Передплата 2024 «Добра кухня»

Кожній домашній собаці – по жетону!

Господарі мають зареєструвати своїх псів у базі даних ЛКП «Лев». Котів – за бажання. Не всі у захваті від такої ідеї.

З 1 вересня господарі собак мають зареєструвати в ЛКП “Лев” своїх домашніх улюбленців. У місті стартувала обов’язкова реєстрація домашніх собак, а також котів — за бажання власників. Такі Правила утримання і поводження з тваринами у Львові затвердили на сесії ЛМР ще у березні цього року. Вартість реєстрації — 52,63 грн. У майбутньому таку реєстрацію здійснюватимуть також ветеринарні клініки.

«Власники собак мають чотири місяці, аби звернутися у ЛКП “Лев” — приїхати безпосередньо до нас чи зареєструвати тварину онлайн і отримати реєстраційну картку та жетон. У разі, якщо собака загубиться, ми зможемо просканувати QR-код і швидко знайти власника тварини. З початку 2017 року правоохоронні органи почнуть контролювати виконання ухвали», — розповіла директор ЛКП “Лев” Оксана Кошак. У разі невиконання ухвали господарів штрафуватимуть представники поліції або муніципальної дружини міста (полісмени керуватимуться ст. 154 КУ про адміністративні правопорушення).

Ось так виглядає жетон на ошийнику у білого пуделька...
Ось так виглядає жетон на ошийнику у білого пуделька...

У Львові близько 120 тисяч домашніх тварин. Розробник єдиної бази ідентифікованих тварин міста Львова Віктор Копач зауважив: їх реєстрація також дасть можливість контролювати, чи власники вакцинують своїх домашніх улюбленців від сказу. А це вже питання безпеки міста.

Отже, процедура реєстрації передбачає внесення інформації про собаку в єдину реєстраційну базу господарських тварин міста Львова. Вашому песику видадуть залізний жетон з індивідуальним номером. Якщо жетон загубиться, у господаря залишиться реєстраційна картка (вона дійсна і підтверджує реєстрацію). Якщо тварина помирає, про це потрібно повідомити ЛКП “Лев”, аби цю інформацію зафіксували у реєстраційних даних. Та чи допоможе така реєстрація, якщо горе-господар надумає викинути тварину на вулицю? Адже зняти жетон з ошийника — раз плюнути! Кінці — у воду...

Власниця трьох собак пані Олена каже: «Маю багато знайомих, які проти цієї реєстрації, бо це повна дурня! Моя собака, з якою я їжджу за кордон, зареєстрована у Міжнародній базі тварин. У неї є чіп (його вводять під шкіру). Два роки тому така процедура у львівській ветеринарній клініці коштувала 160 грн. Процедура зовсім безболісна (чіп вводять тоненькою голочкою). Якщо собака загубиться, її можна ідентифікувати по чіпу. А цей жетон — це просто номер... Його вводять нібито для того, аби несумлінних господарів притягнути до відповідальності. Також у моєї собаки є паспорт з номером (його отримали в обласній ветеринарній клініці). У магазинах є спеціальні адресники (для різних порід собак), на які господарі вписують адресу на випадок, якщо собака загубиться... Ці адресники дуже різні — дерев’яні, металеві, з камінчиками... Вони зручні. Для малесеньких собак вони зовсім мініатюрні. А тут на моїй собаці буде висіти якийсь страшний жетон... Це мені концтабір нагадує», - каже пані Олена. З її слів, коли реєструють безпритульних псів і вішають на вухо кольорову кліпсу — це зовсім інша річ. Людина бачить собаку і розуміє, що вона стерилізована і безпечна для оточення.

Директор ЛКП “Лев” розповіла, на сьогодні уже зареєстрували своїх собак близько 50 господарів (зокрема, і онлайн). Щодо котів, не те що ми не боремося за права котів, каже пані Оксана, просто собак треба двічі на день вигулювати, тобто вони контактують з людьми. А вигул котів у принципі заборонений. “Реєстрація собак — це не просто носіння жетона, - каже директор ЛКП “Лев”. - Це — індикатор тварини. У базі є інформація про її кличку, породу, вакцинацію. До речі, якщо собака не вакцинована від сказу, робимо вакцинацію безкоштовно. Наша мета — єдина база. Раптом собака утекла або когось вкусила... Тоді швидко зможемо знайти господаря. Буває, ми знаходимо домашню собаку з чіпом і не знаємо, у якій базі його шукати. Їх є дуже багато. А єдиної бази — немає”.

Оксана Кошак каже, сьогодні у комунальних послугах не виставляють оплату за утримання домашніх собак. Однак у всьому цивілізованому світі така практика існує. Запитую чиновницю, чи означає, що після цієї реєстрації у Львові введуть податок на тварин? “Ймовірно, так і буде”, - припускає пані Оксана.

Схожі новини