Передплата 2024 «Добрий господар»

«Ці руки нічого не крали». І не ремонтували?

Після довгоочікуваного виселення Віктора Ющенка з держдачі у Кончі-Заспі там за дорожезний капремонт взялися

Подружжя Ющенків так довго годувало «завтраками» про переїзд з казенної дачі у Кончі-Заспі (йшли роки), що про це вже усі забули. І ось «скромний» триповерховий будиночок, з яким Віктор Андрійович ну ніяк не хотів розлучатися, знову на слуху. Через «золотий» ремонт, який затіяли на держдачі після того, як лише торік президентське сімейство таки вибралося у свій приватний маєток в Нових Безрадичах під Києвом.

За інформацією проекту «Наші гроші», у серпні Держ­управління справами (головний «владзавгосп») вже замовило у підрядника ремонтні роботи на 3,6 мільйона гривень. Але цієї кругленької суми виявилося замало. Тож вже на початку цього місяця уклали ще одну угоду на додаткові ремонтні роботи. І теж зі семизначною цифрою у ціннику — 1 мільйон 90 тисяч гривень. Разом виходить майже п’ять мільйонів гривень.

Дивлячись на цифру, можна подумати, що третій президент зі сім’єю жив не у розкішному особняку на такій же розкішній земельній ділянці, а у напіврозваленій хатинці на курячих ніжках.

То що ж таке жахливе виявили «ремінспектори» на президентській держдачі, якщо на ремонт стільки мільйонів запросили? Неспеціалістам у списку «аварійностей» важко розібратися. Щось з каналізацією не те, стіни і підлога у підвалах запліснявіли, насосну станцію треба підрихтувати, вікна підмарафетити, стелі зі стінами облагородити, замінити дерев’яні сходи і покриття на підлозі...

Якщо на президентській дачі таке твориться, то на що ж, питається, роками йшли кошти, які виписували з бюджету на обслуговування чиновницького раю у Кончі-Заспі і Пущі-Водиці? А це — десятки мільйонів гривень (лише торік 38 мільйонів витратили)! Для президента в дачний «ол інклюзів» входили послуги не лише охорони, покоївок і кухарів, а й слюсарів та сантехніків. Таким же «пакетом» користувалися і ті, хто оформив держдачі у довгострокову оренду, сплачуючи за користування й обслугу смішні суми (1500-2000 гривень за будинок площею понад 100 «квадратів»). На додачу «бідним» обивателям Кончі і Пущі ще й пільги на комунпослуги виписували: кому — 100%, кому — 30% чи 50%.

Та повернімося до «золотого» ремонту на дачі Ющенка. Виходить одне з двох: або Віктор Андрійович так захопився старовиною, що вирішив у своєму казенному гніздечку влаштувати середньовічний побут — зі сирими стінами і сумнівною каналізацією (хоча по фото з дачі не скажеш), або ж у ДУСі переоцінили ремонтні потреби (коли йдеться про бюджетні кошти, таке часто трапляється). З такою спритністю можна одразу двох зайців вбити: і грошенята на ремонт «освоїти», і пристойного клієнта на президентську дачку знайти. Мовляв, такий «єврик» на мільйони у маєтку забабахали — налітай, орендуй!

Ще наприкінці минулого року у ДУСі відзвітували про те, що казенні «квадрати» (ті, які VIP-«госпідарі» не встигли в оренду на 49 років оформити чи у пожиттєве користування отримати) у Кончі і Пущі здаватимуть в оренду усім охочим. Хоча «усім» — заголосно сказано. Винайм курортних «квадратів» — задоволення не з дешевих. Найскромніший варіант — номер у пансіонаті, обійдеться приблизно у п’ять тисяч гривень на місяць (плюс — комунальні послуги). А ось за будинок доведеться щомісяця п’ятизначні суми викладати. Після скасування президентом і Кабміном стосу пільг для «держдачників» у ДУСі взялися й орендну бухгалтерію перекроювати. «Халявні» 15-20 гривень за квадратний метр на місяць виросли до понад 100. Тож за кожні 100 «квадратів», які раніше обходилися «курортним» чиновникам максимум у 25 тисяч на рік, тепер доведеться платити 130 тисяч (або близько 11 тисяч на місяць).

Перші грошовиті «новосели» (12 родин) заїхали в екс-чиновницькі маєтки ще у січні. «Квартирантів» у казенні апартаменти утікача Азарова з присадибною земелькою, на якій екс-прем’єр у городники бавився, на той час не знайшлося. Мабуть, через дорожнечу. 585 квадратних метрів — «махіна» не для кожного гаманця. Лише оренда будинку обійдеться приблизно у 63 тисячі гривень на місяць. Плюс — комунальні послуги (ще кілька тисяч).

А ось дачу Пшонки (яку йому виписали як генпрокурору, але він нею не користувався, розкошуючи у «цезарському» палаці в Гореничах) швидко орендували. Будинок на 50 «квадратів», а отже, і сума за оренду доступніша.

Схожі новини