Передплата 2024 «Добра кухня»

Вибухівка у кишені

Мобільний телефон може загорітися і розірватися, навіть не будучи увімкненим в електромережу

Як гадаєте, що може стати причиною займання у вашому домі? Праска, яку забули вимкнути? Старенький ламповий телевізор, який бабуся вперто не хоче міняти на “плазму”? Електрообігрівач, залишений без нагляду? Не забудьте внести до цього переліку... мобільний телефон, доповнений функцією кишенькового персонального комп’ютера. Ці розумні прилади можуть загорятися і вибухати — з усіма наслідками, що з цього випливають.

27-річна киянка поставила телефон на підзарядку, але їй треба було терміново зробити дзвінок. Жінка набрала потрібний номер і... зазнала удару струмом. Постраждалу госпіталізували із загальною електротравмою, опіками лівої руки і тулуба. Як розповіли кореспонденту “ВЗ” на кафедрі теоретичної та загальної електротехніки Інституту енергетики та систем керування Національного університету “Львівська політехніка”, струмом може вдарити, якщо розмовляти по мобільному, під’єднаному до електромережі, під час грози. Також вдарити струмом може у випадку різних аварій, хоча тоді напруга у мережі підвищиться максимум у п’ять разів (до 1000 В). Малоймовірно, однак не виключено, що напруга “проб’є” ізоляцію. Людина не помре, але опіки отримає. Ризики зростають, якщо тримати телефон мокрими руками.

Смартфон, від’єднаний від електромережі, теоретично не може зашкодити, хоча трапляється, що його батарея загоряється або вибухає. Британська газета The Sun описує випадок, що трапився у січні цього року. 21-річний Грант Ігер з Південного Уельсу листувався зі своєю

подругою, коли з його телефона почали сипатися іскри. Злякавшись, чоловік пожбурив пристрій на ліжко. Почало тліти покривало. Британець не розгубився - вхопив мобільний і викинув його за вікно. Права рука Гранта зазнала сильних опіків. Смартфон, у якому вибухнув акумулятор, британець придбав за 180 фунтів стерлінгів (майже за 6,6 тис. гривень). Тепер про нього й чути не хоче — замінив простеньким телефоном за 35 фунтів стерлінгів (приблизно за 1,3 тис. гривень).

Випадки, коли мобільні телефони вибухали у руках власника, загорялися, будучи під’єднаними до електромережі, і плавилися, траплялися практично у всіх країнах світу — США, Гані, Таїланді... тощо. У Південній Кореї чоловік, у кишені штанів якого загорівся девайс, отримав опіки ІІ ступеня. У Гонконгу смартфон став причиною займання — згорів цілий будинок! Власник злощасного пристрою стверджує: телефон придбав у фірмовому магазині, до електромережі мобільний під’єднаний не був. У Китаї жінку убило струмом, коли вона взяла до рук телефон, що стояв на підзарядці, аби відповісти на дзвінок. Громадянка Швейцарії отримала опіки стегна ІІІ ступеня — пристрій, яким вона користувалася більше року, раптово загорівся, а потім вибухнув у кишені штанів. Але все це — зі слів потерпілих і очевидців.

Зафіксувати момент вибуху на камеру відеоспостереження вдалося у Фінляндії. Смартфон вибухнув у кишені підлітка, коли той виходив з автівки. Юнак зреагував блискавично: витяг телефон і кинув його на землю. Згодом хлопець розповів, що девайсом користувався близько трьох місяців, і той працював без перебоїв.

“У сучасні смартфони виробники ставлять літій-іонні акумулятори. Тонкий легкий металевий елемент вміщає велику кількість енергії. Але має недолік — може загорятися і вибухати, - повідомляє канадська інформагенція Global News. - Літій-іонні батареї схильні до такого явища, як “теплова втеча” - активний позитивний зв’язок призводить до зростання температури і спричиняє бурхливу реакцію (вибух)”. Трапитися це може за таких умов: якщо телефон - підробка, якщо температура навколишнього середовища перевищує +60°С (наприклад, якщо смартфон дов­ший час “засмагав” під палючими променями сонця), якщо зарядний пристрій несправний або якщо ним довго не користувалися. Відповідно до інформації, наданої сайтом Battery University, статична електрика (коли вона не використовується для зарядження, а просто проходить через телефон) і несправний зарядний пристрій можуть зруйнувати схему захисту батареї, якою та оснащена. Після цього буде нормально працювати, але не виключено, що у майбутньому вибухне.

Однак найбільш вразливою батарею робить повторна перезарядка. Експерти радять користувачам вимикати телефон із розетки відразу як тільки він повністю зарядиться. Якщо коли-небудь надумаєте поміняти батарею на своєму смартфоні, переконайтеся, що вона фірмова, бо дешеві аналоги можуть бути неякісними.

Також мобільні шкодять здоров’ю — якщо годинами “висіти” на телефоні.

“3-5 хвилин — стільки максимум часу можна розмовляти. Потім треба зробити перерву на 15 хвилин. Часто телефонувати не можна, бо тоді отримаєте акумулятивний ефект — організм не встигне нейтралізувати шкоду, яку йому завдали, - каже д. ф.-м. н.,

професор, директор Інституту екології людини Михайло Курик. - Електронна техніка, якою користуємося, транспорт (метро, тролейбус, авто), Wi-Fi (безпровідниковий інтернет-зв’язок) створюють надслабкі електронні поля, які шкодять усьому живому. Здорові молоді люди (на відміну від людей старших, особливо, якщо хворіють на серцево-судинні захворювання) негативного фону не відчують, але рідинні сере­довища їхнього організму (лімфа і кров) на це відреагують. Якщо у людини є функціональні розлади, розвиток патології пришвидшиться”.

Схожі новини