Передплата 2024 «Добра кухня»

Ресторанний ренесанс

Попри економічну нестабільність, у Львові відкривають нові заклади громадського харчування — насамперед заради туристів

Попри затяжну кризу в державі, ресторанний бізнес переживає ренесанс. Лише за три місяці цього року у Києві відкрилося тридцять нових закладів громадського харчування. Про це повідомила гендиректор компанії “Ресторанний консалтинг” Ольга Насонова. А як почуваються кафе і ресторани у Львові - туристичному центрі Західної України?

Хоча сезон літніх майданчиків у Львові стартував з 1 квітня, деякі заклади почали розміщувати гостей на вулицях швидше. Цьому сприяла тепла погода. Наплив туристів традиційно очікують на травневі свята.

Начальник відділу торгівлі управління економіки Львівської міської ради Галина Шарко повідомила “ВЗ”, що станом на 2015 рік у Львові зареєстровано понад 900 закладів громадського харчування. Найбільше кнайп у центрі — 271. “Кількість закладів харчування у центрі — висока, — стверджує Галина Шарко. — Але це виправдано як для туристичної частини міста, де туристи залишають гроші у сувенірних крамницях та ресторанах. Чи вистачає кафе, згідно з нормами? Складно сказати, бо вони затверджені ще у 1961 році. Часи змінилися, місто розвивається, щороку приїжд­жає усе більше гостей”.

Журналіст “ВЗ” зауважила, що деякі ресторани центру Львова закривають на реконструкцію. Згодом у тому приміщенні відкривають кафе з іншим тематичним спрямуванням. Наприклад, замість ресторану — дешевий бар... “Шкода, що на площі Ринок уже немає ресторану “Золотий вепр”, - нарікає львів’янка Юлія Славутова. - Там були доступні ціни, затишно, великий вибір смачних м’ясних страв. Торік ресторан закрили на ремонт. Нещодавно там відкрили ресторацію “Сідло”. Не можу з колежанками туди ходити, бо ковбойський стиль — не наш. Мені подобаються недорогі кафе, де зручні крісла, затишна атмосфера, смачна кава і до кави”.

Незабаром Львів матиме кілька нових ресторанів на площі Ринок. Власник - депутат Львівської міської ради, вин­никівський бізнесмен Григорій Козловський. “На площі Ринок, 36, заплановано «серце міста»: п’ять ресторанів, яким немає аналогів у Європі. З Китаю уже транспортують велетенський акваріум, де буде морська вода, плаватимуть акули”, - розповідає пан Козловський. За інформацією “ВЗ”, басейн з акулами з’явиться у жовтні цього року. Також на площі Ринок відкрився м’ясний ресторан з щонайменш дивною назвою «Чесне м’ясо» (як м’ясо може бути чесне чи нечесне?), власниками якого є брати Дубневичі.

Ресторатори стверджують, львівський ресторанний бізнес, як і київський, теж переживає період ренесансу. Але темпи тут менші, ніж у столиці. Як розповів “ВЗ” ресторатор Андрій Іонов, у нестабільний економічний час, за високої інфляції та знецінення гривні, вести ресторанний бізнес складно. І все ж у Львові відкривають нові заклади - бо це місто туризму. “До нас їдуть туристи, які потребують хороших закладів, - каже пан Іонов. - Другий фактор — у нас впала промисловість. Підприємці думають, куди вкласти гроші. Відкривають перукарню чи кафе. Але є ще одна проблема — новим ресторанам складно знайти професійних кухарів та офіціантів. Складно забезпечувати високу якість бізнесу тими кадрами, які є зараз на ринку”.

Схожі новини