працівники бюджетної сфери працюють відповідно до постанови щодо тарифних розрядів, зростатиме і тарифна сітка. На якому тарифному розряді працює вихователь, так і буде зростати його заробітна плата. Тарифний розряд педагогічним працівникам встановлюється на підставі атестації (атестація відбувається раз на п’ять років). Оклади за тарифною сіткою зміняться. Планується ріст на 7,4%. Наразі ще постанови Кабміну про підняття заробітної плати немає. Наприклад, педагог, якому нараховується зарплата за десятим тарифним розрядом, сьогодні має оклад 2,157 грн. Після підняття його оклад зросте на 163 грн. Крім того, педагогічні працівники мають доплати за вислугу років та 20% за престиж професії. Міністр обіцяла, що з 1 грудня оклади нам піднімуть.

Схожі новини